Okładka książki - Ceremoniarz

Ceremoniarz

Żyjemy w świecie, gdzie tak naprawdę nie znamy drugiego człowieka, przykładny obywatel może okazać się seryjnym mordercą, a nasz przyjaciel wtyką złych ludzi, więc wychodzi na to, że nikomu nie można ufać.
Na Śląsku grasuje seryjny morderca zwany Ceremoniarzem, bawi się on z policjantami w kotka i myszkę i pomimo kilku tropów ciężko go namierzyć. Jednocześnie pojawia się tutaj wątek śmierci Katii partnerki komisarza Piotra Cyry oraz wraca sprawa śmierci sióstr Świtezianek, które zaginęły szesnaście lat temu, a jak się okazuje, wszystko jest ze sobą powiązane.
Ceremoniarz to ostatnia część serii, niestety nie czytałam poprzednich książek i bardzo tego żałuję, ponieważ autor naprawdę potrafi wbić czytelnika w fotel. Na całe szczęście pomimo nieznajomości poprzednich części świetnie odnalazłam się w tej i nie czułam, żebym czegoś nie wiedziała, co tutaj byłoby istotne do rozwiązania tej sprawy. Mamy tutaj kilku ciekawych bohaterów komisarz Rafał Lichy jest bardzo pogubionym człowiekiem, ciągnie go do kilku kobiet, a jednocześnie jego najlepszym przyjacielem jest pies, z którym uwielbia rozmawiać. Komisarz Piotr Cyra pomimo swojego podłego charakteru i chęci wymierzenia sprawiedliwość złym ludziom ma wiele ludzkich odruchów i kiedy ginie jego partnerka nie potrafi się z tym pogodzić, ponieważ kochał ją miłością prawdziwą. Jest tutaj również inspektor Katarzyna Łezka kobieta, która żyje pracą, uwielbia to, co robi i nie zaśnie, dopóki nie doprowadzi sprawy do końca, niestety życie ja nie oszczędza i w pewnym sensie wisi nad nią wyrok śmierci.
Ci wszyscy bohaterowie tworzą świetny skład, prowadzą śledztwo, popełniają błędy złą dedukcją, ale zaraz wiedzą co zrobili źle i idą innym tropem, żeby to naprawić. Rozwiązanie sprawy zaginięcia sióstr Świtezianek szokuje, nigdy nie spodziewałabym się takiego finału, za to Ceremoniarzem okazał się człowiek, którego w ogóle o to nie posądzałam.
Ta książka to ogrom emocji, zdecydowanie jest ona dla ludzi o mocnych nerwach, zaskakuje i sprawia, że długo nie można o niej zapomnieć, naprawdę warto ją poznać.

Informacje dodatkowe o Ceremoniarz:

Kup książkę Ceremoniarz

Mayday
Grzegorz Brudnik0
Okładka ksiązki - Mayday

Na wyjaśnieniu tej katastrofy stracić mogą wszyscy. Prócz niego. Bo on nie ma już nic do stracenia. Gdy u wybrzeży Japonii dochodzi do powietrznej...

Szafarz
Grzegorz Brudnik0
Okładka ksiązki - Szafarz

Przerażająca zbrodnia, policjant, który nim złapie mordercę, sam musi wrócić do świata żywych, rozpaczliwe ruchy wymiaru sprawiedliwości w przededniu wybuchu...