Geny mogą rządzić twoim życiem... tylko jeśli im na to pozwolisz. Zamiast mówić ,,mam to w genach", zapytaj ,,jak mogę to wykorzystać?".
Doktor nauk biologicznych Dorota N. Komar udowadnia, że codzienne decyzje dotyczące snu, odżywiania, aktywności fizycznej i relacji mają realny wpływ na to, jak działają nasze geny. Nie zmienisz sekwencji DNA, ale możesz wpływać na to, jak działa. Możesz geny aktywować lub wyciszać, dzięki czemu wzmocnisz odporność, spowolnisz starzenie, poczujesz się lepiej psychicznie i poprawisz jakość życia.
To książka, która łączy najnowsze odkrycia epigenetyki i dane epidemiologiczne z tym, co tu i teraz możesz zrobić dla swojego zdrowia. Nauka nie musi być abstrakcyjna - może być praktyczna i wspierająca.
Dowiesz się:
.Czy da się oszukać genetyczne przeznaczenie
.Od czego zależy tempo starzenia się i jak możesz je spowolnić
.Jak zmniejszyć ryzyko chorób
To książka dla wszystkich, którzy chcą żyć zdrowiej, mądrzej i bardziej świadomie -dla samych siebie i dla bliskich. Dla tych, którzy szukają rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek.
Bo to, co masz zapisane w genach, to nie wyrok. To potencjał, który możesz wykorzystać.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-08-27
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Jak się odnosicie do słów, że wszystko zapisane jest w genach? Mnie zawsze ciekawiło co tak naprawdę mamy tam zapisane. Dlatego z przyjemnością sięgnęłam po książkę "Oszukaj genetyczne przeznaczenie. Co robić by rzadziej chorować i dłużej żyć" Doroty N. Komar. Autorka książki to doktor nauk biologicznych, która pokazuje nam jak wielki wpływ na działanie naszych genów ma sen, odżywianie i aktywność fizyczna. Całość ujęta jest w dziesięciu rozdziałach. Pełno tu badań, ciekawostek ale i wskazówek, co robić by nam się lepiej żyło. Rzetelna wiedza (jakbyśmy czegoś nie rozumieli to jest słowniczek, który nam tą wiedzę przybliża) przekazana w przystępny sposób. Już małe kroczki spowodują zmiany w organizmie. A przecież życie mamy tylko jedno, więc dbajmy by trwało one jak najdłużej. Ja sporo rzeczy w niej pozaznaczałam by móc w każdym momencie do niej wrócić. Bardzo potrzebna i wartościowa książka.
Ta książka łączy ze sobą odkrycia epigenetyki oraz dane epidemiologiczne. Ukazuje nam jak w prosty sposób możemy zadbać o swoje zdrowie. Nasze codzienne nawyki: dieta, sen, aktywność fizyczna, cykle dobowe i roczne to cały wachlarz narzędzi, które pozwalają nam wpływać na aktywację genów. Genów, które możemy zmienić, aby nasz organizm lepiej funkcjonował.
Ciekawe przykłady z życia pszczół czy mysz pokazują nam jak wielkie znaczenie ma to co jemy. Więc skoro już na zwierzętach robi to takie znaczenie, pamiętajmy o sobie.
Nasze wybory kształtują nasze zdrowie oraz los przyszłych pokoleń. Nasza babcia będąc w ciąży z naszą mamą już przekazała nam zapis w genach. Dlatego jeśli chcecie dowiedzieć się jak wpływa życie płodowe oraz dzieciństwo na nasze zdrowie, jaki wpływ na geny ma dieta i czy możemy sami wpływać na swoje geny to sięgnijcie po tą pozycję. Nie zrażajcie się ogromem medycznych wyrażeń, ponieważ na końcu znajduje się słowniczek, które zdecydowanie ułatwi nam proces czytania.
Przeczytane:2025-09-02, Ocena: 5, Przeczytałem,
To, co zapisane w naszych genach, nie jest wyrokiem. To ogromny potencjał, który każdy z nas może, a wręcz powinien wykorzystać. Wystarczy świadome życie i dobre wybory.
„Niektóre geny są jak zapałki — same nie wywołają pożaru, ale wystarczy iskra środowiskowa, by zapłonęły”.
Doktor nauk biologicznych Dorota N. Komar w książce „Odszukaj genetyczne przeznaczenie. Co robić, by rzadziej chorować i dłużej żyć?“ pokazuje, że dzięki diecie, aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu i dobrym relacjom mamy realny wpływ na to, jak funkcjonują nasze geny. DNA pozostaje niezmienne, ale… to „ale” zmienia naprawdę wszystko. Przez codzienne wybory i drobne działania możemy wzmacniać nasze zdrowie i wydłużać życie w dobrej kondycji.
Autorka serwuje solidną porcję wiedzy o genomie i biologii molekularnej. Muszę przyznać, że dla laika treści bywają wymagające, dlatego dawkowałam sobie lekturę. Na plus – trudne zagadnienia zostały wyjaśnione przystępnie i rzetelnie, a słowniczek na końcu książki okazał się świetnym wsparciem.
Powszechne stwierdzenie „mam to w genach” okazuje się mitem. To my mamy wpływ na to, jak nasze geny działają. Zdrowa, najlepiej śródziemnomorska dieta, unikanie przetworzonej żywności, sen 7–9 godzin, codzienna dawka ruchu, dobre relacje, radzenie sobie ze stresem, ograniczanie plastiku i mikroplastiku – wszystko to ma znaczenie.
Każdy z nas ma wybór. I każdy z nas ma wpływ na swoje zdrowie i życie. Małe, stopniowe zmiany mogą przynieść ogromne korzyści. Szczerze polecam! Książka, która otwiera oczy i inspiruje. Tatiasza i jej książki :)