Przychodzimy dzisiaj z książką dla dzieci i nietylko!
Gotowi poznać szkołę dla oszustów?
Muszę powiedzieć, że chyba pierwszy raz spotykam się z taką tematyką.
Ta szkoła jest jak Hogwart ale nie ma tam magii a jedynie bystre umysły i sprytne, zręczne ciała.
Tajna placówka szkoleniowa dla wybrańców, którzy uczą się fachu.
Ale nie byle jakiego i nie bylo kto jest tam zapraszany.
Najlepsi z najlepszych, sama elita i tylko Ci, którzy kradną w dobrej wierze.
Taką postacią jest biedny, trzynastoletni Gabriel.
Chłopiec mieszka z przyszywaną babcią, porzucony przez biologicznych rodziców.
Kradnie by przeżyć, mieć co jeść albo by babci było ciepło.
Zauważa go właściciel tajemniczej Akademii Crookhaven i podstępem zwabia go do swojej placówki.
Cóż to za przygoda!
Z wielkim zainteresowaniem śledziłam losy Gabriela, jak się rozwijał, jak tworzyły się więzi między nim a innymi uczniami, jak zdobył pierwszych przyjaciół i w końcu pasował do otoczenia nie będąc wyrzutkiem i pośmiewiskiem.
W książce oprócz fascynujących przygód, intryg, śledztwa i zagadek znajdziemy dosyć sporo wartości życiowych, morałów można wyciągnąć z niej wiele.
Są postacie, które nam działają na nerwy swoim zachowaniem - głównie mam na myśli pewną parę, którą poznacie pod koniec lektury a są takie, które się po prostu ludzi za to, jakimi są ludźmi i jakimi powodami się kierują przy podejmowaniu decyzji.
Gabriel mimo lepkich rączek i wręcz doskonałej pamięci wzrokowej potrafi być skromny, dzielić się sukcesami i wspierać innych nie czerpiąc z tego korzyści.
Chłopak dowiaduje się, że jego uczyli się w tej szkole i postanawia zrobić wszystko by ich znaleźć.
Czy to mu się uda?
Czy warto było do tego dążyć?
My już jesteśmy po lekturze dwóch tomów i z radością oraz niecierpliwością czekamy już na kolejny.
Ta seria jest świetna, nietypowa tematyka i fascynujący świat, który jest w niej stworzony przyciągają jak magnes.
Śmiało mogę powiedzieć, że to książka imersyjna - wciąga na maksa!
Polecamy gorąco każdemu, młodszemu i starszemu.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2023-09-27