Okładka książki - Estrella. Wyścig po miłość

Estrella. Wyścig po miłość

Jeśli wydawało się Wam, że pierwsza część Danger była emocjonalnym rollercoasterem, to Estrella udowadnia, że autorka dopiero się rozkręca. Powrót do mrocznego, pulsującego rytmem motocykli świata Miami to jak skok na głęboką wodę. Adrenalina, zagrożenie i sekrety wiszące w powietrzu oraz niczym niezmącony zapach spalin i palonej gumy.

Trzeba od razu zaznaczyć, że Estrella to nie jest książka, którą można czytać jako samodzielną historię. Bez znajomości Danger trudno będzie odnaleźć się w gęstych emocjonalnie relacjach i zrozumieć motywacje bohaterów. To kontynuacja w pełnym tego słowa znaczeniu, z mocnym fabularnym rdzeniem, który bije w rytmie serc Estrelli i Dangera.

Ich zakazana miłość wciąż rozgrzewa strony, choć tym razem autorka postawiła na subtelniejszy ton. Scen intymnych jest mniej, ale jeśli już się pojawiają, są napisane z ogromnym wyczuciem i zmysłowością. Zamiast fizycznej bliskości mamy więcej napięcia, lęku, narastającej niepewności i listów z pogróżkami, które stawiają ich związek w jeszcze bardziej niebezpiecznym świetle.

Świetnie oddany klimat wyścigów, ten niepowtarzalny ryk silników, nocne światła odbijające się w kaskach i ryzyko czyhające za każdym zakrętem ponownie staje się niemal osobnym bohaterem powieści. Motyw agape, czyli bezwarunkowej miłości, został tu przedstawiony z ogromną delikatnością i mocą jednocześnie. To uczucie, które daje siłę, ale może też pogrążyć.

Warto też podkreślić, jak pięknie autorka ukazała rodzinę jako bezpieczną przystań. Źródło wsparcia, ale i emocji, które potrafią zranić. Zazdrość jako niszczycielska siła wynurza się tu stopniowo, by w końcu uderzyć z pełną mocą i ukazać, jak potrafi zniszczyć człowieka od środka, zostawiając po sobie tylko zgliszcza.

Choć zakończenie nie jest zaskoczeniem, autorka umiejętnie podpowiada czytelnikowi właściwą drogę. Sposób, w jaki je podaje, robi wrażenie. To zakończenie przemyślane, emocjonalne i satysfakcjonujące. A jednocześnie otwarte. Bo choć Dangerous Love miało być dylogią, ostatnie strony zostawiają uchyloną furtkę. I szczerze mówiąc, mam ogromną nadzieję, że jeszcze przez nią przejdziemy.

Informacje dodatkowe o Estrella. Wyścig po miłość:

Kup książkę Estrella. Wyścig po miłość

Jedyne takie miejsce
Klaudia Bianek0
Okładka ksiązki - Jedyne takie miejsce

Najważniejszy polski tytuł New Adult w 2019 roku! Książka, która zwyciężyła w konkursie na najlepszą nadesłaną do wydawnictwa powieść. Okładka,...

Zostaliśmy na lodzie
Klaudia Bianek0
Okładka ksiązki - Zostaliśmy na lodzie

Czy z dala od domu, wśród obcych ludzi, można poczuć prawdziwą magię Świąt? Zuzanna jest odnoszącą sukcesy łyżwiarką figurową. Na kilka dni przed Świętami...