Okładka książki - Hawajska miłość (#2). Może to właśnie mój dom. Hawajska miłość. Tom 2

Hawajska miłość (#2). Może to właśnie mój dom. Hawajska miłość. Tom 2

Tom 2 cyklu Hawajska miłość

"Przez całe życie stoimy na desce surfingowej. Że fale wciąż zmierzają w naszą stronę, a niektóre z nich zrzucają nas z deski. Ale zawsze możemy na nią wrócić i surfować dalej"

Laurie po tym jak prawie utonęła decyduje się zostać ratowniczką. W pewien sposób jest to związane też z jej osobistą tragedią. Szkolić ma ją Tristan. Problem? Chłopak nie jest entuzjastyczny do tego nastawiony, a pierwsze spotkanie bohaterów dosadnie pokazuje co myśli na temat Laurie.

Laurie rozpoczyna staż, który zdecydowanie nie jest łatwy. Dziewczyna tak naprawdę dopiero szuka swojej drogi. Czy znajdzie ją na Hawajach? Towarzystwo Tristana też nie pomaga. Na szczęście bohaterka musi z nim wytrzymać 5 dni, bo później będzie ją szkolić ktoś inny. Ale co jeśli podczas tych pięciu dni wiele się zmieni? Żadne z nich nie darzy się sympatią, ale nie trwało to długo. Tristan dostrzega, że bohaterka jest całkiem inna niż miał wrażenie. A przełomem w ich relacji było wspólna noc spędzona w wieży ratowniczej, kiedy rozszalała się burza. Nie ukrywam, że zmiana stosunku Tristana wobec Laurie była dosyć gwałtowna, szybka a tym samym troszeczkę dziwna. Mężczyzna jest postrzegany jako twardy, nie ukazujący swoich uczuć. Jako osoba, do której ciężko dotrzeć, a po kilku dniach okazuje się, że całkiem zmienia swój stosunek wobec Laurie i to bez żadnych wysiłków z jej strony. Tak jakby postać ukazana na początku książki była całkiem inną osobą niż ta, która później została przedstawiona, a to tylko kilka stron później. Czasami jego zachowanie też było dziwne, tak nie do końca dla mnie zrozumiałe. Ale nie tylko dla mnie, bo dla Laurie również.

„Wiem, że mój brat to twardy orzech do zgryzienia. Ale warto się dostać do jego środka”

Relacja bohaterów dosyć szybko się rozwija, a zarazem nie. Laurie ze względu na złe doświadczenia nie do końca chce się angażować w poważny związek. Niby są ze sobą coraz bliżej, ale mam wrażenie, że w ogóle nie było pomiędzy nimi żadnych poważnych rozmów. Bardzo intrygował mnie temat wypadku przyjaciela Tristana, z którego tytułu chłopak ma wyrzuty sumienia i myślałam, że to będzie jakoś głębiej poruszone. Liczyłam, że na ten temat będzie znacznie tego więcej, a było to tylko poruszone i nic więcej. Potraktowane w bardzo błahy sposób. Pomijając to, to ich relacja jest urocza, słodka. Ale zarazem taka, która nie wywołała we mnie dużych emocji. Tristan w końcu zdobył moją sympatię, bo widać, że bardzo mu zależy na bohaterce, nawet jeśli nie do końca wie jak to okazać. Oczywiście w ich relacji  nie brakuje przeszkód czy dramatów. Zwłaszcza nie podobało mi się zachowanie jednej bohaterki, bo było bardzo dalekie od przyjacielskiego jak to ona określiła. Przyjaciele raczej tak się nie zachowują, a przede wszystkim z pewnością tak się nie żegnają. Czy relacja bohaterów ma rację bytu? Czy Laurie zostanie na Hawajach? Czy te miejsce stanie się jej domem?

Książka nie tylko skupia się na romansie, który zdecydowanie odgrywa tu dominującą rolę, ale nie brakuje pięknych krajobrazów. Ciężkich treningów. Laurie jest zdeterminowana, aby zostać ratowniczką i naprawdę widać to. No bo komu by się chciało jechać codziennie w upale na staż? Mi zdecydowanie nie.

"Może to właśnie mój dom" to lekka, przyjemna książka, ale czegoś mi w niej brakowało. Brakowało mi tego czegoś co spowodowałby, że książka zapadłaby mi bardzo w pamięć.
Jest to drugi tom z serii, który można jednak czytać niezależnie od siebie. Sama nie czytałam pierwszej części jednak po lekturze tej części stwierdzam, że zdecydowanie lepiej wcześniej sięgnąć po pierwszy tom. Zdarzały się momenty, że troszeczkę się gubiłam i nie ukrywam, że byłoby lepiej jakbym więcej wiedziała. Może też dzięki znajomości pierwszej części lepiej odebrałabym ten tom.

Informacje dodatkowe o Hawajska miłość (#2). Może to właśnie mój dom. Hawajska miłość. Tom 2:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-07-16
Tytuł oryginału: This could be home
Dodał/a opinię: ilovebook26

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna romans Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Zobacz opinie o książce Hawajska miłość (#2). Może to właśnie mój dom. Hawajska miłość. Tom 2

Kup książkę Hawajska miłość (#2). Może to właśnie mój dom. Hawajska miłość. Tom 2

Może to właśnie miłość
Lilly Lucas0
Okładka ksiązki - Może to właśnie miłość

Wielkie marzenia, sport i... miłość na Hawajach. Co okaże się ważniejsze? Louisa, wschodząca gwiazda niemieckiego tenisa jest zdruzgotana po niedawnej...