Okładka książki - Gra warta świecznika

Gra warta świecznika

Gra warta świecznika" jest świąteczną komedią romantyczną. Historia opisywana jest z perspektywy dwójki głównych bohaterów, Oliwii i Błażeja. Możemy więc poznać punkt widzenia każdego z nich i jak to w życiu - różnica między odbiorem tych samych wydarzeń przez kobietę i mężczyznę prowadzi do całej masy nieporozumień. Te nieporozumienia wynikają jednak nie tylko z różnic w postrzeganiu świata przez kobietę i mężczyznę, ale przede wszystkich w tym przypadku, z wielu niedopowiedzeń i tajemnic jakie mnożą się między głównymi bohaterami. Prowadzą one do wielu zabawnych sytuacji, ale nie brak również momentów wzruszających. Ale od początku - historia Oliwii i Błażeja rozpoczyna się od...walki. I to nie byle jakiej bo walki o ostatnie na półce sklepowej opakowanie lodowych czekoladek. Udaje im się dość szybko dojść do porozumienia, ale okazuje się, że jest to ich pierwsza, ale nie ostatnia walka. Czy kolejne spory zakończą się równie szybko jak ten, który ich połączył, tego nie zdradzę. Powiem tylko że spierać się będą jeszcze o inne bardziej lub mniej absurdalne rzeczy, m.in o kota i tytułowy świecznik. Od czasu pierwszego spotkania drogi głównych bohaterów co chwilę się przecinają, a mnogość zbiegów okoliczności jaka temu towarzyszy, jest dla mnie w pewnym momencie już irytująca. Cała historia przypomina trochę zabawę w kotka i myszkę, w ostatecznym rozrachunku wychodzi jednak na plus. Miało być lekko, śmiesznie i romantycznie i te warunki niewątpliwie zostały spełnione.

Pochwalę na koniec piękne wydanie książki. Nie dość, że piękna okładka to dodatkowo barwione brzegi przyciągające wzrok. Czyta się bardzo przyjemnie dzięki trochę większym literom i powiększonej interlinii.

Podsumowując - jeśli lubicie lekkie, zabawne choć przewidywalne komedie romantyczne to polecam.

Informacje dodatkowe o Gra warta świecznika:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-12-15
Kategoria: Inne
Dodał/a opinię: Ilona Mikulska

Tagi: Proza literacka romans Literatura obyczajowo-rodzinna Literatura humorystyczna Romans współczesny Romance: wholesome Category fiction humor

Zobacz opinie o książce Gra warta świecznika

Kup książkę Gra warta świecznika

Na nowych fundamentach
Monika Malita-Bekier 0
Okładka ksiązki - Na nowych fundamentach

Czy w sercu pełnym nienawiści jest jeszcze miejsce na miłość? Poukładane życie Zuzy diametralnie się zmienia, kiedy po śmierci ojca wraca w rodzinne strony...

O smaku brzoskwiniowej kawy
Natalia Waszak-Jurgiel0
Okładka ksiązki - O smaku brzoskwiniowej kawy

Niektóre połączenia potrafią zaskoczyć Julia i Rafał wkrótce biorą ślub, na którym świadkami mają być brat panny młodej, Artur, oraz jej najlepsza przyjaciółka...