Okładka książki - Mistrz sceny

Mistrz sceny

Tom 2 cyklu Kroniki Medium

Każdy z nas uwielbia cyrk – te emocje, kolory, muzykę. Zazdrościmy artystom talentu i wolności. Ale co, jeśli do naszego miasta przyjedzie trupa pełna niepokojących tajemnic?

Flora stara się spełniać swoją rolę jako medium i całe dnie spędza z tragicznymi wspomnieniami dusz. Gdy do Międzysłowia przyjeżdża wędrowna trupa cyrkowa, mieszańcy robią wszystko, aby być na każdym występie. Sama Flora nie jest nimi żywo zainteresowana, dopóki się nie dowiaduje, że artyści mogą ukrywać pewną księgę, która w niewłaściwych rękach będzie siać spustoszenie w obu światach – zarówno wśród żywych, jak i umarłych.
Gdy w międzyczasie na jaw wychodzą tajemnicze porwania obejmujące cały kraj, jedyna istniejąca poszlaka prowadzi właśnie do cyrku.

Czy coś, co miało być tylko zabawą, może być drogą do koszmaru?

Informacje dodatkowe o Mistrz sceny:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Nocą
Data wydania: 2025-04-23

Kup książkę Mistrz sceny

Mistrz sceny - opinie o książce

W "Mistrzu sceny" powracamy do Międzysłowia. Tym razem fabuła skupia się na wędrownym cyrku. Niestety przybycie artystów niefortunnie pokrywa się z zaginięciami ludzi. Jak się okazuje cyrk skrywa niejedną tajemnicę, którą Flora razem z Sepią chcą odkryć. Młoda kobieta nie przewidziała jednak, że nie tylko naraża siebie, ale również innych mieszkańców Międzysłowia.
W drugim tomie autorka ukazuje nam odrobinę więcej z przeszłości Flory niż w "Ciuciubabce". Niestety nie na tyle żeby zaspokoić moją ciekawość.
Książkę czytałam z zainteresowaniem, jednak czegoś mi zabrakło. Nie wiem czy to przez to, że zbyt mało dowiedziałam się o przeszłości Flory, czy o to, że cyrkowcy nie byli aż tak przerażający jak na to liczyłam.
Mimo wszystko zachęcam Was do sięgnięcia po książki Pauliny Ziarko. Jest medium, są duchy, a do tego magiczne księgi i pakty z diabłami. Po prostu mroczna fantastyka, którą naprawdę lubię.
Czy sięgnę po kolejny tom? Oczywiście! Coś czuję, że historia Flory dopiero się rozkręca.

Śladami przodków
Paulina Ziarko0
Okładka ksiązki - Śladami przodków

Dawno, dawno temu istniały dwie rodziny – jedna dobra, druga zła. Zaczęły od współpracy w gromadzeniu wiedzy demonologicznej, jednak – jak...

Ostatni uśmiech
Paulina Ziarko0
Okładka ksiązki - Ostatni uśmiech

Czy może być coś gorszego, niż wesoła śmierć? Nikodem nie poddaje się w swoich poszukiwaniach. Razem z tajemniczą zaklinaczką Aleks i rozgadanym łowcą...