Satoru staje przed najtrudniejszą decyzją w życiu - musi znaleźć nowy dom dla ukochanego kota. Zanim to zrobi, wyrusza z nim w podróż przez Japonię, odwiedzając dawnych przyjaciół i przemierzając miasta oraz prowincję. Wyprawa szybko okazuje się czymś więcej niż tylko poszukiwaniem opiekuna. To powrót do młodzieńczych marzeń, niewypowiedzianych słów i wyborów, które ukształtowały jego życie.
Narracja prowadzona z perspektywy kota nadaje opowieści lekkości i subtelnego humoru. Uważny koci narrator dostrzega więcej, niż ludzie chcieliby wyznać - widzi ich lęk, tęsknotę, miłość i samotność.
,,Kroniki kota podróżnika" to poruszająca historia o odpowiedzialności za tych, których kochamy. To książka o więzi, która nie kończy się wraz z rozstaniem, oraz o tym, że czasem największym aktem miłości jest pozwolić komuś odejść.
Międzynarodowy bestseller i hit niezależnych księgarń - ,,Kroniki kota podróżnika" oczarowały czytelników na całym świecie.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-06-03
Tytuł oryginału: Tabineko Ripoto
Dawno się tak nie spłakałam na żadnej książce. Emocje biorą górę w obliczu wydarzeń, szczególnie, że przestawione są tak że potrafią poruszyć serce. Z drugiej strony dają nam też nadzieję.
Książka napisana jest z perspektywy kota, który wraz ze swoim panem wyrusza w podróż. Okazuje się że Satoru musi znaleźć dla Nany nowy dom. W tym celu odwiedza dawnych przyjaciół i tak poznajemy jego niełatwe życie.
To książka która pokazuje, że można się bardzo różnić, a z drugiej strony być naprawdę dobrym przyjacielem. Nie ważne też jak długo się kogoś nie widzi, ważne że dana osoba jest w naszym sercu.
Z książki tej płynie też wzruszające przesłanie, nie ważne jak krótko ktoś jest w naszym życiu, powinniśmy się cieszyć że mieliśmy tę ulotną chwilę by go poznać, skoro był dla nas kimś ważnym.
"I to wcale nie jest smutne.
Porządkujemy wspomnienia z jednej podróży i wyruszamy w następną.
Myśląc o tych, którzy wyjechali przed nami, i o tych, którzy do nas dołączą.
I kiedyś spotkamy wszystkich, których kochamy, za tamtym horyzontem."
Moja ocena 9/10
Czy wszystkie powieści, w których bohaterami są zwierzęta, muszą doprowadzać mnie do łez? Wydaje mi się, że tak. Czasami są to łzy smutku, czasem śmiechu – jak to w życiu bywa.
#współpracabarterowa #recenzja
Po raz kolejny Wydawnictwo Relacja wywołuje u mnie emocje - tym razem powieścią „Kroniki kota podróżnika” japońskiej pisarki Hiro Arikawy (po raz drugi na polskim rynku wydawniczym). Autorka zgodnie z tytułową zapowiedzią oddaje głos kotu, który opowiada o wspólnej podróży ze swoim właścicielem Satoru Miyawaki. Oczywiście, o ile kot ma właściciela
Nana to biały dachowiec, z brązowo-czarnymi plamkami na pyszczku i charakterystycznym kształtem ogonka przypominającym siódemkę (jap. nana). Samodzielny, odważny, baczny obserwator świata ludzi, a przede wszystkim szczerze oddany Satoru, który go przygarnął i zaopiekował się nim na czas rekonwalescencji po wypadku. Ich relacja opiera się na prawdziwej przyjaźni i miłości, którą potrafią zrozumieć tylko ci, którzy podobnej doświadczyli.
Satoru daję piękną lekcję odpowiedzialności za zwierzęcego przyjaciela, któremu chce zapewnić prawdziwy dom na czas, kiedy już nie będzie mógł się nim opiekować. W tym celu wyrusza w podróż przez Japonię, odwiedzając bliskie mu kiedyś osoby, przyjaciół z różnych etapów życia.
Hiro Arikawa stworzyła powieść drogi, w której główny bohater domyka niedokończone sprawy i relacje. Każdy przystanek to kolejny rozdział, odkrywający tajemnicę fragmentu życia Satoru. Ostatni etap podróży łamie serce, ukazując kruchość ludzkiego życia, ból po stracie i żałobę, która nie jest obca i zwierzętom.
„Kroniki kota podróżnika” wpisują się w nurt comfort booków swoją refleksyjnością, ciepłem i czułością. To piękna historia o miłości, przyjaźni, rodzinie i podróżach - tych bliskich i tych dalekich. Czytajcie, bo wszyscy jesteśmy w podróży…
Serdecznie dziękuję Wydawnictwo Relacja za pełną wzruszeń podróż
Przeczytane:2026-06-29, Przeczytałam, Mam, Posiadam, współpraca,