Okładka książki - Srebrna miłość

Srebrna miłość

Życie pisze czasem zaskakujące scenariusze, ale czy miłość jest możliwa w każdym wieku?

Wszystko zaczęło się od jabłka. Wypadło Ewie z rąk i potoczyło się wprost pod stopy... Adriana. Przypadkowa znajomość z dużo starszym mężczyzną zaowocuje dużymi zmianami w życiu bohaterki. Czterdziestoośmioletnia wdowa, która dziesięć lat temu straciła w wypadku męża i synka, nawet nie myślała o nowym związku. Aż do teraz. Czy odnajdzie miłość w ramionach nieśmiałego, tkwiącego w nieszczęśliwym małżeństwie Adriana i pomoże mu uwolnić się od toksycznej żony? A może ich relacja będzie dla Ewy jedynie etapem na drodze do znalezienia prawdziwego szczęścia?

Informacje dodatkowe o Srebrna miłość:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-04-28

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Srebrna miłość

Srebrna miłość - opinie o książce

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2026-05-11, Ocena: 4, Przeczytałem,

„W życiu wszystko dzieje się po coś”.

Ewa ma czterdzieści dziewięć lat i od dekady żyje ze stratą, której właściwie nie da się oswoić. W tragicznym wypadku straciła męża i syna, a jej świat na długi czas zatrzymał się w miejscu. Powoli wracała do życia dzięki wsparciu teściowej, której obiecała, że jeśli los jeszcze kiedyś postawi na jej drodze dobrego człowieka, nie zamknie się na uczucie. I wtedy pojawia się Adrian, starszy mężczyzna poznany zupełnie przypadkiem. Ewa stopniowo zbliża się do cichego, zagubionego w nieszczęśliwym, wręcz toksycznym małżeństwie mężczyzny. Tyle że życie, jak to życie, rzadko układa się według naszych wyobrażeń.

Powieść pełna uczuć, tęsknot i cichego pragnienia, by mimo wszystko jeszcze raz uwierzyć w szczęście. Akcja powieści toczy się niespiesznie, ale fabuła jest ciekawie poprowadzona i nasycona emocjami. Autorka z dużą wrażliwością ukazuje skomplikowane relacje międzyludzkie oraz codzienne chwile te lepsze i te gorsze. Z wyczuciem oddaje wewnętrzne rozterki, zmagania i porywy serca głównej bohaterki, jednocześnie ciekawie prowadząc pozostałe postacie. To cały wachlarz ludzkich charakterów, nieidealnych, popełniających błędy, gubiących się i podejmujących nietrafione decyzje.

Historia napisana przede wszystkim emocjami. Opowieść o żałobie, która nie znika nagle, lecz powoli zmienia swój kształt. O kobiecie, która nauczyła się żyć z bólem, choć nigdy całkiem go nie wymazała. Autorka porusza kilka trudnych tematów, robiąc to jednak naturalnie i bez przesady. Pojawia się wątek przemocy psychicznej wobec mężczyzn, rzadko obecny w literaturze. Adrian tkwi w relacji, która go niszczy: jest manipulowany i emocjonalnie osaczony, a jednocześnie brakuje mu siły, by zawalczyć o siebie. W pewnym momencie Ewa rozstaje się z Adrianem, wyjeżdża na wieś i tam poznaje Oresta. Bohaterka zaczyna odkrywać, że miłość może mieć inne oblicze.

Zakończenie bardzo mnie zaskoczyło, zupełnie nie spodziewałam się takiego rozwiązania. Jak życie, które bywa przewrotne i potrafi przynieść szczęście wtedy, gdy najmniej się go spodziewamy. Polecam, Tatiasza i jej książki :)

Avatar użytkownika - Ewa_czytajac
Ewa_czytajac
Przeczytane:2026-05-16, Ocena: 5, Przeczytałam,

Zbliżając się do swoich pięćdziesiątych urodzin czuła się samotna wśród ludzi. Minęło dziesięć lat od śmiertelnego wypadku drogowego, w którym utraciła męża i ukochanego synka. Tamto wydarzenie bardzo wstrząsnęło Ewą, przez wiele lat jej życie trwało w zawieszeniu. Robiąc zakupy kobieta spotyka pewnego mężczyznę, skromnego, spokojnego, starszego. Od tej pory Ewa pragnie go poznać bliżej, lecz Adrian przecież ma żonę...

Ta kobieta sprawia wrażenie jakby jednym spojrzeniem potrafiła skutecznie unieszkodliwić człowieka. Kolejne przypadkowe spotkania prowadzą do pewnej więzi z mężczyzną, może przyjaźni. Niestety samo uczucie nie wystarczy, by wspólnie coś zbudować na przyszłość, bowiem kolejne przeszkody nie pozwalają tak łatwo spełnić swoich marzeń...

Wydarzenia i pewien zabieg okoliczności sprawiają, że życie zmienia swój bieg, nie do końca po naszej myśli...

Jeśli mamy czyjeś wsparcie, które jest niesamowicie ważne, to prawie możemy poczuć swoje szczęście.

Każde uczucie jest inne, czasem nieśmiałe, delikatne, młodzieńcze, lecz również poważne, wartościowe, które może się zdarzyć w dojrzałym wieku, taka "Srebrna miłość". Fabuła książki skupia się na głównej bohaterce, Ewie. Po traumatycznych przejściach kobieta nosi w sercu ból i smutek, teraz po wielu latach nadszedł czas, by spróbować zmienić coś w swoim życiu (za radą najlepszej przyjaciółki, babci). Autorka ładnie ukazuje obraz codziennych doświadczeń, w których każdy czytelnik może odnaleźć cząstkę siebie. Skupiamy się na trudnych tematach takich jak rozstanie, śmierć, manipulacja i narcystyczna osobowość. Jednak w powieści pojawiają się także bardzo pozytywne i optymistyczne wątki, to one pozwalają spojrzeć z innej perspektywy na problemy. Podobało mi się połączenie zdarzeń obyczajowych z motywami i "dialogami" doprawionymi poczuciem humoru. Jest poważnie, ale również miło, przyjemnie, jak w prawdziwym życiu. Historia osadzona w uroczym, malowniczym miejscu dopełnia pięknej całości. Ciekawa opowieść, czytajcie

Jest Ewa, jest mężczyzną, wprawdzie nie Adam tylko Adrian i wszystko zaczęło się od jabłka.
Czterdziestoośmioletnia Ewa od dziesięciu lat jest wdową, przypadkowa znajomość z dużo starszym, żonatym mężczyzną to tylko początek, wielkich zmian w jej życiu.
Ileż to razy w różnych wiadomościach słyszeliśmy o tragicznej śmierci na drodze. Tak też zginęli najbliżsi Ewy kochany maż i cudowny siedmioletni synek.
,,Gdy wracali wieczorem, na ich pas jezdni niespodziewanie zjechał tir. Kierowca zasnął za kierownicą’’.

Żałoba to proces, każdy z nas przeżywa ją w sposób unikalny. Autorka ukazuje nam etap, w którym bohaterka zaakceptowała, pogodziła się z nowymi realiami i zaczyna przeżywać życie w nowym stylu. Otwiera się na nowe relacje, które pomagają tworzyć głębsze więzi.
Po dziesięciu latach żałoby Ewa jest gotowa na nowy związek, pragnie na nowo mieć przy sobie osobę, którą obdarzy wzajemną miłością i zaufaniem.
Tylko — Czy życie znowu nie zaskoczy ją nowym scenariuszem?

To jedna z tych opowieści, która porusza najczulsze struny w czytelniku. To jak magiczny azyl dla złamanych i poranionych serc. Bohaterka mierząca się z traumatyczną przeszłością, ale jednocześnie patrzącą z nadzieją w przyszłość. To historia, która jest źródłem inspiracji, refleksji i emocjonalnego wsparcia dla czytelnika.

„Srebrna miłość” to pełna magii opowieść o odnalezieniu spokoju w najmniej oczekiwanym momencie. Przypomina, nam, że czasem wystarczy małe zdarzenia w odpowiedniej chwili, by uleczyć stare rany i pozwolić sercu znów się otworzyć i na nowo odnaleźć drogę.

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2026-04-29, Ocena: 6, Przeczytałam,

(...) Ewa to 49-letnia wdowa. Przed dziesięcioma laty straciła ukochanego męża i synka w wypadku samochodowym. Przez długi czas nie potrafiła poradzić sobie z bólem i tęsknotą, ale dzięki teściowej zaczęła pomału wracać do życia. Obiecała ona kobiecie przed jej śmiercią, że jak tylko spotka na swojej drodze dobrego mężczyznę, to da sobie szansę i nie będzie zamykać się na uczucie. I właśnie tak się stało. Po 10 latach jej serce zaczęło bić mocniej dla przypadkowo poznanego, starszego mężczyzny. Jednak życie to nie bajka i nie zawsze pisze taki scenariusz, jaki sobie umyśliliśmy.

"Srebrna miłość" to poruszająca do głębi opowieść o stracie i nadziei, o budowaniu wszystkiego od nowa i dawaniu sobie szansy, na co nigdy nie jest za późno. Bez względu na wiek.

Fabuła książki, pomimo niełatwych tematów, które porusza, ma w sobie coś takiego, co nie pozwala przestać czytać. Jest zwyczajnie życiowa i to dla mnie jej główny atut. Autorka nie boi się pisać o trudnych sprawach, które przecież znamy z codzienności, a które nie rzadko zamiatane są pod dywan. I napewno takim tematem jest przemoc psychiczna wobec mężczyzn. To nie jest coś, o czym mówi się głośno, czy bez poczucia wstydu, porażki ze strony mężczyzny. A szkoda.. Kolejnym ważnym aspektem, wręcz trzonem tej powieści, jest wątek budowania życia i samego siebie od nowa, nauka patrzenia w przyszłość z nadzieją, bez zamykania się na szanse, które każdego dnia mogą stanąć na naszej drodze. A wiecie co jest najlepsze w tej historii? Fabuła została poprowadzona w taki sposób, że nawet przez ułamek sekundy nie przyszło mi na myśl to, co autorka pod koniec zaserwowała.

Reasumując.. Polecam wam "Srebrną miłość", jeśli zmęczyły was już przesłodzone, miłosne opowiastki. To zdecydowanie produkt bez cukru.

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2026-04-26, Ocena: 6, Przeczytałam,

🤍„Srebrna miłość” to nostalgiczna historia dojrzałych bohaterów,którzy są na różnych etapach przeżywania swojego życia.Wdowa kontra mężczyzna w toksycznym związku pokazuje,jak czasem życie może namieszać jednym spotkaniem i jak daje do początek zmian,by wreszcie poczuć się kochanym.

🤍Opowieść ukazuje cudowną kobietę,która dopiero po latach od straty bliskich osób daje sobie szansę,by nie być samotnym.Chce zaryzykować i zapomnieć się w ramionach drugiej osoby. Wybór żonatego mężczyzny nie jest dobry,gdyż on jest uzależniony od lat przez żonę.Daje się On prowadzić przez żonę,będąc zdłamszony i sterowany.Dopiero zobaczenie innej relacje opartej na rozmowach,uśmiechu i radości jest początkiem do zmian.Lecz czy się da uciec i zapomnieć o żonie?

🤍Z drugiej strony widzimy rozterki bohaterki,która musi podjąć czasem szalone decyzje,aby czuć się w pełni szczęśliwa. Rozterki,które przynoszą wiele chwil rozczarowań i poznania nowych osób oraz miejsc,aby odnaleźć spokój. Wtedy dzieją się cuda i życie na nowo może zaskoczyć-nie zawsze pozytywnie.

🤍„Srebrna miłość” to historia o bolesnej przeszłości,rozpoczęciu nowego rozdziału do odnalezienia szczęścia, decyzjach powodujących ułudę bezpieczeństwa oraz zaskoczeń losu,które są początkiem wielkich zmian na przyszłość.
🤍Piękna lektura dojrzałych bohaterów,które nas porywają i pozwalają na chwilę zapomnienia.
🤍Czytajcie-polecam📖

Powiedz, że mnie kochasz, mamo
Grażyna Mączkowska0
Okładka ksiązki - Powiedz, że mnie kochasz, mamo

Wzruszająca przez swoją prostotę i autentyzm opowieść o potrzebie miłości i trudnościach z jej okazywaniem. To historia życia ponadpięćdziesięcioletniej...

Szepty jeziora
Grażyna Mączkowska0
Okładka ksiązki - Szepty jeziora

Sabina tuż przed emeryturą przeprowadza się do miasta. Podczas pobytu męża w sanatorium w wolnych chwilach jeździ na rowerze, zwiedzając okolicę. Pewnego...