Okładka książki - Złodziejka

Złodziejka

*współpraca reklamowa*

Dawno już nie czytałam książek z tej serii, nawet nie wiecie jak mi ich brakowało. Bo sięgnąć po młodzieżówkę to nie sztuka, ale sięgnąć po wartościową młodzieżówkę to jest dopiero coś.

Marika jest skrytą osobą, ma swój świat, jest twarda na zewnątrz ale miękka w środku, do perfekcji opanowała schodzenie z drogi rodzicom, wie jak zniknąć z każdego radaru. Ma ona też swój sekret, który daje jej zawsze chwilę na wzięcie oddechu. Dziewczyna jednak wie, że to co robi nie jest fair. Jak to z sekretami bywa, lubią one wychodzić na jaw, dlatego dziewczyna z każdym dniem drży coraz bardziej, jednak znajduje wyście z sytuacji tak by w końcu osiągnąć spokój ducha.

To była dosyć obszerna książka, w której roiło się od ważnych, trudnych czy nawet kontrowersyjnych tematów. To powieść idealna zarówno dla młodzieży jak i dla rodziców, czy opiekunów. Młodzi ludzie zobaczą w tej powieści siebie, swoje problemy, mogą poczuć presję, mogą dostać chwilę wytchnienia, czy po prostu przekonać się, że nie tylko u nich dzieje się coś z czym sobie nie mogą poradzić. Starsi czytelnicy zaś patrzą na relację rodzinną, trudną i skomplikowaną, ale mimo wszytko wielu z nich znajomą, patrzą na uniki dziecka, obserwują co dzieje się z dzieckiem, które nie ma w nich wsparcia. To lektura moim zdaniem wielopokoleniowa, w której każdy czytelnik znajdzie rady czy wskazówki co robić, czego unikać i jak coś zmienić, zaczynając od tych najdrobniejszych rzeczy.

"Złodziejka" to książka zmuszająca do myślenia, pokazująca zagubioną nastolatkę, która moa swoje sekrety, ma swoją rutynę od której nie potrafi się odciąć, a jej postępowanie choć stosunkowo niegroźne jest moralnie czy etycznie naganne. Autorka stworzyła zawiły problem, sytuację którą każdy czytelnik odbierze inaczej, gdzie nie ma jednoznacznych odpowiedzi, gdzie zdenerwowanie miesza się ze współczuciem. To powieść, która dotyka wrażliwych aspektów życia młodego człowieka, a on sam przy lekturze może w jakimś stopniu poczuć się jak bohater tej opowieści.

Książka napisana w bardzo dobrym stylu, mocno zwracająca uwagę na problemy, z którymi zmaga się młodzież. To historia o presji, o niezrozumieniu, o przyjaźniach, pierwszych miłościach, waśniach rodzinnych, pierwszych trudnych i ważnych wyborach, które mogą prowadzić na manowce. To złożona opowieść, która pokazuje problemy współczesności jednocześnie daje rady i naprowadza na odpowiednią drogę. Lektura ważna, potrzebna i wartościowa, na mnie zrobiła wrażenie, zdecydowanie warta przeczytania.

Informacje dodatkowe o Złodziejka:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2025-11-06
ISBN: 9788382084122
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Opowieści o szkole dla dzieci i młodzieży Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 12 lat

Zobacz opinie o książce Złodziejka

Kup książkę Złodziejka

Baltazar wraca do domu
Katarzyna Wasilkowska0
Okładka ksiązki - Baltazar wraca do domu

We wsi pod lasem w pięknych i zadbanych domach mieszkają porządni mieszkańcy. Życie dorosłych toczy się tam od plotki do plotki, powoli i spokojnie. No...

Ryś miasta
Katarzyna Wasilkowska0
Okładka ksiązki - Ryś miasta

Ryś ma siedem lat i czuwa nad miastem. Wkłada superstrój: kapelusz, marynarkę, adidaski i z laską w dłoni wyrusza wykonywać zadania specjalne. Czasem bywa...