Okładka książki - Gaja z Gajówki (Tom 1). Chatka w sercu lasu

Gaja z Gajówki (Tom 1). Chatka w sercu lasu

Z czym kojarzy się Wam dzieciństwo? Pierwsza myśl, która przychodzi mi do głowy to zapach lasu.

Gdy trafiła do mnie pierwsza część serii “Gaja z Gajówki” - byłam zachwycona, bo wróciło do mnie wiele wspomnień. Co prawda, nie słyszało się wówczas o edukacji domowej, ale klimat pięknie napisanej historii bardzo pasuje do moich czasów sprzed lat.

Cała szata graficzna to tutaj prawdziwa gratka dla miłośników lasu i dzięki niej mali czytelnicy zdobędą mnóstwo wiedzy, dowiedzą się, czym jest samosiejka lub co to są zręby, przyjrzymy się też grzybom, liściom i zwierzętom.

Gaja Wicherek to dziewczynka o subtelnej i bystrej osobowości, która mieszka z rodzicami w chatce w głębi lasu. Oni są jej nauczycielami, bo nie uczęszcza ona do lokalnej szkoły. Uczy się zdalnie. Doskwiera jej z tego powodu czasami tęsknota za rówieśnikami i samotność. Jej czas urozmaicają aktywności spędzone z rodzicami, pomoc tacie w pracy leśniczego, wędrówki na rowerach z mamą i wspólne dbanie o środowisko. Wypatruje ona złodzieja drzew i walczy z lękiem z powodu odwiedzin cmentarza.

Przypominamy sobie, jak ważna dla dziecka jest bliskość natury. Dzięki mamie i tacie Gaja poznaje cenne wartości i zdobywa dobre nawyki, dba o przyrodę i aktywnie spędza czas w leśnym towarzystwie. Poznaje zmienność pór roku i przygląda się życiu zwierząt. Jej przygody poznajemy od dnia 31 sierpnia po ostatni dzień roku. Książka napisana jest w formie pamiętnika, świetnie się czyta, to lekka i przyjemna lektura napisana w duchu rodzicielstwa bliskości.

Polecam z całego serca.

Tagi: Dzieci od ok. 8 lat

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Gaja z Gajówki (Tom 1). Chatka w sercu lasu

Kup książkę Gaja z Gajówki (Tom 1). Chatka w sercu lasu

Dar z Księżycowej Doliny. Szkoła Astromagów
Anna Włodarkiewicz0
Okładka ksiązki - Dar z Księżycowej Doliny. Szkoła Astromagów

Nie każda szkoła uczy magii - ta właśnie tak! Zapraszamy do Szkoły Astromagów! Na szczycie Góry Astromagów działa wyjątkowa szkoła, w której uczą się...

Świąteczny kalendarz Gabrysi
Anna Włodarkiewicz0
Okładka ksiązki -  Świąteczny kalendarz Gabrysi

Gabrysia jest pogodną, dobrze zorganizowaną dziewczynką, która lubi robótki ręczne i celebrowanie rodzinnych uroczystości. Ostatnio ma jednak wrażenie...