Ok³adka ksi±¿ki - Operacja Z³odziej Z³odzieja

Operacja Z³odziej Z³odzieja

Ocena: 5.33 (3 g³osów)

W serii detektywistycznej OPERACJA pojawia siê 11 ju¿ tom przygód i zagadek Tiril, Olivera i ich wiernego towarzysza wypraw Ottona w du¿ym formacie.

Muzeum sztuki w Elvestad przez miesi±c ma wystawiaæ s³ynny obraz pod tytu³em Z³odziej. Tiril i Oliver id± obejrzeæ dzie³o, lecz prêdko odkrywaj±, ¿e obraz na ¶cianie muzeum to kopia. Kto¶ ukrad³ Z³odzieja! Rozpoczyna siê po¶cig za z³odziejem obrazu, a ty, czytaj±c tê ksi±¿kê, mo¿esz towarzyszyæ w nim detektywom. Na ka¿dej stronie znajdziesz zadanie, które nale¿y rozwi±zaæ, ¿eby kontynuowaæ poszukiwania. Podczas lektury musisz znajdowaæ ¶lady, pod±¿aæ za wskazówkami, ³amaæ szyfry i rozwi±zywaæ zadania. Musisz mieæ oczy szeroko otwarte! Rozwi±zanie kryje siê na ilustracjach i w tek¶cie, na kolejnej stronie.

Informacje dodatkowe o Operacja Z³odziej Z³odzieja:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-09-10
Tytu³ orygina³u: Jakten p Tyven-tyven

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i m³odzie¿y Literatura detektywistyczna dla dzieci i m³odzie¿y Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i m³odzie¿y Dzieci od ok. 6 lat

wiêcej

Kup ksi±¿kê Operacja Z³odziej Z³odzieja

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Operacja Z³odziej Z³odzieja - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2025-08-30, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam,

*wspó³praca reklamowa*

Kolejna cze¶æ detektywistycznego cyklu dla najm³odszych, nie ukrywam, ze tytu³ by³ tutaj mega intryguj±cy, nawet dla mnie samej. Piêknie ilustrowana i dostosowane dla ma³ego czytelnika lekko kryminalna zagadka, ale i rodzic mo¿e siê przy niej ¶wietnie bawiæ.

Muzeum sztuki ma wystawiaæ s³ynny obraz pod tytu³em "Z³odziej". Gdy Tiril i Oliver id± obejrzeæ obraz odkrywaj±, ze na ¶cianie wisi kopia, a wiêc orygina³ musia³ zostaæ skradziony. M³odzi detektywi rozpoczynaj± po¶cig za z³odziejem, a czytelnik mo¿e im w tym pomóc.

Ksi±¿ka ma piêkne wydanie, twarda i cudowna oprawa, wspania³e ilustracje, które dok³adnie obrazuj± wydarzenia rozgrywaj±ce siê w ksi±¿ce, przez co nawet ten najm³odszy czytelnik ma szansê wszytko sobie zobrazowaæ. Co wiêcej na koñcu ka¿dej strony znajduje siê zagadka, która nie tylko pozwala dziecku tropiæ z³odzieja, ale te¿ zmusza go do my¶lenia, a co najwa¿niejsze te zagadki czy drobne zadania sprawiaj± mu sporo frajdy. Szczerze mówi±c ja te¿ ¶wietnie siê bawi³am przy szukaniu ró¿nych szczegó³ów. Zagadki maj± ró¿ne stopnie trudno¶ci, jedna s± banalnie proste, inne nieco skomplikowane, a jeszcze inne mog± tym mniejszym dzieciakom sprawiæ trudno¶æ, nawet ja niekiedy musia³am siê ratowaæ podpowiedziami, tak¿e nie ma lekko, trzeba pog³ówkowaæ.

Sama opowie¶æ jest równie¿ bardzo ciekawa, dziecko poznaje pojêcia muzeum, dzia³a sztuki, z³odzieja, poznaje ¶wietnych bohaterów, mo¿e podziwiaæ ich spryt, determinacjê i pomys³owo¶æ, co wiêcej samo zmuszone jest by co¶ nieco¶ pomy¶leæ, by tym bohaterom nieco pomóc, wiec mo¿e równie¿ poczuæ siê jak±¶ czê¶ci± tej historii. Ksi±¿ka napisana jest przyjemn± dla oka czcionk±, dlatego maluch, który ju¿ dobrze radzi sobie z czytaniem mo¿e samodzielnie zag³êbiæ siê w lekturze, a je¶li tak jak w moim przypadku dziecku czyta doros³a osoba, to babcia ¶mia³o przeczyta bez okularów.

Tekstu mam wra¿enie jest sporo, jednak jest on lekki, s³owa i zdania s± proste i zrozumia³e, fabu³a jest pe³na konkretów, dlatego akcja pêdzi naprzód, bez zapychaczy fabularnych, przez co dziecko ca³y czas jest zainteresowane opowie¶ci±, nie nudzi siê i oczekuje na dalsze wydarzenia lub jak w przypadku moich dzieci na kolejne zagadki do rozwi±zania. Mnie samej lektura siê podoba³a, fajnie spêdzi³am przy niej czas. Dla mnie jako fanki krymina³ów czy powie¶ci detektywistycznych, spojrzenie na ten gatunek oczami dziecka te¿ jest fantastycznym prze¿yciem, ale te¿ mo¿liwo¶ci± zara¿enia dziecka swoj± pasj±. Wed³ug mnie naprawdê ¶wietna, wci±gaj±ca i sk³aniaj±ca dzieci jak i doros³ych do my¶lenia lektura, któr± szczerze polecam, a z takim piêknym wydaniem mo¿e byæ ¶wietnym podarunkiem dla ma³ego czytelnika.

Avatar u¿ytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2025-09-16, Ocena: 5, Przeczyta³em,

Dwoje bardzo m³odych, bo nastoletnich detektywów Tirill i Oliver po raz kolejny staj± przed zagadk± , która wci±gnie ich bez reszty.

Wszystko zaczê³o siê pewnego ca³kiem zwyczajnego dnia w niewielkim miasteczku Elvestad.

Dyrektorka muzeum osobi¶cie zaprosi³a dzieci na organizowan± w tym miejscu wystawê , której g³ównym punktem by³ obraz zatytu³owany Z³odziej.

Przestawia³ on ch³opca z koszem jab³ek gonionego przez psa i by³ wart a¿ piêæ milionów koron.

Dla uczniów wyj¶cia na wernisa¿e s±- nie ukrywajmy- tak po prostu nudne.

Nie wypada³o im jednak odrzuciæ zaproszenia, wiêc oboje zaczêli uwa¿nie ogl±daæ dzie³o, a to doprowadzi³o do przera¿aj±cej konkluzji.

Obraz jest.. falsyfikatem!

Kto i w jaki sposób zdo³a³ go wykra¶æ i podmieniæ bez wiedzy pracowników? A co wa¿niejsze czy Z³odzieja uda siê odzyskaæ?

Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziecie w ksi±¿ce Jorna Liera Horsta.

A zapewniam, ¿e bêdzie bardzo ciekawie i ekscytuj±co, bo ksi±¿ka mocno anga¿uje m³odego odbiorcê.

Autora znam z ksi±¿ek kryminalnych dla doros³ych - s± one naprawdê ciekawe i ¶wietnie napisane.

Stworzenie powie¶ci detektywistycznej dla dzieci to du¿a sztuka , ale Horst podo³a³ wyzwaniu.

Uczy on najm³odszych logicznego my¶lenia i szukania nieoczywistych ¶ladów nie zapominaj±c przy tym,¿e czytanie jest przede wszystkim zabaw± i odkrywaniem ¶wiata na w³asnych zasadach.

Serdecznie polecam zarówno dzieciom jak i rodzicom zw³aszcza na zbli¿aj±c± siê jesieñ.?

Avatar u¿ytkownika - ahywka
ahywka
Przeczytane:2025-09-04, Ocena: 6, Przeczyta³em,

Lubicie ³amig³ówki? Bo ja bardzo! I dlatego bardzo przyjemnym zaskoczeniem okaza³a siê dla mnie ksi±¿ka Operacja z³odziej z³odzieja! Mimo, ¿e to ju¿ 40-ty ! tom serii o biurze detektywistycznym numer 2, to dla mnie by³o to pierwsze spotkanie z m³odymi detektywami. Tiril i Oliver, oraz ich dzielny psi przyjaciel Otto maj± do rozwi±zania zagadkê, która rozpoczyna siê w muzeum! Dzieciaki obawia³y siê, ¿e wizyta w tym miejscu pe³nym staroci bêdzie nuuuudna, ale jak siê okaza³o, bardzo siê pomylili. Otó¿ okaza³o siê, ¿e z muzeum kto¶ ukrad³ cenny obraz, a na jego miejsce pod³o¿y³ falsyfikat,tak ¿e nikt siê nie zorientowa³, i¿ dosz³o do kradzie¿y. To znaczy nikt, a¿ do momentu wizyty naszych m³odych detektywów. Tiril od razu zauwa¿y³a, ¿e nie co¶ siê nie zgadza! I tym sposobem zwyczajna wizyta w zwykle nudnym miejscu, przerodzi³a siê w pasjonuj±c± przygodê.
Ksi±¿ka jest bogato ilustrowana i napisana w taki sposób, ¿e czytelnik na ka¿dej stronie ma szansê rozwi±zywaæ zagadki razem z bohaterami. Licz± siê spostrzegawczo¶æ oraz umiejêtno¶æ kojarzenia faktów! Moja córka poch³onê³a obydwie ksi±¿ki, które znalaz³y¶my w paczce od wydawnictwa i od razu zaczê³a sprawdzaæ czy w naszej bibliotece jest wiêcej tomów z przygodami Tiril i Oliviera. Ksi±¿eczki s± naprawdê dobrze skonstruowane i wci±gaj± m³odych czytelników w wir przygody!
Wspó³praca reklamowa z wydawnictwem Media Rodzina.

Inne ksi±¿ki autora
Operacja sprzedawca pierniczków
Jrn Lier Horst0
Ok³adka ksi±zki - Operacja sprzedawca pierniczków

Kolejna ¶wi±teczna ksi±¿ka z przygodami m³odych detektywów z Biura Detektywistycznego nr 2: Tiril, Olivera i ich psa Ottona. Latem w budce na ulicy Pla¿owej...

Operacja Gwiazda Zimowa
Jrn Lier Horst0
Ok³adka ksi±zki - Operacja Gwiazda Zimowa

Detektywi z Biura Detektywistycznego nr 2 i dziadek Franz udaj± siê na dalek± pó³noc na poszukiwanie meteorytu, fragmentu tak zwanej Gwiazdy Zimowej, która...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje