Poznaj praktyki zen, które pozwolą pozbyć się towarzyszących ci na co dzień lęków i obaw. Oto 38 praktycznych lekcji, które pozwolą ci cieszyć się bardziej odprężoną i pozytywną wersją siebie!
Shunmyo Masuno - buddyjski mnich i autor bestsellerowego poradnika Sztuka prostego życia - powraca z kolejną dawką nauk czerpiących z wielowiekowej tradycji zen.
Tym razem udowadnia, że większość naszych zmartwień, to w rzeczywistości urojenia, przypuszczenia, błędne wrażenia i wyimaginowane lęki! Daje też praktyczne wskazówki, jak sobie z nimi radzić.
Przestań porównywać się z innymi, a zniknie 90% twoich problemów.
Pozbądź się niepotrzebnych rzeczy.
Zauważaj pozytywy każdej sytuacji.
Przestań chłonąć zbyt wiele informacji.
Przestać konkurować z innymi.
Działaj zamiast się martwić - sprawy zaczną układać się lepiej.
Podążając za tymi naukami i biorąc sobie do serca głęboki sens zengo, czyli zenistycznych powiedzeń, cytowanych w książce, nauczysz się, jak uwolnić się od niepotrzebnych trosk i uspokoić swój umysł.
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2022-09-28
Kategoria: Poradniki
Żyj w spokoju i radości dzięki stu prostym praktykom japońskiego mnicha zen. Czerpiąc ze starożytnej wiedzy, znany mnich buddyjski Shunmyo Masuno...
Przeczytane:2025-10-21, Ocena: 4, Chcę przeczytać,
Dzień dobry, moje kochane Moliki! ?
Jak podchodzicie do sytuacji, gdy autor lub autorka stosują w swoich książkach podobną formułę? Lubicie ten zabieg i odbieracie jako znak rozpoznawczy twórcy, czy raczej zaczyna Was to z czasem nużyć? Dodam, że mam na myśli poradniki, nie kontynuację cyklu.
Tytuł: ,,Sztuka spokojnego życia"
Autor: Shunmyo Masuno
Wydawnictwo: @wydawnictwo_buchmann
Moja ocena: 7/10
Sięgam właśnie po trzecią książkę tego samego autora i muszę przyznać, że każda z nich ma bardzo podobną (żeby nie napisać taką samą) strukturę - to po prostu po raz kolejny publikacja opracowana w formie zbioru porad, wskazówek oraz złotych myśli o tym, jak dobrze i spokojnie żyć. Tym razem skupia się on na tym, jak pozbyć się lęku i niepokoju. W zasadzie mogłabym podpisać się pod opiniami, które napisałam przy okazji jego wcześniejszych publikacji, ponieważ ta książka w dużej mierze powiela znane już schematy.
Nie chcę powtarzać słowo w słowo tego, co już pisałam, ale faktem jest, że i tutaj autor stosuje te same zasady oraz sposób narracji. Nie było więc zaskoczenia, efektu ,,wow" czy chociażby większego zainteresowania.
,,Sztuka spokojnego życia" to zbiór czterdziestu ośmiu praktycznych wskazówek. Wiele z nich pewnie już znacie, ponieważ - co tu dużo pisać - nie są odkrywcze, ale potrafią być naprawdę pomocne. Podobnie, jak i przy wcześniejszej książce, tak i tym razem Autor, Shunmyo Masuno, jako mnich często nawiązuje do buddyzmu, ale jego rady dotyczą też zwykłej codzienności -- pracy, relacji, sposobu patrzenia na świat. Całość przeplata krótkimi anegdotami i historiami, które pomagają lepiej zrozumieć jego przesłanie.
To książka, z której każdy może wyciągnąć coś dla siebie -- choćby mały impuls do zmian. Dla wielu osób może stać się początkiem drobnych, ale ważnych kroków w stronę spokojniejszego życia.
Odpowiadając zatem na pytanie: dla mnie ten Autor jest w swojej twórczości bardzo przewidywalny. Kolejne jego książki wydawane jako zbiory wskazówek zaczynają nużyć, a ja wiem, czego mogę się spodziewać. Doceniam piękne wydanie, estetyczną okładkę - bo te elementy cieszą moje oko.
#współpraca reklamowa #współpracabarterowa