Okładka książki - Zmierzch

Zmierzch

Tom 1 cyklu Książe Elamu

„Zmierzch” autorstwa Anny K. Bandurskiej to epicka, pełna pasji i emocji powieść historyczna, która przenosi czytelnika do IV wieku naszej ery – w sam środek konfliktu między potężną Persją a Cesarstwem Rzymskim. Autorka z niezwykłą precyzją i rozmachem maluje obraz świata pełnego przepychu, intryg, brutalności i namiętności, tworząc historię, od której trudno się oderwać.

Głównym bohaterem książki jest Daris, młody książę Elamu, który po porwaniu swojej żony przez Rzymian wyrusza w niebezpieczną podróż, by ją odzyskać. Jego droga przez spalone wojną ziemie Bliskiego Wschodu staje się nie tylko walką o ukochaną, ale także o własne człowieczeństwo i wiarę w sens poświęcenia. Daris to postać głęboka, niejednoznaczna – silny wojownik, ale też człowiek pełen wątpliwości, który niejednokrotnie musi zmierzyć się z samym sobą.

Na kartach powieści pojawia się wiele barwnych postaci: wyznawcy nowej wiary, okrutni żołnierze, ludzie zdeterminowani, by przetrwać w świecie, w którym lojalność jest towarem deficytowym. Każdy z nich wnosi do historii emocje i dramat, które nadają fabule wyjątkowej głębi.

Styl Anny K. Bandurskiej zasługuje na szczególne uznanie. Autorka pisze językiem bogatym, obrazowym, a jednocześnie niezwykle przystępnym. Potrafi oddać ducha epoki, nie gubiąc przy tym emocji, które czynią tę opowieść tak bliską współczesnemu czytelnikowi. Jej narracja łączy historię, namiętność i refleksję w sposób, który sprawia, że każda strona tętni życiem.

„Zmierzch” to historia o miłości i zdradzie, o odwadze i słabości, o tym, jak wiele człowiek potrafi poświęcić w imię uczuć. To także opowieść o cenie lojalności, sile przeznaczenia i nieustannej walce między sercem a rozumem.

Powieść Anny K. Bandurskiej to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników historycznych sag z nutą orientu, dla tych, którzy cenią emocjonalne, poruszające opowieści o ludziach uwikłanych w wielką historię. To książka, która nie tylko zachwyca rozmachem fabuły, ale przede wszystkim porusza – bo w świecie mieczy, wojen i intryg autorka pokazuje, że to właśnie serce pozostaje największą siłą człowieka.

Informacje dodatkowe o Zmierzch:

Kup książkę Zmierzch

Francuz
Anna K. Bandurska0
Okładka ksiązki - Francuz

Najtrudniej wytłumaczyć… niewinność. Francja, dziesięć lat po upadku powstania styczniowego. Anna Dworzak, córka polskich patriotów, podejmuje ważną...