Okładka książki - Detektywi z podstawówki. Tajemnica higienistki Wacik

Detektywi z podstawówki. Tajemnica higienistki Wacik

Detektywi z podstawówki znów na tropie!

Karol przewraca się na schodach i uderza się w głowę. Choć czuje się znakomicie, lekarze upierają się, że musi zostać na obserwacji w szpitalu. Szybko okazuje się, że czeka tu nowa sprawa do rozwiązania. W nocy znika portfel doktora Kropki.

Nowy kolega z sali, na której leży Karol mówi mu, że w nocy przyłapał panią Wacik na czymś bardzo zagadkowym. Podejrzanych z godziny na godzinę robi się coraz więcej i Karol ma ręce pełne pracy! Kasia i Wojtek pomagają mu jak mogą. Sprawa jednak wydaje się bardzo trudna, tym bardziej, że w portfelu doktora Kropki była drogocenna moneta, o której istnieniu wiedziało kilka osób z oddziału.

Czy ktoś z nich stoi za tą zuchwałą kradzieżą? Detektywi rozpoczynają kolejne śledztwo i nie spoczną dopóki nie doprowadzą sprawy do końca!

Alicja Sinicka kolejny raz zabiera młodych czytelników do szkolnego świata pełnego zagadek i niespodziewanych zwrotów akcji!

Informacje dodatkowe o Detektywi z podstawówki. Tajemnica higienistki Wacik:

Detektywi z podstawówki. Tajemnica higienistki Wacik - opinie o książce

Avatar użytkownika - anatomiaemocji
anatomiaemocji
Przeczytane:2025-09-21,

Szkolny świat pełen tajemnic, podążania tropem wskazówek i odkrywania zagadek wita nas dzisiaj nieznanym dreszczykiem. Bo któż chciałby trafić na stół do szkolnej higienistki? Ja uciekałam od takich miejsc z daleka 😂

Przed nami podróż, która zabiera nas do podejrzenia życia młodych uczniów i ich zmagań z wydawałoby się codziennymi sprawami ucznia. Nic bardziej mylnego. Detektyw wyczuje nosem każdy szwindel i będzie drążył dopóki sprawy nie rozwiąże.

Co może łączyć drogocenną monetę, szkolną higienistkę, lekarza ze szpitala i naszych młodych detektywów? Okazuje się, że wiele 🙂

Z naszymi bohaterami nudy nie ma. Oj nie ma. Nawet w potencjalnie nic nie dziejącym się szpitalu może dziać się wiele. Ba! Tam nawet sztuka jest niezłym kamuflażem, bo nic nie dzieje się bez przyczyny, a nasi detektywi wiedzą, jak działać pod przykrywką.

Gotowi na poszukiwanie tropów? Tajemnica monety musi zostać odkryta 😁

Avatar użytkownika - ahywka
ahywka
Przeczytane:2025-06-02, Ocena: 6, Przeczytałem,

Tym razem zaczynamy z wysokiego C! Karol, w wyniku drobnego wypadku w szkole ląduje w szpitalu! Nie, spokojnie, nic strasznego się nie dzieje, ale jako, że po spadnięciu ze schodów uderzył się w głowę, lekarze wolą zatrzymać go na obserwacji. W szpitalnej sali znajduje nowego kolegę, Artura, który przez sen powtarza dziwne rzeczy. Kiedy nowo poznany chłopak opowiada mu o swoim śnie, który wiąże się z pewną tajemniczą sytuacją, którą widział poprzedniego wieczoru, Karol od razu czuje tutaj potencjalne śledztwo! Wkrótce okazuje się, że jednemu z pediatrów zaginął portfel, a niektóre osoby na oddziale zachowują się w wyjątkowo podejrzany sposób! Czy chłopcom uda się rozwikłać tę sprawę? Czy uda się odnaleźć zgubę? I wogóle, co szkolna higienistka robi w szpitalu?

Moje dzieciaki uwielbiają tę serię! Zaczytują się i czekają na kolejne tomy, dopytując co jakiś czas, kiedy będzie!

A mnie to cieszy! Bo te książeczki są naprawdę super! Zawierają różne zagadki i tajemnice, które wymagają rozwikłania i są one zbudowane w taki sposób, że angażują wyobraźnię dziecka. A tutaj podejrzani nam się mnożą, każdy zachowuje się mniej lub bardziej podejrzanie, a rozwiązanie… no cóż, potrafi zaskoczyć :) Mój jedenastolatek uznał, że ta część była najlepsza (dziewięciolatka woli Tajemnicę kucharza Pierniczka ;-) ). Alicja Sinicka w bardzo przekonujący sposób opisuje wydarzenia i plecie fabułę w taki sposób, że dziecku łatwo za nią nadążyć, a jednocześnie nie jest od początku jasne co się tam właściwie stało. Naprawdę dobry balans, aby dzieciaki chętnie chwytały za kolejne części i nie czuły nudy.

Współpraca recenzencka z Wydawnictwem Skarpa Warszawska.

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2025-04-28, Ocena: 6, Przeczytałam,

❤🩹„Detektywi z podstawówki.Tajemnica higienistki Wacik” to niezwykła i zaskakuja historia młodych bohaterów,którzy za wszelką cenę chcą w szpitalu odkryć zagadkowe zaginięcie portfela doktora a później nawet telefonu.Dzieciaki potrafiły mnie zaintrygować swoją dedukcją i szczegółowymi działaniami.Nie zrażają się niepowodzeniami,tylko wytrwale szukają prawdy.

❤🩹Dodatkowy atutem histori są kolorowe ilustracje pokazujące działania bohaterów.To one powoduje,że możemy wyobrazić sobie toczącą się akcję w lekturze. Od samego początku czytelnik jest zaintrygowany i z wielkimi napięciem śledzi działania małych detektywów.

❤🩹To historia nie tylko dla młodych czytelników,ale także dla ciut starszych.Pokazuje cierpliwość,spokój i opanowanie w odkryciu prawdy.Jest wartościową historią,która nie tylko uczy, ale także potrafi rozśmieszyć.
❤🩹Już lubię tą serię i tak jak pisałam wcześniej przeczytam poprzednie tomy z tej serii.

❤🩹Czytajcie-polecam 📖

„Tajemnica higienistki Wacik” z cyklu Detektywi z podstawówki to wciągająca historia pełna zagadek, niespodziewanych zwrotów akcji,która nie pozwala ani na chwilę się nudzić. Alicja Sinicka po raz kolejny udowadnia, że potrafi porwać czytelników w wir emocjonującego śledztwa. Zarówno młodszy i starszy czytelnik bierze udział w rozwiązaniu zagadki.

Nowa sprawa, która musi zostać rozwiązana,rozpoczyna się od niefortunnego upadku Karola na szkolnym korytarzu. Chłopiec trafiając do szpitala ,natrafia na ciekawą sprawę do rozwiązania.

Niestety okazuje się, że sprawa kradzieży portfela z drogocenną monetą w tle jest skomplikowana, a podejrzanych coraz więcej.

Czytając, ma się ochotę razem z bohaterami szukać poszlak, analizować powstałe fakty i typować kolejnych podejrzanych.

Ta książka,jak i cała seria angażuje czytelnika, bawi i uczy logicznego myślenia.

Dodatkowo vwprowadzenie nowych, ciekawych bohaterów, którzy od razu zyskują naszą sympatię,jest dodatkowym atutem.

Gwarantuję wam świetną zabawę i niesamowitą przygodę z detektywami z podstawówki. Kto raz sięgnie po tę serię, z pewnością będzie chciał więcej!

Avatar użytkownika - baska
baska
Przeczytane:2025-05-08, Ocena: 6, Przeczytałam,

Detektywi z Podstawówki. Tajemnica higienistki Wacik.
To kolejna część świetnego cyklu dla dzieci, tym razem Karol ulega nieszczęśliwemu wypadkowi, w konsekwencji czego trafia do szpitala na obserwację.

Okazuje się jednak, że nic nie dzieje się z przypadku, bo właśnie jeden z pediatrów zostaje okradziony. Podczas dyżuru zaginął jego portfel, w którym miał drogocenną kolekcjonerską monetę.
Karol wraz ze swoim kolegą z sali rozpoczyna śledztwo.  Chłopcy bacznie obserwują pacjentów, a także personel szpitala.. niepodziewanie okazuje się że podejrzanych może być kilku.

Sprawa oczywiście ma szczęśliwe zakończenie, a dr Kropka znów jest szczęśliwym posiadaczem swojej złotej monety.  Bardzo mi się podoba podejście młodych detektywów,  mimo swoich podejrzeń nikogo nie oskarżają nikogo póki nie zdobędą dowodów - jest to fajna lekcja dla młodego czytelnika, aby nie być pochopnym w swoich osądach i działaniach.

Książkę czytałam wraz z moimi dziećmi codziennie z zapartym tchem, napisana w taki sposób, że dziecko zostanie wciągnięte w akcję książki, ale i dorosły odnajdzie się przy tej lekturze :)

Detektywi z podstawówki. Tajemnica woźnej Drucik
Alicja Sinicka0
Okładka ksiązki - Detektywi z podstawówki. Tajemnica woźnej Drucik

Wciągająca, zabawna i pełna zwrotów akcji historia szkolnych przyjaciół, dla których prawda jest zawsze najważniejsza. W podstawówce, do której uczęszczają...

Detektywi z podstawówki. Tajemnica kierowcy Ogórka
Alicja Sinicka0
Okładka ksiązki - Detektywi z podstawówki. Tajemnica kierowcy Ogórka

Detektywi z podstawówki znów na tropie! Kasia, Karol i Wojtek wyjeżdżają na klasową wycieczkę do Gospodarstwa Pod Chmurką, zajmującego się agroturystyką...