Norbert Krzyż mocno spowolnił swoje życie. Postanowił stronić od afer i spraw, które choć w najmniejszy sposób mogłyby zagrozić bezpieczeństwu bliskich lub jego samego.
Aktualnie zajmuję się pewną sprawą z przeszłości, w której pomaga mu testerka wierności Klaudia.
Sprawa, która wygląda na oczywistą nagle zmienia się w katastrofę. W niewyjaśnionych okolicznościach jego partnerka zostaje brutalnie zamordowana, a on sam w oczach śledczych wyrasta na głównego podejrzanego.
Krzyżowi pozostaje jedno – zrobić to co wychodzi mu najlepiej. Poszukać dowodów i rozwiązać zagadkę śmierci Klaudii. To co ustali zaprowadzi go w okolicę Skrzycznego, gdzie według legend swoją działalność niegdyś prowadziły najprawdziwsze wiedźmy.
Co kryję się za tajemniczą śmiercią młodej kobiety? Co tak naprawdę dzieje się w owianym zła sławą Czarnym domu? Norbert Krzyż mimo zagrożenia zrobi wszystko aby odpowiedzieć na te pytania.
„Dolina czarownic” to czwarty tom z serii z prywatnym detektywem Norbertem Krzyżem. Michał Zgajewski wykonał kawał dobrej roboty przy tej odsłonie. W książce mocno zauważalna jest ewolucja głównego bohatera. Niegdyś nieroztropnego, lekceważącego zagrożenia i zmierzającego do celu mimo wielu przeciwności. Teraz mamy do czynienia z nowym Krzyżem, stąpającym mocno po ziemi, warzącym każde słowo i przede wszystkim świadomym odpowiedzialności za swoich bliskich.
Zagadka tu opisana, okraszona żywieckimi legendami na temat czarownic daję dużą satysfakcję w miarę jej rozwiązywania. Czy można to było napisać lepiej nie wiem? Czy czegoś tu brakuję? Tak… Zdecydowanie ta książka nie kończy mojego apetytu na poznawanie przygód błyskotliwego prywatnego detektywa.
Panie Michale, prosimy o więcej.
Polecam Wam tę książkę bardzo gorąco. Tym, którzy nie znają serii, zachęcam do poznania trzech poprzednich odsłon.
Naprawdę warto
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2026-04-08
ZaczytanyGlina
Śmierć w cieniu Babiej Góry, mroczne tajemnice skrywane przez trzydzieści lat i przesądy, którym chcemy ufać. Detektyw Norbert Krzyż otarł się o śmierć...
Nowa beskidzka zagadka od laureata nagrody Kryminalny Debiut Roku 2024 Niektóre legendy nie umierają. Mówią szeptem i czekają, aż ktoś je obudzi. Głęboko...