Okładka książki - Złota mucha

Złota mucha

Tom 18 cyklu Przygody Joanny

Książka standardowo utrzymana w tym samym stylu. Wersja kieszonkowa, okładka dosyć minimalistyczna. Stronice cienkie, kremowe, tekst zbity, jednak odstępy między wersami i marginesy zostały zachowane.

Kolejne w tym roku już spotkanie z piórem Chmielewskiej i całe szczęście, że już przedostatnie. Kamień spadnie mi z serca, ponieważ ostatnie czytane pozycje były naprawdę kiepskie. Jeśli czytacie regularnie moje wpisy, to wiecie, że raz bywa lepiej a raz gorzej z książkami autorki. Czasami odnoszę wrażenie, że pisane były tylko po to, aby były. Tym razem książka miała ciekawą fabułę, ale jakoś nie wciągnęłam się na tyle, by nie móc się oderwać.

Na pewno mam przesyt pióra autorki i być może to podsuwa mi już kiepskie myśli na temat jej papierowych dzieci. Niemniej jednak sam styl jest dosyć przystępny, nie czuć aż tak bardzo różnicy wielu lat, no może poza pewnymi wehikułami czasu.

Akcji jest sporo, ale mnie nie porwała. Tym razem przenosimy się nad Morze Bałtyckie i to tam głównie wszystko się dzieje. Wszak bursztyn właśnie tam znajdziemy, nad morzem. Nigdy nie interesowałam się tematem tych kamieni ani sposobem ich wydobycia, a jeśli wierząc pisarce, jest to całkiem emocjonujące zajęcie. Nie porwała mnie ta opowieść, ale na zabicie czasu była całkiem niezła. I przybliżyła mnie do upragnionego końca kolekcji.

Głównie chodzi o unikatowe egzemplarze bursztynu, które zaginęły. Ma to znaczenie, ponieważ są bardzo cenne. Tu bursztyn z muchą czy chmurką. Stąd ich unikatowość. I wcale nie dziwi mnie zachwyt ludzi, bo samej podoba mi się bursztyn, jest pięknym kamieniem, a mieć taki swój, wyłowiony z morza czy znaleziony na plaży to już w ogóle. Żaden kamień nie może go zastąpić.

Reasumując uważam, że jest to kryminał, ale niezbyt drastyczny, więc młodsi czytelnicy mogą po niego również sięgać. Mnie nie wciągnął, ale okazał się jednym z ciekawszych fabuł w całej kolekcji (za sprawą bursztynu). Zastanówcie się nad lekturą, bo ja Was jakoś specjalnie nie zachęcam, ale i nie odradzam.

Informacje dodatkowe o Złota mucha:

Wydawnictwo: Kobra Media
Data wydania: 2007-11-30
ISBN: 978-83-88791-89-5
Tłumaczenie: brak
Dodał/a opinię: Angelika Ślusarczyk

Zobacz opinie o książce Złota mucha

Kup książkę Złota mucha

Jak wytrzymać ze współczesną kobietą
Joanna Chmielewska0
Okładka ksiązki - Jak wytrzymać ze współczesną kobietą

Książeczka złożona głównie z aforyzmów i pełnych humoru sentencji,bogato ilustrowana. W specyficzny sposób diagnozuje ona stan polskiego...

Przeklęta bariera
Joanna Chmielewska0
Okładka ksiązki - Przeklęta bariera

W jaki sposób hrabina Katarzyna Lichnicka, młoda wdowa, przeniosła się z XIX do XX wieku? Czy odnajdzie się we współczesnych realiach? Konfrontacja...