Okładka książki - Złuda

Złuda

Złuda ma wiele twarzy, mami, skrywa, odbiera życie a czasami niespodziewane je daruje.

Młoda mama Malwina Ratajczyk wychodzi z domu i znika. Mieszkańcy Lądka Zdroju szybko znajdują przyczynę: oskarżają męża kobiety o morderstwo. Gdy w okolicy pojawiają się ciała kobiet zabitych w ten sam sposób aspirantka Anita Starska i prokurator Feliks Niemiłko łączą siły. Szybko ożywa też legenda o Wędrowcu, który odbiera życie samotnym podróżnikom.

Od pierwszych stron książka tchnie niepokojem i powoli wyzwalającym się napięciem.   Snująca się opuszczonymi ulicami Lądka legendarna postać Samotnego Wędrowca nadaje mrocznego kolorytu tej historii.

Razem z aspirant Anitą zanurzamy się w śledztwo, budujemy teorie, przesuwamy ślady niczym puzzle na planszy próbując znaleźć rozwiązanie.

„Złuda” to kryminał o mocnym zabarwieniu obyczajowym. Wątek Leosia – taty Anity – jednocześnie otula ciepłem i rozszarpuje serce nieuniknionym nieszczęściem. Niejednokrotnie wstrzymałam oddech i roniłam słone łzy śledząc losy seniora Starskiego.

Bardzo podoba mi się w tym kryminale osadzenie czytelnika w środku historii, pokazanie mu śledztwa od podszewki oraz maksymalne zbliżenie postaci do świata rzeczywistego.

Moją ulubioną bohaterką jest Anita Starska. Mocno usadowiona w życiu, rozważna, analityczna, silna, dociekliwa, widząca to po czym inni ledwie prześlizgują spojrzenia. Zna swoje ograniczenia, łagodnością wygrywa ze wściekłością, żalem i agresja innych. Jej ciepłe relacje z ojcem rozczulają i wlewają mnóstwo emocji w tą powieść.

Bardzo odpowiada mi dojrzały, przemyślany, wyważony i spokojny styl Autorki. Mam nadzieję, że nie każe nam ona długo czekać na kolejne jej książki.

Informacje dodatkowe o Złuda:

Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2025-03-21
ISBN: 9788368205107
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: legendy śledztwo tajemince zbrodnia zagadka

Zobacz opinie o książce Złuda

Kup książkę Złuda

Dźwięki
Agata Kunderman0
Okładka ksiązki - Dźwięki

Alicja Artner, wybitna pianistka, kończy swój koncert w Narodowym Forum Muzyki. Owacje tłumu nie są w stanie zagłuszyć jednego pytania - gdzie jest Ludwik...

Kotlina (Wielkie Litery)
Agata Kunderman0
Okładka ksiązki - Kotlina (Wielkie Litery)

NAJSTRASZNIEJSZE TAJEMNICE SKRYWANE SĄ W CISZY. Podczas remontu starej kamienicy w Kłodzku robotnicy natrafiają na ludzkie szczątki oraz tajemniczą...