Dobry poradnik zawsze jest w cenie. Do dobrych poradników zaliczyć można Zakręty życia: zaprezentowane w nim Rozmowy o miłości, depresji, nałogach i odnajdywaniu siebie to porady skuteczne, bo ułatwiające zmiany (na lepsze) dotychczasowego stylu życia wtedy, gdy zachodzi (a zazwyczaj zachodzi) taka potrzeba.
Na sześć rozdziałów poradnika składają się usystematyzowane według życiowych wyzwań rozmowy psychologiczne. Na pytania Ewa Woydyłło (doktor psychologii, terapeutka uzależnień) udziela odpowiedzi rzeczowych i wiele wyjaśniających, które, skłaniając do refleksji, zachęcają do pociągającego zmiany działania. Rozdziały poradnika mają układ schematyczny: obok tytułu znaczące miejsce zajmuje grafika przedstawiająca dwa krzesła (w zależności od złożoności poruszanych problemów krzesła zajmują różne pozycje względem siebie), cytat inspirujący oraz wiodące hasło (na pomarańczowym tle). Na treść zasadniczą składają się pytania (wytłuszczona czcionka) oraz udzielane przez Ewę Woydyłło rozbudowane odpowiedzi, które – wzbogacone zdaniami ku refleksji (kursywa, pomarańczowe grafiki w zarysie i z wypełnieniem) – okazują się być pomocnymi w rozwiązywaniu problemów obecnych w życiu każdego człowieka.
Ponieważ publikację Wydawnictwa Zwierciadło charakteryzuje fachowe podejście specjalistów do trudnych (a przecież spotykających każdego) zagadnień życia codziennego, właśnie tym zagadnieniom poświęca uwagę Ewa Woydyłło. Rozpoczynając od początku (życiowej drogi), omawia rolę matki (z naciskiem położonym na relację matka-córka), wpływ wydarzeń z dzieciństwa na dalsze życie, szkodliwość nadopiekuńczości oraz szanse DDA (dorosłe dziecko alkoholika). W kwestii depresji wyjaśnia, jak ją rozpoznać (wraz z depresją poporodową, młodzieńczą, sezonową), a także kiedy szukać wsparcia. Zachęca do zaakceptowania zmian oraz ograniczeń związanych ze starością. Wypowiada się na temat uzależnień i współuzależnień, odnosi do wzajemnego wspierania w związku (dobry związek opiera się na zasadzie wzajemności). Zajmuje stanowisko w kwestii zazdrości, zdrady, odejścia oraz życia po nim. Uczy także akceptacji (nie buntu) w przypadku dotkliwej straty (również śmierci), zniechęca do negatywnych myśli (kluczem do zdrowia psychicznego jest akceptacja tego, co nas spotyka), przygląda się rozterkom młodości, analizuje poczucie własnej wartości (fundament) oraz poczucie winy (najgorszy doradca).
Treści zaprezentowane (w sposób łatwy do zrozumienia i przyswojenia) w publikacji Wydawnictwa Zwierciadło to wskazówki, które bez wątpienia przyniosą spodziewane efekty. Nie ma wprawdzie przypisów ani bibliografii, jednak absolutnie nie umniejsza to skuteczności porad udzielanych przez Ewę Woydyłło – fachowca z wieloletnim doświadczeniem. Dominujący w lekturze kolor pomarańczowy, emanując energią, radością, ciepłem i optymizmem, symbolizuje przemianę, szczęście oraz miłość, zachęcając tym samym do podjęcia działań mających na celu wprowadzenie życiowych zmian.
Książka Zakręty życia. Rozmowy o miłości, depresji, nałogach i odnajdywaniu siebie stanowi zachętę do pracy nad sobą, co w sytuacji odnalezienia siebie samego pomaga wyjść na prostą z najbardziej nawet ostrego życiowego zakrętu.
Dlaczego bywamy kłótliwi, wścibscy i nieokrzesani? Dlaczego tak trudno znosimy przywary innych ludzi? Czy złych nawyków można się oduczyć? Ludzie, ludzie...
Nie wstyd ci? Jak ty się zachowujesz? Jak ty wyglądasz? Bezwstydnica! Ile razy to słyszałaś? Żyjemy w kulturze podcinania skrzydeł, zewsząd słyszymy...