Zupełnie inny cud " Agnieszka Olejnik
Książkę można zaliczyć do kategorii obyczajowa. Jest to pozycja świąteczna, ale nie należąca do tych słodko lukrowych ale bardziej tych które porusza ważne życiowe problemy. Wcześniej nie spotkałam się z twórczością tej autorki ale byłam na spotkaniu online dlatego z chęcią sięgnęłam po jedna z jej pozycji. Na początku byłam nieco zawiedziona ponieważ historia dość długo się rozkręca ale warto przeczekać, ponieważ później historia nabiera tempa. Historia jest dość przewidywalna ale bardzo dobrze się ją czyta.
W pozycji poznajemy milionera Norberta Hall oraz trójkę jego dzieci Kostka z nieślubnego łoża, Matyldę z pierwszego małżeństwa, Sonię z drugiego oraz Ule jego trzecią żonę. Na początku jest to mocno zakręcone do tego dochodzi Mariusz który jest kierowcą i Gosia pielęgniarka. Do rodziny należy także matka Norberta Rozalia która znalazła bezdomnego Zdzisława. I to właśnie bezdomny w kobiecym płaszczu staje najważniejszym bohaterem całej książki tak samo jak jego pies Brzydulka oraz kot pielęgniarki. Wracając do początku rodzina jak widać jest bardzo nietypowa dodatkowo nikt ze sobą nie rozmawia. Każdy ma swoje problemy takie jak rozwód, brak możliwości zajścia w ciążę oraz brak miłości wśród mieszkańców. Ale te problemy są o poziom niższy niż to co się potem dowiedzą. I w tym momencie pojawia się bezdomny dzięki któremu możemy domu dzieje się cud.
Książka bardzo chwyta za serce tym bardziej że dzięki narracji możemy bardzo dobrze sobie wszystko wyobrazić i zrozumieć bohaterów. Sama wierzę że jeden moment czy wydarzenie może wiele zmienić w naszym życiu dlatego doskonale wiem co czuje ta rodzina.
Tekst jest napisany prostym i przejrzystym językiem. Na pewno na plus jest okładka która automatycznie wprowadza nas w świąteczny nastrój. Jako okładkowa sroka od razu zakochałam się wypukłych literkach.
Podsumowując mimo że na początku książka mi się dłużyła to ostatecznie jestem bardzo na tak i polecam każdej osobie która lubi świąteczne historię lub historię w których poruszane są różnego rodzaju problemy rodzinne. Myślę że w niedalekiej przyszłości ponownie sięgnę po pozycje tej autorki.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2021-10-13
Jolanta Marciniak
"Nigdy nie czekałem, aż los coś dla mnie zrobi. Przeciwnie. Brałem się z życiem za bary. I tylko o jedną sprawę nie potrafiłem walczyć. O tę największą...
Wiosna 1938 roku. Na Dolnych Łużycach gęstnieje mrok nazizmu. Pochodząca z polsko-niemieckiej rodziny Katrin czuje się coraz mniej bezpieczna w świecie...