Okładka książki - Grunt to pomysł. Wynalazki, które zmieniły świat

Grunt to pomysł. Wynalazki, które zmieniły świat

Wiele wynalazków nie ma swoich ojców. Ich początek ginie w mroku dziejów. Są też takie, które mają ojców wielu, będąc wynikiem prac grupy uczonych. Niektóre z nich to efekt przypadku. Są w końcu wynalazki, które zrodziły się w umyśle geniuszy. O wynalazcach i ich dziełach jest ta książka. Przygotujcie się na wybuchy, wypadki, niespodziewane zwroty akcji, zaskakujące rozwiązania niczym w najlepszej powieści sensacyjnej!

Informacje dodatkowe o Grunt to pomysł. Wynalazki, które zmieniły świat:

Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2020-04-15
Kategoria: Edukacyjne

Tagi: bóg

Kup książkę Grunt to pomysł. Wynalazki, które zmieniły świat

Grunt to pomysł. Wynalazki, które zmieniły świat - opinie o książce

Avatar użytkownika - patrycjadyrda
patrycjadyrda
Przeczytane:2026-06-09, Ocena: 5, Przeczytałam,

,,Grunt to pomysł! Wynalazki, które zmieniły świat" Marcina Przewoźniaka to bardzo ciekawa książka dla dzieci, które chcą dowiedzieć się, skąd wzięły się różne rzeczy używane na co dzień.
Autor nie koncentruje się na samym opisywaniu wynalazków. Pokazuje różnicę między odkryciem a wynalazkiem oraz pyta o to, kim właściwie jest wynalazca. Czy to tylko ktoś, kto stworzył coś od podstaw, czy również osoba, która udoskonaliła już istniejący pomysł. Często nie znamy imion i nazwisk twórców wynalazków, choć ich pomysły od wieków mają ogromne znaczenie. Mimo to książka przedstawia wiele postaci, wśród których są także Polacy. Przede wszystkim pokazuje, że wynalazcy to często osoby bardzo ciekawe świata, które nie boją się próbować, popełniać błędów i szukać nowych rozwiązań. Przywołany zostaje Edison jako przykład samouka, który szybko odkrył, że szkoła go nudzi, ponieważ od dziecka interesował się nauką i techniką, naprawiał urządzenia a w wieku 16 lat posiadał kilka patentów na wynalazki i uznanie jako zdolny konstruktor. Jego historia skłania do refleksji, że jeden model nauczania nie pasuje do wszystkich. Dzieci uczą się inaczej, jedne szybciej przyswajają teorię, inne potrzebują działania, eksperymentów i praktyki. Przykład Edisona pokazuje też, jak szkoła i sposób nauczania mogą wpływać na rozwój talentów i ich odkrywanie.
W książce znajdziemy też przykłady dawnych wynalazków, jak koło, greckie naczynia czy różne łuki architektoniczne, które zmieniały się przez wieki.
Książka jest przeznaczona dla dzieci od 9 lat, ale starsi czytelnicy też znajdą w niej coś dla siebie. Ilustracje Kamila Pruszyńskiego i liczne ciekawostki sprawiają, że czyta się ją z przyjemnością.

Na100latki, czyli jak przetrwać mając naście lat
Marcin Przewoźniak0
Okładka ksiązki - Na100latki, czyli jak przetrwać mając naście lat

Czy czujesz się jak transformers, który nie panuje nad swoimi podzespołami? Wydaje ci się, że tracisz tożsamość? Spokojnie, po prostu dorastasz! Po tym...

Zagadki przedszkolaka
Marcin Przewoźniak0
Okładka ksiązki - Zagadki przedszkolaka

,,Zagadki przedszkolaka" to rewelacyjny zbiór śmiesznych zagadek, które w prosty i zrozumiały dla dziecka sposób edukują poprzez zabawę...