Okładka książki - Belgijski potwór

Belgijski potwór

DNA dziecka przenika przez łożysko do krwi matki. Tym samym zostaje w ciele kobiety na zawsze. Stąd macierzyński instynkt. Dlatego matka czuje, gdy dziecku grozi coś złego.

Czuje, kiedy coś jest nie tak. Alice Simon właśnie tak mówiła, gdy pojawiła się pierwszy raz na posterunku. Trzy miesiące temu czuła, że jej córce coś się stało. A teraz wciąż pytała samą siebie:

– Jak ona się z tego podniesie? Jak ona ma teraz żyć normalnie? Powtarzała to w kółko jak jakąś mantrę.

Oparta na prawdziwych wydarzeniach powieść, która przenosi czytelnika w sam środek dramatu rodziny walczącej o odzyskanie dziecka.

Poznaj historię Louise – dwunastoletniej dziewczynki, która znika bez śladu, oraz jej matki, która – wbrew wszystkiemu – nie przestaje czuć, że jej córce dzieje się krzywda. W tej opowieści przeplatają się perspektywy ofiar, rodzin, policjantów i sprawców, tworząc wielowymiarowy obraz piekła, które może czaić się tuż obok. To książka o sile nadziei, determinacji rodziców i odwadze tych, którzy nie godzą się na milczenie.

Informacje dodatkowe o Belgijski potwór:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-02

Tagi: true crime thriller thriller kryminalny na faktach

Kup książkę Belgijski potwór

Belgijski potwór - opinie o książce

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2025-11-24, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Właśnie doczytałam książkę Anny Krystaszek o potworze z Belgii – i jestem w absolutnym szoku! 🤯 To nie jest zwykła opowieść o zbrodni, to głęboka, poruszająca analiza zła, które dzieje się na naszych oczach.

Autorka nie skupia się tylko na sensacji. Z niesamowitą precyzją i wrażliwością pokazuje:
🔎Tło społeczne i systemowe zaniedbania, które pozwoliły Leonowi Dewulf  na działanie.
💔Historie ofiar i ich rodzin – to one są w centrum tej opowieści, a nie oprawca.
😡Kompromitację belgijskiej policji i wymiaru sprawiedliwości – aż chciałoby się krzyczeć ze złości!

To mroczna, chłodna i szalenie angażująca opowieść. Czyta się ją jednym tchem, a jednocześnie trudno przejść obojętnie wobec historii ofiar – autorka oddaje im głos i godność, nie popadając w tani sensacyjny ton.

To lektura wymagająca emocjonalnie, momentami przytłaczająca, ale OBOWIĄZKOWA. Czyta się ją jak mroczny thriller, niestety, to wszystko wydarzyło się naprawdę 📖⬛

Czy polecam? TAK, ale z otwartym sercem i dużą rezerwą sił. To jedna z tych książek, które zmieniają sposób patrzenia na świat.

🔥 Mocne strony:
• atmosfera rodem z najmroczniejszych śledztw
• narracja, która wciąga od pierwszej strony

Moja ocena: 8/10🌟

Czytaliście? Jakie są Wasze wrażenia? 👀

BRUNETTE BOOKS

Avatar użytkownika - zaczytanaiska
zaczytanaiska
Przeczytane:2025-11-23,

„Dlaczego mnie nie zabiłeś?” pyta Louise po latach swego oprawcę. Śmierć dla bitych do utraty przytomności, brutalnie gwałconych, głodzonych i manipulowanych dziewczynek była upragnionym rozwiązaniem.

12-letnia Louise zostaje porwana w drodze do domu. Policja ignoruje zgłoszenie jej zaginięcia. Jeden z policjantów podejmuje prywatne śledztwo, dołącza do niego dziennikarz. Rodzice nigdy nie odpuszczają. Czy uda się im odnaleźć dziecko i czy wygrają z szajką pedofilską?

To najmocniejsza i najlepsza książka jaką czytałam w ostatnich latach. Przeniknęła mnie zimnem, rozpaczą, gniewem i niedowierzaniem. Wypaliła znak, który na zawsze pozostanie mrocznym zapisem w mojej duszy. Wzbudziła emocje, z którymi nie potrafię sobie jeszcze poradzić.

Powieść oparta jest na faktach. Pomimo, że minęło wiele lat od tych zdarzeń sprawa cały czas żyje w belgijskim społeczeństwie.

Brak jest słów aby określić kim jest Leon Dewulf. Potwór, zwyrodnialec, bestia to zbyt delikatne słowa. Kim są ludzie, którzy korzystali z jego usług? Jak nazwać te osoby? To one za nim stały, to one go sponsorowały, to one go chroniły.

Pomimo przerażająco ciężkiego tematu tej powieści czyta się jak diabelnie dobrze. Pani Krystaszek uczyniła nas bliskim świadkami przeżyć, emocji i tragedii, które dotknęły jej bohaterów. Posadziła nas w odległości oddechu od Dewulfa i jego wspólników każąc obserwować ich zwyrodnienie, radość z popełnianych zbrodni, całkowitą bezkarność i niesamowitą inteligencję.

Książka parzy w dłonie, paraliżuje, odbiera oddech a jednocześnie nie pozwoli się odłożyć.  Chwyta za gardło z pierwszym akapitem i trzyma w napięciu do ostatniej kropki. Na pewno na długo pozostanie w mojej głowie. Polecam Wam ją Wasze uwadze.

W cieniu terapeutki
Anna Krystaszek0
Okładka ksiązki - W cieniu terapeutki

Wielowarstwowa fabuła tej powieści nie pozwala czytelnikowi poruszać się przewidywalnym torem ­ wciąż zaskakuje nagłymi zwrotami akcji i zmieniającą się...

Pustelnia mordercy. Nieczystość
Anna Krystaszek0
Okładka ksiązki - Pustelnia mordercy. Nieczystość

Makabryczne morderstwo w okolicach Dukli. W lesie nieopodal pustelni św. Jana znaleziono okaleczone zwłoki mężczyzny. Ofiara to ksiądz Tomasz, dobry znajomy...