Jakie jest prawdopodobieństwo, że weekendowa konferencja historyczna zamieni się w poszukiwanie mordercy, a nawet dwóch morderców? A jeśli w tym równaniu pojawi się duet Miller-Organek?
Linda Miller i Jeremi Organek oddalają się od rodzimego Dolnego Śląska, pewni, że nie grożą im żadne trupy, denaty i zwłoki. Ani żaden zaprzyjaźniony policjant. Tymczasem podwarszawski Teresin, skrywający ponadstuletnią tajemnicę, ma wobec nich swoje plany. Lecząc złamane serce, Jeremi znów znajdzie się w prosektorium, gdzie przyjdzie mu odkryć niejeden sekret, a Linda - jak to Linda - wbrew wszystkim nadepnie komuś na odcisk.
Zapraszamy do poznania zawiłości najgłośniejszego i do dziś nierozwiązanego morderstwa Kongresówki oraz sprawdzenia, skąd wyleciało pewne ciało i kto pomógł mu wylecieć.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2026-03-25
Konferencja historyczna i tajemnica sprzed stu lat. Niby miały być spokojne wykłady ale wcale tak spokojnie nie było. Oczywiście przy naszej bohaterce musi się coś dziać i tym razem też jest ciekawie a mianowicie mamy zamiast ciekawych historycznych wykładów ciało. I to dosłownie.
~
Linda to wręcz chodzący chaos, która swoją osobą zawsze musi zrobić zamieszanie ale też zawsze wręcz musi wdepnąć a coś co nie powinna. Oczywiście jest też Jeremi, ułożony i próbujący ogarnąć rzeczywistość a jego życie wciąż każe mu wracać do prosektorium.
~
Teraz tylko trzeba połączyć to duo i mamy mieszankę wybuchowa, która nawet w obliczu trupa musi siać swoje specyficzne poczucie humoru, sarkazm i przekomarzanie. A to powoduje, że nawet przy trupie jest wesoło.
~
Wmieszanie dwóch stref czasowych jest idealne, ale też dość kluczowe. Ponieważ ta sprawa sprzed 100 lat ma naprawdę znaczenie do sprawy trupa z wykładów. Czy sprawa zostanie rozwiązana? Co jeszcze się wydarzy Lidzce i Jeremiemu?
~
Książka nie jest ciężka, jest to naprawdę fajnie napisana komedia kryminalna. Oczywiście czuć też napięcie żeby nie było, że ciągle jest tylko fun i śmiechy. W pewnym momencie naprawdę czytelnik zaczyna się głowić kto zabił ale skąd ten trup znalazł się akurat w tym miejscu.
~
Jedynym minusem ale to akurat dla mnie jest to, że to już cztery tom serii a ja nie czytałam wszystkiego i trochę się gubiłam w relacji bohaterów. Aczkolwiek czytanie poprawiło mi humor to na pewno a ekipa z książki naprawdę mega sprawa.
~
"Skąd wyleciało to ciało?" jego to idealna książka na "odmóżdżenie", to lektura z serii coś lekkiego do czytania. Mi się podobała ale no fajnie jest jednak znać poprzednie tomy i zaczynać przygodę bohaterów od początku.
Dziękuję wydawnictwu Mięta za egzemplarz ♥️
*współpraca reklamowa*
Ktoś jeszcze uwielbia tytuły książek z tej serii? Kolejne spotkanie z Lindą Miller i Jeremim Organkiem. Wiedziałam, że będzie się działo, wiedziałam, że muszę się spodziewać niespodziewanego, czułem też, że bohaterowie mnie nie zawiodą. Kolejna świetna komedia kryminalna w konferencją historyczną w tle.
Linda i Jeremi wyruszają wspólnie na konferencję historyczną, gdzie kobieta ma wygłosić mowę. W planach nie było zgonów, trupów, denatów ani użerania się z policjantami. Wyszło jak zawsze. Kiedy młoda dziewczyna wypada z okna, nasi bohaterowie jak zawsze angażują się w śledztwo, które niespodziewanie poprowadzi jak zawsze komisarz Bączek, który jak się okazało niefortunnie został skierowany do Teresina, na zastępstwo i miał odpocząć od swoich nieszablonowych znajomych.
Bawiłam się świetnie, dostałam nie tylko wyśmienitą komedię, ale też ciekawą zagadkę kryminalną do rozwiązania, a co jeszcze lepsze mamy także w tym wszystkim wątek historyczny, wątek do dziś nierozwiązanego morderstwa, które może budzić ciekawość. Powieść zaczęła się dość prosto i przyjemnie i jak zawsze nic nie wskazywało na to, że pojawią się problemy, choć jeśli już zdążyliście poznać to szalone towarzystwo, nie pytacie czy, tylko kiedy jakiś pojawi się przysłowiowy trup. Tutaj nie trzeba było na niego zbyt długo czekać, bo dosłownie spadł nam pod nos. Choć nasi bohaterowie znaleźli się na cudzym podwórku, to działali i rozrabiali jak zawsze po swojemu.
Autorka zaserwowała nam tutaj dwie zagadki kryminalne, jedną tą współczesną, której ofiarą padła młoda archiwistka, oraz tą historyczną. Czytając mamy nadzieję rozwiązać obie sprawy, a początek dość mocno sugeruje, że tak się stanie, jednak to co dzieje się później sprawia, że zaczynamy wątpić. Oba śledztwa prowadzone są obok siebie, wydaje się że jedno z drugim ma jakieś powiązanie, a do tego na jaw wychodzą nowe fakty, nowe powiązania i poszlaki, które z jednej strony klarują a z drugiej komplikują wszystko.
Książka napisana w bardzo dobrym stylu, autorka wyśmienicie połączyła ze sobą wszystkie wątki, które na końcu bardzo fajnie połączyły się w dość logiczną całość. Jak na komedię kryminalną przystało możemy się tutaj doszukać dozy chaosu, który autorka też w pełni kontrolowała i według mnie nie wymkną on się spod kontroli, choć nie ustawał w próbach. Lektura lekka, przyjemna, z zagadką do rozwiązania. Akcja szybka i dynamiczna, choć z odrobiną chaosu to pełna konkretów i ciekawych zwrotów akcji, przy których nie można się nudzić.
Choć to czwarty tom serii, to śmiało można go czytać bez znajomości tych poprzednich, bo to całkowicie inna historia, która nawet nie bardzo nawiązuje do poprzednich części. Książka mi się podobała, dobrze przy niej spędziłam czas, to idealna lektura na poprawę humoru, czy gdy ma się ochotę na coś lekkiego. Ze swojej strony polecam zarówno tę książkę jak i całą serię przygód Lindy Miller i Jeremiego Organka.
Kto powiedział, że kryminał musi być mroczny, ciężki i przytłaczający? Są takie historie, które pokazują, że nawet w świecie zbrodni można znaleźć miejsce na uśmiech, lekkość i sporą dawkę dobrego humoru. To właśnie w tych najbardziej absurdalnych sytuacjach kryminalnych często kryje się coś, co potrafi poprawić nastrój i sprawić, że na twarzy pojawia się szczery uśmiech.
Po tę książkę sięgnęłam bez chwili zawahania i to nie tylko dlatego, że to już czwarta część cyklu, ale przede wszystkim przez autorkę. Małgorzatę Starostę śledzę od samego początku jej pisarskiej drogi i z każdą kolejną książką utwierdzam się w przekonaniu, że jej styl jest po prostu nie do podrobienia, cenię jej naturalny, niewymuszony humor. Taki, który nie próbuje być śmieszny na siłę, tylko pojawia się zupełnie mimochodem, rozbrajając w najmniej spodziewanych momentach. Jej książki czyta się z przyjemnością, z uśmiechem na twarzy, a po odłożeniu zostaje to przyjemne, lekkie uczucie, jakby dzień nagle stał się trochę lepszy.
W tej części, trafiamy na pozornie spokojną konferencję historyczną, która jak to u Starosty bywa, bardzo szybko przestaje być spokojna. Czy naprawdę można pojechać gdzieś, żeby odpocząć od trupów… i natknąć się na nie ponownie? I to nie jeden, a dwa? Do tego duet Miller–Organek, który zdaje się przyciągać kłopoty jak magnes. Podwarszawski Teresin skrywa tajemnicę sprzed ponad wieku, a ja od pierwszych stron czułam, że to nie będzie zwykła zagadka.
Najbardziej wciągnęło mnie właśnie to połączenie przeszłości z teraźniejszością. Ta niewyjaśniona sprawa z czasów Kongresówki dodaje całej historii głębi i sprawia, że człowiek zaczyna się zastanawiać, ile jeszcze takich tajemnic czeka na odkrycie? I czy wszystko da się logicznie wyjaśnić? A może niektóre sekrety lepiej zostawić w spokoju?
Nie można też nie wspomnieć o bohaterach. Jeremi Organek w tej części pokazuje się z nieco bardziej emocjonalnej strony, ponieważ jego złamane serce dodaje historii nuty melancholii, ale jednocześnie sprawia, że staje się jeszcze bardziej ludzki. Z kolei Linda Miller… no cóż, Linda jest po prostu sobą. I to właśnie w niej uwielbiam. Jej bezpośredniość, odwaga i to, że kompletnie nie potrafi trzymać się z dala od kłopotów. Czy czasem przesadza? Być może. Ale bez niej ta historia nie miałaby tego pazura.
Podczas czytania były momenty napięcia, kiedy naprawdę chciałam jak najszybciej dowiedzieć się, co wydarzy się dalej. Były chwile zdziwienia, kiedy fabuła skręcała w zupełnie nieoczekiwanym kierunku. I oczywiście, było też sporo uśmiechu, tego charakterystycznego dla autorki, który pojawia się dokładnie wtedy, kiedy trzeba rozładować atmosferę.
Najbardziej urzekło mnie to, jak autorka potrafi balansować między kryminałem a lekkością. To nie jest łatwe, stworzyć historię o morderstwie, która jednocześnie nie przytłacza, a wręcz przeciwnie, daje czytelnikowi chwilę oddechu. I właśnie za to cenię tę książkę najbardziej.
Z pełnym przekonaniem polecam tę historię wszystkim, którzy lubią kryminały, ale mają ochotę na coś innego niż ciężki, mroczny klimat. Jeśli szukacie książki, która wciągnie, zaskoczy i jednocześnie poprawi nastrój, to zdecydowanie jest to dobry wybór.
Komisarz Bączek na pewien czas zmienił miejsce pracy, licząc na spokój. Nie spodziewał się, że duet Miller - Ogarek przypałęta się tuż za nim, depcząc mu po piętach. Tym sposobem może zapomnieć o świętym spokoju.
Linda bierze udział w weekendowej konferencji historycznej i próbuje rozwiązać zagadkę śmier*ci sprzed stu lat. Przed kulminacyjnym momentem, wraz z Jeremim są świadkami wypadnięcia z okna młodej archiwistki. Pewne jest, iż nie zrobiła tego sama, a komuś w niesmak są dochodzenia wścibskiej Lindy. Jakie przygody czekają dobrze znanych nam już bohaterów?
Autorka ponownie połączyła tajemnice z przeszłości z wydarzeniami teraźniejszymi. Sprawa sprzed lat znowu odżywa, a ofiarą jest młoda kobieta i oby tylko ona, bo sytuacja nabiera rozpędu i kto tam może wiedzieć jak się zakończy.
Czwarta część przygód Jeremindy nie zawodzi. Dobrze już znane, lekkie pióro autorki wprowadza czytelnika w historyczne smaczki. Tym razem akcja toczy się pod Warszawą, w Tarasinie, a gdzie Linda tam...zwł*oki. Zresztą, sama tego chciała. Bo właśnie takie życzenie miała na końcu drugiej części. Także, cierp ciało jakżeś chciało?.
Cóż mogę dodać więcej. Polecam całą serię. Jest to na prawdę przyjemna, lżejsza i odprężająca lektura, niepozbawiona dobrego humoru i dających się lubić bohaterów. W sam raz na przerywnik między czymś cięższym.
Gdzie pojawia się Linda Miller tam z dużym prawdopodobieństwem, pojawi się trup. Czy i tym razem będzie podobnie?
Linda Miller wyjeżdża do podwarszawskiego Teresina na konferencję historyczną, na której ma wygłosić wykład. W wyjeździe towarzyszy jej Jeremi Organek, który leczy złamane serce.
Nie jest im dane zaznać spokoju, bo w trakcie przerwy w wykładach z jednego okna w dworku wylatuje ciało. Oczywiście pierwsi na miejscu są Linda i Jeremi wespół z komisarzem Bączkiem, który od jakiegoś czasu pracuje w Teresinie.
Tak, więc Jeremi ładuje z ciałem w prosektorium, a Linda zabiera się za prowadzenie śledztwa.
Wydaje się, że obecna zbrodnia powiązana jest ze starym do dziś nierozwiązanym morderstwem, o którym Miller przygotowała wykład.
Kto tym razem okaże się sprytniejszy, Linda z komisarzem Bączkiem i Jeremim czy morderca?
"Skąd wyleciało to ciało" to już czwarta część cyklu z jednym z moich ulubionych duetów literackich, czyli Lindą Miller i Jeremim Organkiem.
Małgorzata Starosta w umiejętny sposób łączy wątki historyczne, kryminalne i komediowe. Tym razem autorka na warsztat wzięła najgłośniejsze i do dziś nierozwiązane morderstwo Kongresówki. Płynnie łączy fakty historyczne z fikcją literacką. Widać, że autorka włożyła dużo pracy w research i przedstawienie, jak najlepiej faktów związanych z dawnym morderstwem.
Nie mniej ciekawe niż morderstwo z przeszłości jest współczesna zbrodnia. Młoda kobieta ginie na konferencji historyków. Czy jeden z nich dokonał morderstwa? Linda oczywiście jest zdania, że bez niej policja i prokuratura sobie nie poradzą. Wtyka, więc nos wszędzie, gdzie nie powinna.
Książka jest napisana lekko, czyta się bardzo szybko. Nie brakuje zwrotów akcji, ciętego języka i humoru. Polecam tę i wszystkie wcześniejsze tomy.
Niewyjaśniona zbrodnia z przeszłości, której ofiarą padł polski arystokrata, ubrana we współczesną komedię kryminalną? A jakże! Takie coś oferuje nam Małgorzata Starosta "Skąd wyleciało to ciało?", czwartym tomie serii z Jeremim Organkiem, który bez problemów można czytać bez znajomości tomów poprzednich. Tym razem historia przenosi się do Teresina, bo to właśnie tam doszło do morderstwa księcia Lubeckiego w 1913 roku. Autorka bardzo dokładnie zbadała tę sprawę i widać, że jej akta mocno ją zafascynowały - nawet na samym końcu książki dzieli się z czytelnikiem fragmentami. Sama intryga bazuje na sprawie sprzed lat, w której prawdopodobnie teraz pojawiły się nowe fakty - i to one są potencjalnym powodem współczesnego morderstwa. Intryga zbudowana jest z dużym wyczuciem, robi wrażenie tym, jak autorka wykorzystuje swoją wiedzę, by przedstawić czytelnikowi fikcyjną hipotezę zdarzeń prawdziwych. A choć obydwie zbrodnie są jak najbardziej poważne, to książka już nie tak bardzo - w końcu to komedia, w której humor kryje się w kreacjach postaci, ale przede wszystkim w ich rozmowach, na których oparta jest znacząca część powieści. Autorka w świetny sposób wyciąga absurdy codzienności, przekształca je w dialogi, które powodują głośne wybuchy śmiechu. To humor ironiczny, ale równocześnie błyskotliwy, humor, w którym podłożem bardzo często jest samo słowo - Starosta lubi przekręcać znaczenia, bawić się w skojarzenia, które są tak nieoczywiste, że gdy czytelnik zorientuje się w tych powiązaniach, nie ma wyjścia - musi wybuchnąć głośnym śmiechem!
Współpraca barterowa
Czy macie jakiś swój ulubiony duet literacki? U mnie to zdecydowanie rudowłosa Linda i patolog sądowy Jeremi! Przyciągają kłopoty, czy też raczej trupy jak magnes.
Tym razem nasi bohaterowie wylądują w podwarszawskim Teresinie. Jeremi leczy zranione serce, a Linda ma wygłosić prelekcję dla miłośników historii na temat niewyjaśnionej zbrodni z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Niestety, przyjemny weekend mający być odskocznią od rzeczywistości i trupów przeobraża się w poszukiwanie... mordercy!
O co tu chodzi? Czy rozwiązanie mrocznej zagadki skrywają tajemnicze dokumenty historyczne? Co takiego tym razem Linda wyniucha?
Ależ to jest pokręcona i przezabawna komedia kryminalna! I tak sobie myślę, że to nie lada sztuka trafić w mój gust! Autorce to się udaje po raz kolejny! Nie brakuje tu znakomitej zabawy słowem, gagów sytuacyjnych i dialogów okraszonych genialną ciętą ripostą, które wywołują uśmiech na mojej twarzy.
Bohaterowie to stały punkt, który mnie przyciąga do tego cyklu, gdyż to już czwarty tom. Niezwykle barwni! Niczym starzy znajomi, prostu ich uwielbiam!
Doszłam do ciekawego wniosku, cóż jeszcze takiego przyciąga mnie do tej serii? Miejsca, w których rozgrywa się akcja. Otóż to, one istnieją! I lubię sobie poszperać jak wyglądają i to wszystko zobrazować oczyma wyobraźni.
Na uwagę zasługuje talent Autorki do łączenia w fabułę prawdziwych zdarzeń o zabarwieniu kryminalnym z fikcyjnymi.
Jak zawsze świetnie się bawiłam!
Zoja mieszka z babcią, ponieważ jej rodzice pracują w Afryce. Dziewczynka okropnie za nimi tęskni i martwi się, że nie dotrą na Święta, ponieważ z powodu...
Kontynuacja bestsellerowej Godziny czarów! Powrót Niny i Bianki z krainy stworzonej przez legendę to dla rodziny Grinnów dopiero początek przygody. Weronikę...
Przeczytane:2026-04-04, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, 26 książek 2026, 52 książki 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, 12 książek 2026, Legimi,
"Skąd wyleciało to ciało?" to kolejna część z serii kryminalnej Małgorzaty Starosty. Z pewnością każdy ma swoje ulubione cykle, na których kontynuację czeka niecierpliwie. Ja lubię serie kryminalne i thrillery, lecz co jakiś czas lubię nieco rozluźnić napięcie i dlatego też lubię i kryminalne komedie. A sięgając po książki autorki, wiem, że mogę się przy lekturze dobrze bawić, zwłaszcza słuchając audiobooka w dobrej interpretacji. Tak było i tym razem.
Duet głównych postaci jest tak niesamowicie intrygująco zabawny, że już nawet na samą myśl, że ponownie spotkam się z ich perypetiami, na mojej twarzy pojawia się uśmiech.
Linda i Jeremi mają tak odmienne charaktery, więc pewnie dlatego się znakomicie uzupełniają.
Linda Miller otrzymała zaproszenie na konferencję historyczną, mającą się odbyć w pałacu w Teresinie. Gdy przypadkowo spotyka Jeremiego Organka, zaprasza go na weekendowy wypad, nie chcąc słyszeć żadnej odmowy. Jeremi załamany sercowymi kłopotami postanawia oderwać się od wszystkich dotychczasowych obowiązków i po prostu odpocząć...
Linda również zadowolona jest z tego wypadu, mając nadzieję na ciekawą historyczną dyskusję i planuje przyjrzeć się morderstwu, które dawno temu miało miejsce w tym pałacu. Do tej pory ta zagadka nie została rozwiązana. Może właśnie ona trafi na jakiś ślad?
Policjant Michał Bączek, którego znamy z poprzednich części serii, oddelegowany zostaje w ramach zastępstwa, do małego miasteczka pod Warszawą. Może nie jest zbytnio zachwycony decyzją szefa, ale cieszy go fakt, że tam będzie cicho i spokojnie, że odpocznie trochę a zwłaszcza, że nie natknie się na Lindę, która ciągle pakując się w kłopoty, niesamowicie go wkurza.
Niestety, wiemy, że los najczęściej jest przewrotny, więc pewnie to tylko marzenia..., wiadomo przecież, że tam gdzie pojawia się Linda, to pojawiają się kłopoty i... trup.
Połączenie teraźniejszych, fikcyjnych zdarzeń, często może aż nieprawdopodobnych, z wydarzeniami historycznymi stwarza niesamowity klimat i przyciąga uwagę. A zwłaszcza, że obydwa wątki mają w sobie kryminalną zagadkę. Już sam tytuł wskazuje, że jakieś ciało będzie musiało skądś wylecieć...
Jeżeli więc chcecie się dowiedzieć skąd i czyje ciało wyleciało, sięgajcie po książkę. Czeka Was niezła zabawa.