Wyjątkowi ludzie tworzą wyjątkowe miejsca
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Przeczytałam już naprawdę sporo książek i zawsze zadziwia mnie fakt, że trafiam jeszcze na takie książki, które potrafią absolutnie mnie zachwycić od pierwszej strony. Nie znałam wcześniej twórczości tej autorki. A „Pod milczącym niebiem” uświadomiła jaki błąd popełniłam. Autorka ma niebywały talent do tworzenia historii o ludzkich emocjach w prosty sposób.
„Pod milczącym niebiem” to pierwszy tom z cyklu „Dom”. 📖
🌼 Główna bohaterka „Pod milczącym niebem” to Lucyna, kobieta pozbawiona ciepła rodzinnego domu i wychowana w poczuciu ciągłego odrzucenia przez ojca. Przez bolesne wydarzenia, jakie ją spotkały, postanawia poświęcić swoje życie Bogu i wstępuje do zakonu. Jako siostra Benedykta podejmuje się pracy w sierocińcu, gdzie musi zmierzyć się z zupełnie inną rzeczywistością: światem dzieci wychowanych w biedzie i na ulicy. Z czasem zaczyna mieć wątpliwości, czy jej surowe metody wychowawcze są właściwe i czy naprawdę rozumie potrzeby swoich podopiecznych. Poszukując odpowiedzi na nurtujące ją pytania, zwraca się o pomoc do Janusza Korczaka. Obserwując jego zachowanie podczas pracy z dziećmi, stopniowo uczy się większej wrażliwości i zrozumienia, odkrywając, że wychowanie powinno opierać się nie tylko na zasadach, ale przede wszystkim na empatii.🌼
Jestem pod dużym wrażeniem tego, że autorce tak fantastycznie udało się sprawić, abym ani na chwilę nie potrafiła oderwać się od tej powieści. Prawda jest jednak taka, że pani Katarzynie doskonale udało się od pierwszej chwili złapać mnie w swoje sidła, sprawić, żebym nie mogła oderwać się od tej powieści ani na chwilę. To historia o trudnościach, jakie niesie życie, oraz o tym, w jaki sposób człowiek próbuje im sprostać. Historia opowiedziana jest z dwóch perspektyw: bieżących wydarzeń oraz wewnętrznych przemyśleń siostry Benedykty. To właśnie dzięki tym refleksjom poznajemy przeszłość Lucyny i drogę, która doprowadziła ją do życia zakonnego. Obserwujemy, jak wiele poświęciła, a mianowicie zrezygnowała z miłości i możliwości założenia rodziny. Mimo oddania Bogu nie jest pewna, że droga jakiej się podjęła jest słuszna. Pojawiają się chwile zwątpienia, wyrzuty sumienia i pytania o to, czy jej wybór był dobry. Dzięki temu zabiegowi bohaterka wydaje się bardziej prawdziwa i bliska czytelnikowi.
Warsztat historyczny i wiedza jaką posiada ta autorka jest wprost zaskakujący. Wydarzenia opisane przez panią Katarzynę często łamały serce i wywoływały łzy. Klasztorny dom dla sierot był azylem dla dzieci, które nie wiedziały, co to ciepło rodzinne. Doświadczone przez los, były nieufne i pełne smutku. Mimo braku funduszy, kobiety prowadzące ten dom starały się, by nic im nie brakowało.
„Pod milczącym niebiem” to emocjonalny rollercoaster. To opowieść o życiowych trudnościach. Autorka uświadamia, jak człowiek za wszelką cenę próbuje odnaleźć się w nowych, często bardzo wymagających sytuacjach. To historia o zwykłym życiu, które potrafi być trudne i wymaga odwagi. O miłości, która nie zawsze jest prosta, ale okazuje się niezbędna. 🫶🏼
Ogromnie wam ją polecam! ❤
Przepiękna opowieść o sile marzeń Rebeka wreszcie zaczyna spełniać marzenia. Opracowuje receptury pralinek, lodów a także nowe przepisy likierów. Dodatkowo...
Przepiękna opowieść o sile marzeń. Choć po kilku ciężkich latach wojna wreszcie się kończy, na Rebekę i jej bliskich spada nowe nieszczęście. Nie mogą...