Recenzja książki: Wyznania

Recenzuje: Katarzyna Jabłońska

"Świadomość, że boi się stawić czoła przeszłości, mierziła ją coraz mocniej. Nie chciała tego. Rozdrapywanie ran nie przyniosło ukojenia."

Wyobraźcie sobie jedno niepotrzebne zdarzenie, od którego wszystko się zaczyna. Przełomowy moment, będący punktem wyjścia dla dalszych wypadków.
Właśnie taka sytuacja miała miejsce w powieści Joanny Puchalskiej "Wyznania", z tym że my, czytelnicy, poznajemy tę historię niejako od środka. Zostajemy postawieni w miejscu, od którego zaczynają się niepokojące zdarzenia, jednak ich źródła należy szukać w przeszłości. Jak się okazuje, ta jest wyjątkowo zagadkowa. Scenerii dopełniają bohaterowie, skryci i nieco enigmatyczni.

Główną postacią, na którą autorka kładzie nacisk w początkowych fragmentach książki, jest Selena Mystery. To tajemnicza kobieta, ciesząca się ogromną popularnością specjalistka w dziedzinie astrologii i wpływu układu gwiazd na trwałość relacji damsko-męskich. Obok niej pojawiają się inne postaci kobiece: Elżbieta i Melania. Każda z nich skrywa swoje sekrety, o których trudno im zapomnieć. Bohaterkom towarzyszą mężczyźni, dwaj przyjaciele: Alek i Marek. W międzyczasie poznajemy też myśli tajemniczego nieznajomego, mierzącego się z własnymi demonami.
Co łączy te wszystkie osoby?

Książkę przepełnia aura niedomówień i wszechobecnej tajemnicy. Czytelnik zastanawia się kim są poszczególne postaci i jakie relacje je łączą. Z początku trudno wskazać punkt styczny między nimi, gdyż każdy z bohaterów kreuje się na kogoś innego. Kluczem do odkrycia ich prawdziwych tożsamości są wydarzenia mające miejsce w przeszłości. Przyznam, że z przyjemnością odkrywałam poszczególne elementy tej historii. Z bólem serca przyjęłam jej finał - szczerze, miałam nadzieję na bardziej optymistyczne zakończenie. Szkoda, że autorka postanowiła inaczej.

Tytuł książki idealnie koresponduje z jej treścią. Każdy z bohaterów skrywa coś, co okazuje się mieć znaczący wpływ na rozwój wydarzeń. Jedynie stanięcie z prawdą twarzą w twarz może przynieść oczyszczenie atmosfery.
Niestety, nie wszystkie relacje przetrwają tę próbę.
Które z nich okażą się prawdziwe?
Mówią, że prawda wyzwala...
Czy rzeczywiście tak jest?
Warto się o tym przekonać w trakcie lektury.

Myślę, że pisarka miała całkiem oryginalny pomysł na fabułę. Ogólnie rzecz biorąc podobała mi się ta książka, jednak brakło takiego flow, emocji, które wywołałyby bardziej intensywny odbiór. Zastanawiam się z czego to wynika; powieść napisana jest na dobrym poziomie, pod tym względem nie mam tu autorce nic do zarzucenia. Raczej to moje prywatne odczucia, wynikające z osobistych preferencji. Nie chciałabym Was zrazić od tej książki, widzę, że ma ona całkiem wysokie noty na LC. Mam nadzieję, że zechcecie osobiście ocenić jej wartość. Z przyjemnością wymienię się z Wami wrażeniami z lektury.

Moja ocena 7/10.

Joanna Puchalska
Wszystkie dzieci Maharadży
Joanna Puchalska0
Okładka ksiązki - Wszystkie dzieci Maharadży

Rok 1942, na świecie toczy się krwawa wojna. W Indiach, w okolicy wsi Balachadi, pojawiają się białe dzieci budzące zdumienie tym, że najchętniej biegają...

To nie mój dzień
Joanna Puchalska0
Okładka ksiązki - To nie mój dzień

Bożenie nie jest łatwo ułożyć sobie życia po tym, jak się okazało, że chłopak zdradził ją z sąsiadką. W dodatku zaraz straci pracę i prawdopodobnie również...