"Anastazja" to pierwszy tom cyklu „Burza na Podlasiu”, to poruszająca powieść historyczno-obyczajowa, która od pierwszych stron wciąga czytelnika w świat pełen emocji, trudnych wyborów i społecznych niepokojów początku XX wieku. Agnieszka Panasiuk stworzyła historię bardzo realistyczną i pełną autentyczności, ponieważ obok fikcyjnych bohaterów pojawiają się tutaj prawdziwe wydarzenia historyczne związane z rewolucją 1905 roku. Dzięki temu książka nie jest jedynie opowieścią o losach jednej rodziny, ale także obrazem życia ludzi mieszkających na Podlasiu w czasach biedy, rosyjskich wpływów i narastających buntów społecznych.
Styl autorki jest bardzo naturalny, lekki i obrazowy. Panasiuk pisze w sposób prosty, ale jednocześnie niezwykle emocjonalny i sugestywny. Potrafi doskonale oddać klimat dawnego Podlasia – zarówno jego piękno, jak i surowość codziennego życia. Opisy nie są przesadnie długie, ale bardzo plastyczne, dzięki czemu czytelnik może łatwo wyobrazić sobie miejsca, bohaterów i wydarzenia. Dużą zaletą książki są również dialogi, które brzmią autentycznie i dobrze oddają charakter postaci. Autorka umiejętnie buduje napięcie i sprawia, że czytelnik z zainteresowaniem śledzi kolejne wydarzenia, jednocześnie coraz mocniej angażując się emocjonalnie w historię bohaterów.
Główną bohaterką powieści jest Anastazja Cichosz – młoda, wykształcona kobieta, która po latach nauki wraca do rodzinnego domu w Białej. Szybko okazuje się jednak, że rodzinne strony nie są miejscem spokojnym ani bezpiecznym. Anastazja musi zmierzyć się z brutalnym ojcem, chorobą matki oraz trudną sytuacją młodszego rodzeństwa. Mimo przeciwności bohaterka próbuje zachować niezależność i znaleźć własną drogę życiową. Podejmuje pracę w żeńskim progimnazjum, wierząc, że edukacja i samodzielność pozwolą jej odmienić swoje życie. W tym samym czasie na Podlasiu narastają społeczne niepokoje i rewolucyjne nastroje. Anastazja stopniowo zostaje wciągnięta w działalność socjalistów związanych z PPS-em za sprawą inżyniera Krzysztofa Wilczyły. Między bohaterami rodzi się uczucie, jednak ich relacja od początku naznaczona jest niepewnością, tajemnicami i politycznym niebezpieczeństwem.
Bohaterowie powieści są bardzo realistyczni i pełni emocji. Anastazja to postać silna, ambitna i wrażliwa, ale jednocześnie zagubiona oraz zmęczona trudną rzeczywistością. Czytelnik może obserwować jej wewnętrzną przemianę oraz dojrzewanie do podejmowania własnych decyzji. Krzysztof Wilczyło jest człowiekiem inteligentnym, zaangażowanym politycznie i pełnym pasji, jednak jego działalność sprawia, że nieustannie naraża siebie i innych na niebezpieczeństwo. Bardzo interesujące są również postacie drugoplanowe – matka Anastazji budząca współczucie swoją bezradnością, brutalny ojciec wywołujący gniew oraz młodsza siostra bohaterki, której historia związana z tajemnicą pochodzenia dodaje książce dodatkowego napięcia.
W powieści pojawia się wiele ważnych motywów literackich. Jednym z najważniejszych jest motyw walki o wolność – zarówno wolność narodową, jak i osobistą. Bohaterowie próbują uwolnić się od biedy, przemocy, społecznych ograniczeń i narzuconych zasad. Istotny jest również motyw rodziny, która może być zarówno źródłem wsparcia, jak i cierpienia. Autorka porusza także temat miłości rodzącej się w trudnych czasach, motyw dojrzewania, poświęcenia oraz poszukiwania własnej tożsamości. Bardzo ważny jest również motyw rewolucji i społecznych zmian, które wpływają na życie zwykłych ludzi. Panasiuk pokazuje, że historia nie dzieje się jedynie w wielkich miastach i na kartach podręczników, ale przede wszystkim w codziennym życiu zwykłych rodzin.
Książka wywołuje wiele emocji. Podczas czytania można odczuwać smutek, wzruszenie, złość, napięcie, ale także nadzieję. Niektóre sceny są bardzo trudne i pokazują brutalność życia oraz niesprawiedliwość społeczną, przez co czytelnik mocno przeżywa losy bohaterów. Jednocześnie w powieści nie brakuje momentów ciepła, bliskości i wiary w lepszą przyszłość. Historia Anastazji skłania do refleksji nad tym, jak wiele człowiek jest w stanie poświęcić dla rodziny, miłości i własnych przekonań.
„Anastazję” szczególnie poleciłbym osobom, które lubią powieści historyczne i obyczajowe z wyraźnie zarysowanym tłem społecznym. To książka idealna dla czytelników ceniących emocjonalne historie, silne kobiece bohaterki oraz opowieści osadzone w polskiej historii. Spodoba się także osobom zainteresowanym dziejami Podlasia oraz wydarzeniami rewolucji 1905 roku, ponieważ autorka bardzo umiejętnie łączy fakty historyczne z fikcją literacką. Myślę, że książka przypadnie do gustu również tym, którzy lubią wielowątkowe historie rodzinne pełne tajemnic, trudnych relacji i życiowych dramatów.
„Anastazja” to powieść pełna emocji, historycznego klimatu i realistycznych bohaterów, których losy na długo pozostają w pamięci. Agnieszka Panasiuk stworzyła historię o odwadze, walce o własną wolność i próbie odnalezienia siebie w świecie pełnym przemocy oraz niesprawiedliwości. To książka mądra, wzruszająca i bardzo wciągająca, dlatego zdecydowanie warto po nią sięgnąć, zwłaszcza jeśli lubi się literaturę obyczajową z historycznym tłem i silnym ładunkiem emocjonalnym.
Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2026-04-17
Małgorzata Styczeń
Podlasie w 1874 roku. Mieszkający tu Polacy mierzą się z represjami carskiego zaborcy. Wierni Kościoła unickiego cierpią prześladowania. W tych trudnych...
Dorocie świat wali się na głowę. Wieloletnie przyjaźnie zawisły na włosku, a narzeczony pokazał swoją prawdziwą twarz. Młoda notariuszka staje przed trudnymi...