Okładka książki - Żółty motyl

Żółty motyl

🦋🦋🦋 Recenzja 🦋🦋🦋

Coliel Wilwarinen – „Żółty motyl. O znakach z zaświatów i miłości, która nie umiera”
@coliel_wilwarinen
Wydawnictwo: Self-publishing (Amazon KDP & Draft2Digital)

✨ To nie jest zwykła książka. To spotkanie z miłością, która nie zna końca. ✨

🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋

„Bo każda historia niesie więcej niż jedno życie. A może właśnie to twoje – zagubione, pełne pytań, spragnione czułości i znaków – właśnie teraz znalazło odpowiedź…”

Sięgając po Żółtego motyla, nie spodziewałam się, że tak głęboko wejdzie we mnie ta opowieść. To książka, która nie tyle się czyta, co przeżywa. Subtelne znaki, duchowa obecność, ciche szeptanie – wszystko to sprawia, że miłość Babci staje się silniejsza niż śmierć.

W środku znajdziesz:
🦋 opowieść o niezwykłej więzi wnuczki i Babci,
🦋 symbol żółtego motyla jako dowód obecności,
🦋 szczere doświadczenia straty i żałoby,
🦋 opisy bólu i rozpaczy, ale też ogromnej siły,
🦋 refleksje o miłości, która trwa ponad wszystko,
🦋 nadzieję i ukojenie, które dają znaki z zaświatów,
🦋 intymny, liryczny styl, który bardziej się czuje, niż tylko czyta.

Najbardziej poruszyła mnie więź Irenki z Babcią. Czytałam i miałam wrażenie, że podsłuchuję najpiękniejszą rozmowę wnuczki z ukochaną opiekunką. Obietnica powrotu w postaci żółtego motyla… brzmi jak bajka, a jednak na kartach tej książki jest namacalna i prawdziwa.

Autorka stworzyła bohaterów, którzy nie istnieją tylko na papierze – oni wchodzą w serce czytelnika.
Irena – dziewczynka, a potem kobieta – dojrzewa, ucząc się, że śmierć nie kończy więzi, a Babcia zawsze będzie obok.
Babcia – kochająca, mądra, delikatna – staje się przewodniczką i spełnia swoją obietnicę, wracając w znakach i w motylu.
Nawet sam żółty motyl urasta tutaj do roli bohatera – symbolu miłości, która nigdy nie znika.

Przyznam, że zaczynałam lekturę z lekkim sceptycyzmem, ale im głębiej zagłębiałam się w historię, tym bardziej czułam, że przeżywam ją razem z bohaterką. Łzy, ciarki, wspomnienia – wszystko stało się moim doświadczeniem.

Żółty motyl to książka, która otwiera serce i daje poczucie, że nikt z nas nie jest sam – nawet wtedy, gdy kogoś ukochanego już nie ma. To historia dla każdego, kto tęskni, kto szuka znaku i kto potrzebuje poczucia, że miłość naprawdę trwa.

Polecam ją z całego serca – to jedna z tych książek, które nie tylko się czyta, ale które czytają nas samych.

🦋
„— Irenko — powiedziała cicho. — Kiedyś, gdy umrę, chcę, żebyś wiedziała jedno. Zawsze będę przy tobie. Będę wracać do ciebie jako żółty motyl. Zawołaj – przylecę. Pomyśl o mnie – a ja będę przy tobie…”

Fabuła skupia się na Irenie i jej niezwykłej więzi z ukochaną Babcią. Choć Babcia odchodzi, dotrzymuje obietnicy, że nigdy jej nie zostawi – wraca w snach, w zapachach, w drobnych znakach, a przede wszystkim w postaci żółtego motyla. Irena dorasta, ucząc się rozpoznawać te znaki i odkrywa, że w życiu nie ma przypadków. Nawet spotkanie z obcym mężczyzną, który wypowiada słowa znane tylko Babci, staje się dowodem, że miłość jest silniejsza niż śmierć. To historia o stracie, która przemienia się w nadzieję, i o więzi, której nie zerwie żaden czas ani granica światów.

Informacje dodatkowe o Żółty motyl :

Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2025-06-04
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Magdalena Grzejszczyk

Zobacz opinie o książce Żółty motyl

Kup książkę Żółty motyl