Okładka książki - Ostatnia przysługa

Ostatnia przysługa

Świat brudnych interesów, niebezpiecznych zagrywek i przemocy był im znany od zawsze. W takim otoczeniu dorastali Wiktor Brzeziński i Sara Jabłońska. On wciąż jest związany ze światem przestępczym. Ona wiedzie za to poukładane życie z dala od interesów rodziny. Wszystko nagle się zmienia, gdy pewnego dnia kobieta zostaje napadnięta… Trafia pod niechcianą opiekę Brzezińskiego. Mało tego – ona w ogóle nie chce mieć z nim nic wspólnego. Zwłaszcza po tym, do czego dawno temu między nimi doszło. Sara musi zmierzyć się ze strachem, niepewnością i obecnością nadopiekuńczego mężczyzny, który próbuje się dowiedzieć, kto i dlaczego chce ją zabić. Wiktorowi niełatwo jest wykonać przysługę, której się podjął. Czas im się kończy, a sprawca nie odpuszcza. Do tego uczucia i kłamstwa innych osób wiele komplikują…

Informacje dodatkowe o Ostatnia przysługa :

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-05-21
ISBN: 9788397190177

Kup książkę Ostatnia przysługa

Ostatnia przysługa - opinie o książce

Tytuł: „Ostatnia przysługa”
Autor: Anna Wolf
Gatunek literacki: romans
Wydawnictwo: Wydawnictwo Wolf
Ilość stron: 288
Moja ocena: 7/10.

Pieniądze, władza i przemoc- świat mafijnych porachunków, niebezpiecznych interesów oraz szemranych typów. Świat, w którym przetrwają najsilniejsi i najmądrzejsi. Świat, który kusi luksusem, pożądaniem, przywilejami. Niestety, jak już w niego wejdziesz, nie uciekniesz. Możesz próbować wieść normalny żywot, jednak przeznaczenie w najmniej odpowiednim momencie, upomni się o Ciebie. Czy tego chcesz, czy nie?!

„Ostatnia przysługa” Anny Wolf to powieść o miłości, która pomimo lat, nie straciła na sile. Ona dojrzewała wraz z naszymi bohaterami, choć nie zawsze byli jej świadomi. O miłości, której unikano, ponieważ w świecie mafii oznacza ona jedno- jesteś czyjąś własnością, myślisz i żyjesz tak, jak ci każą. A na to Sara Jabłońska zdecydowanie się nie zgadza. Od małego dorastała w rodzinie, gdzie ścierał się półświatek z legalnym życiem, gdzie nigdy nie brakowało pieniędzy, lecz strach wiecznie zaglądał im w oczy. Nie chciała takiego życia dla siebie. Pragnęła być niezależna, silna, wolna. Co innego Wiktor Brzeziński. Jemu nie przeszkadza taka rzeczywistość. Rzeczywistość, w której to on rządzi. Ma władzę, pieniądze i zaufanych ludzi, którzy pójdą z nim w ogień. Z pozoru twardziel bez serca, w głębi, którego czai się delikatność, dobroć i serdeczność. Wiktor nie trawi tylko zdrady i biada temu, który się jej dopuści. Losy Sary i Wiktora ponownie złączą się, gdy dziewczynie zacznie grozić śmiertelne niebezpieczeństwo. Ktoś czyha na jej życie i jest coraz bliżej swojej ofiary. Brzeziński musi go odnaleźć, nim ten znowu zaatakuje. A to wcale nie jest takie proste, gdy w grę wchodzi namiętność, pożądanie i miłość oraz zadziorny charakter Sary. To będzie jazda bez trzymanki.

Gdy tylko sięgam po książki w klimacie mafijnym, to wiem, że czeka mnie dynamiczna akcja, emocjonalny rollercoaster oraz nieco rozlewu krwi. I taką mieszankę to ja lubię. Nie ma tutaj czasu na nudę, melancholię czy też przemyślenia. Akcja rozwija się w zawrotnym tempie, pobudzając moją czytelniczą ekscytację i adrenalinę. A gdy nieco ucichnie, to wiem, że to tylko pozory, że zaraz coś łupnie, bo to taka cisza przed burzą.

Zresztą nasi bohaterowie również tacy są- wybuchowi, energetyczni, twardo stąpający po ziemi i władczy. O tak! Tutaj nawet Sara ma większe jaja niż niejeden mężczyzna. O czym świadczy choćby to, iż miała odwagę odizolować się od rodzinnych interesów, by być tym, kim zawsze chciała. Jej determinacja, ambicja zyskuje nawet w oczach Wiktora. Mężczyzny, który od dawien dawna kochał i kocha Sarę, dając jej czas, by sama poczuła to, przed czym tak zacięcie się broniła. Miłość.

Książkę czyta się lekko i niezwykle przyjemnie. Już pierwsze strony pochłaniają niczym nurt rzeki i nie odłożysz jej, póki nie poznasz całej tej historii. Historii, w której bohaterowie walczą o szczęście, rodziną, miłość, a przede wszystkim o samych siebie- o własną godność, lojalność i marzenia. Nie zabraknie również ciekawych dialogów, zabawnych sytuacji, mrocznych tajemnic i sensualnych scen łóżkowych- wszystko napisane z wyczuciem, rozwagą i odrobiną pikanterii. Czyli tak, jak lubię!

Avatar użytkownika - CzarnoCzerwoneCC
CzarnoCzerwoneCC
Przeczytane:2025-06-10, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, Wydawnictwo Wolf,

"Lu­dzie się nie zmie­nia­ją, ko­cha­nie. Mogą ci dużo na­obie­cy­wać, ale to za­wsze wszyst­ko kłam­stwo. Je­stem z tobą szcze­ry, za­wsze byłem. Ni­cze­go in­ne­go nie do­sta­niesz".

"Ostatnia przysługa" czyli Anna Wolf po raz kolejny wkracza w świat brudnych interesów, niebezpiecznych zagrywek i przemocy 😎

Wiktora Brzezińskiego i Sarę Jabłońską z pozoru nie łączy totalnie nic, poza dorastaniem w świecie przestępczym. Gdy początkowo ich poznajecie zastanawiacie się czy takie osoby mogłyby w ogóle się ze sobą dogadać i spędzić wspólnie więcej niż 5 minut? Ona wiedzie poukładane życie z dala od interesów rodziny. On stale związany ze światem przestępczym mężczyzna, który kroczy przez życie pewnym krokiem i niczego się nie obawia, znając swoją pozycję. Jak się z czasem okazuje, jest pewna rzecz z ich przeszłości, która nie daje o sobie zapomnieć 😈 a jakby tego było mało Sara odkrywa przed nami swój piekielny charakter dając się Brzezińskiemu z całą pewnością we znaki 🤣 czy będą w stanie dojść do porozumienia zwłaszcza, że mężczyzna chce ocalić życie kobiety, która jest dla niego cierniem w oku? A może z czasem ostatnia przysługa jaką miał spełnić zacznie zamieniać się w coś więcej...? 😎

Jeżeli chcecie przeczytać książkę w której zarówno postać kobieca jak i męska może być uznana za tzw. "Alfę" w stadzie to jest to zdecydowanie książka Anny Wolf. Polubiłam bohaterów za ich temperamenty, niewyparzone języki dzięki którym niejednokrotnie uśmiechałam się pod nosem widząc ich droczenia ale także za podejście zdroworozsądkowe kiedy trzeba było ochłonąć i podjąć pewne decyzje dotyczące bezpieczeństwa. Podobało mi się, że kiedy był czas na żarty, docinania, stawianie na swoim to był na to czas ale kiedy trzeba było podjąć decyzję kierując się racjonalnym myśleniem to nikt nie wykazywał się dziecinadą byle tylko drugiemu zrobić na złość tylko robił co było trzeba.
Bohaterowie będą postawieni w obliczu zagrożenia i w zasadzie do samego końca będziecie trzymani przez autorkę w niepewności kto to może być? 🤔

Akcja natomiast ma dynamiczne tempo, dzięki czemu czytanie może Wam zająć max dzień bo strony przewracać się będą jedna za drugą.

Jeżeli macie chęć na powieść w przestępczych klimatach, której akcja rozgrywa się w Polsce i do tego jest napisana lekkim piórem to zdecydowanie będzie to książka dla Was 😊

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2025-06-25, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2025,

"Ostatnia przysługa" to książka, która zawiera w sobie sporo sprzeczności. Mamy tu zarówno siłę, jak i słabość, lojalność i zdradę, miłość i przemoc, ochronę i kontrolę, dobro i zło. Wszystkie te aspekty tworzą granicę, którą bardzo łatwo przekroczyć...

Bohaterowie to osoby ze sprzecznymi charakterami. Są nieidealni, z wadami, popełniającymi błędy, dokonującymi nie zawsze właściwych wyborów, w wyniku których muszą ponieść konsekwencje. Przeszłość ma to do siebie, że wraca jak bumerang, gdy najmniej się tego spodziewamy. Wiktor i Sara będą musieli się z nią skonfrontować. Okraszona będzie bólem, ale nie pójdą dalej, dopóki się z nią nie zmierzą.

"Żyjemy tu i teraz. Umieramy też tu i teraz. Życie nie zwalnia, a my też nigdy tego nie powinniśmy robić."

Świat, kręgi, w jakich się wychowujemy i obracamy, kształtuje naszą przyszłość i nas samych. Czasem nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy lub nie chcemy przyjąć do wiadomości, że tak jest. Że życie, jakie w danym momencie wiedziemy, jest nierozerwalnie związane z przeszłością.

Istotną kwestię odgrywa tu zaufanie. Gdy je do kogoś stracimy, trudno jest je ponownie odzyskać. Nigdy też nikogo nie da się do końca poznać. Intrygi i kłamstwa innych w życiu Wiktora i Sary potrafią naprawdę namieszać. Emocje, napięcie, niedopowiedzenia i niepewność będą duże. W tle obserwujemy subtelny wątek mafijnego klimatu, niebezpieczny świat brudnych interesów i przemocy. A wszystko osadzone w polskich realiach, co dodaje książce realności.

Ile jesteśmy zrobić, poświęcić dla swoich bliskich? Czy wszystko da się naprawić? Jak wysoką cenę przyjdzie zapłacić za popełnione błędy? Te i inne pytania stawiamy podczas lektury, a Anna Wolf stopniowo daje nam odpowiedzi. Jednak w żadnym razie nie są to łatwe rozwiązania.

To historia, która niepostrzeżenie wnika w nasze serca i umysł. Porusza, zmusza do refleksji, bawi i daje nadzieję. To książka o złożonych relacjach międzyludzkich, psychologicznej grze, mrocznych tajemnicach, próbie zaufania na nowo, drugich szansach i skomplikowanych uczuciach. Doprawiona odrobiną pikanterii i silnymi uczuciami staje się lekturą, która wciąga niczym ruchome piaski. Czy "Ostatnia przysługa" rzeczywiście będzie dla kogoś ostatnią? Przekonajcie się!

Avatar użytkownika - yoloczytam
yoloczytam
Przeczytane:2025-06-16, Ocena: 6, Przeczytałem,

Anna Wolf po raz kolejny udowadnia, że doskonale wie, jak chwycić mnie za serce już od pierwszych stron. ,,Ostatnia przysługa" to opowieść, po którą sięgnęłam w ciemno -- z pełnym zaufaniem, że będzie to emocjonalna, pełna iskrzących dialogów i przyjemna w odbiorze historia. I dokładnie taka jest ta książka.

Główna bohaterka, Sara Jabłońska, to kobieta z charakterem. Prowadzi własny salon fryzjerski, stąpa twardo po ziemi i na pierwszy rzut oka niczego jej nie brakuje. Niestety, jeden brutalny incydent wywraca jej spokojny świat do góry nogami -- zostaje napadnięta i trafia pod ,,opiekę" Wiktora Brzezińskiego, mężczyzny z przeszłością, który wciąż tkwi po uszy w przestępczym półświatku. Ona nie chce jego obecności, a on nie może jej zostawić samej. Zwłaszcza że w ich wspólnej historii pozostało wiele niewypowiedzianych słów i starych ran.

Choć fabularnie książka nawiązuje do motywów mafijnych, nie dominuje w niej przemoc czy mroczne, krwawe sceny. Wręcz przeciwnie -- autorka stawia na emocje, napięcia między bohaterami i relacje międzyludzkie. Mafijne tło jest zarysowane subtelnie, nie przytłacza, a pozwala lepiej zrozumieć wybory postaci. Wiktor i Sara dorastali w tym świecie, ale każde z nich obrało inny kierunek. Ich ponowne spotkanie to mieszanka dawnych uczuć, wzajemnych pretensji, niepokoju i... niegasnącej chemii.

Największą siłą powieści jest styl Anny Wolf -- lekki, swobodny, a jednocześnie pełen emocji. Strony same płyną, a ja z łatwością dałam się porwać historii. Autorka doskonale balansuje pomiędzy momentami napięcia a scenami pełnymi humoru. Dialogi -- szczególnie słowne potyczki Sary i Wiktora -- bawią, rozczulają i dodają całości lekkości.

To, co szczególnie zapada w pamięć, to sposób, w jaki Anna Wolf ukazuje emocje. To one tworzą prawdziwe napięcie -- to one sprawiają, że historia nabiera autentyczności. Bo przecież najbardziej bolą nie wydarzenia, ale uczucia, które z nich wynikają.

,,Ostatnia przysługa" to idealna książka na lato -- do czytania na plaży, w ogrodzie czy wieczorem pod kocem. To opowieść o sile kobiecości, potrzebie bezpieczeństwa, o drugiej szansie i o tym, jak trudno jest zaufać, gdy serce już raz zostało zranione. A Sara? Skradła moje serce od pierwszych stron. Jej temperament, cięty język i momentami niepohamowane emocje sprawiają, że nie sposób się z nią nie utożsamić -- ani jej nie pokochać.

Dla miłośników Anny Wolf to kolejna perełka. A dla tych, którzy jeszcze nie znają jej pióra -- świetne miejsce, by zacząć.

Piekielne miejsce
Anna Wolf0
Okładka ksiązki - Piekielne miejsce

Ona chce być wreszcie wolna, on chce o niej zapomnieć, ale życie ma wobec obojga inne plany Samantha Baker nie ma zamiaru dłużej godzić się na współpracę...

Słodkie pragnienie
Anna Wolf0
Okładka ksiązki - Słodkie pragnienie

Nowa gorąca powieść Anny Wolf! Autorka Serca gangstera powraca z najnowszą powieścią. Susan i Hunter spotykają się po latach w San Diego. W szkole średniej...