Okładka książki - Jedną nogą w grobie

Jedną nogą w grobie

❄️❄️❄️❄️ Recenzja ❄️❄️❄️❄️

Olga Rudnicka – „Jedną nogą w grobie”
@rudnicka.olga

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
@proszynski_wydawnictwo
Prósz Crime. Kryminały i thrillery

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

" – Że co proszę? – zachichotała Małgośka, omal nie opluwając się czerwonym winem. – Nie wiem, kim jesteś, chłopie, ale trafiłeś jak kulą w płot. To byłby niezły żart, gdyby chodziło o kogoś innego. A jeśli to nie żart, to zatrzymaj go sobie na zdrowie. Powodzenia w życiu życzę. Będzie ci potrzebne, chłopie, jak nie masz lepszych pomysłów. Do roboty lepiej się weź..."

Jeśli ktoś szuka patronki od świętego spokoju, to Małgośka nadaje się idealnie. Mąż zaginął? Bywa. Przelewy idą? To najważniejsze. Gdyby wszyscy reagowali na życiowe katastrofy tak jak ona popijając kawkę i czekając na potwierdzenie transakcji świat byłby o wiele spokojniejszy. Albo znacznie zabawniejszy.

Małgośkę albo się uwielbia, albo ma się ochotę wcisnąć jej do ręki telefon i kazać zadzwonić na policję natychmiast. Ale im bardziej poznajemy jej sposób myślenia, tym łatwiej zrozumieć, że ona naprawdę ma swoje powody, żeby traktować „drobne sygnały” (jak żądanie okupu czy palec znaleziony pod drzwiami) z takim stoickim spokojem, jakby chodziło o źle doręczoną paczkę z Allegro.

😎 Co znajdziesz w „Jedną nogą w grobie”:

🥶 Zniknięcie męża, które zamiast dramatu uruchamia lawinę absurdów.
🥶 Bohaterkę, której supermocą jest niepanikowanie w sytuacjach, gdy każdy inny dawno by krzyczał.
🥶 Humor czarny jak kawa, którą pije się brudnym kubkiem o szóstej rano.
🥶 Kryminalne elementy: szantaż, tajemnicze telefony i… podejrzane pudełko z wnętrzem jak z horroru.
🥶 Postacie, które mają więcej charakteru niż niejedna główna rola w serialach.
🥶 Dialogi błyskawiczne, cięte i zabawne.
🥶 Zwroty akcji, po których człowiek tylko przewraca oczami i śmieje się dalej.
🥶 Motywy relacji, rutyny i rodzinnego chaosu podane lekko, ale trafnie.
🥶 Styl, który czyta się jak rozmowę z kimś, kto ciągle ma dobrą pointę.
🥶 Komedię, kryminał i obyczaj w jednym zestaw idealny na poprawę humoru.

Autorka robi tutaj to, co wychodzi jej najlepiej: bierze sytuację, która w prawdziwym życiu skończyłaby się salą przesłuchań, i przerabia ją na komedię, którą aż chce się czytać na głos komuś obok. Cała sprawa wygląda tak, jakby Sherlock Holmes trafił na plan kabaretu i musiał z tym jakoś żyć.

A postacie? Każda to mały świat pełen chaosu. Jedni gubią się w życiu, inni w dokumentach, a ktoś inny… no cóż, w kończynach. Do tego dialogi, które potrafią rozbroić w sekundę czasem aż trzeba odłożyć książkę, żeby się wyśmiać.

Autorka pisze z lekkością, która sprawia, że fabuła sunie sama, a ironia i absurd przeplatają się z codziennością tak naturalnie, że człowiek zaczyna myśleć, że może i jego życie to też mały kryminał-komedia.

Pod humorem kryje się szczypta refleksji o relacjach, o rutynie, o tym, jak bardzo potrafimy się mijać we własnym domu. Ale wszystko podane tak, że zamiast ciężaru dostajemy uśmiech i lekkie „no, coś w tym jest”.

Najbardziej lubię to, że ta historia nie udaje nic wielkiego. Nie moralizuje, nie wymądrza się daje czystą frajdę. No i jedną ważną lekcję: jeśli pod drzwiami leży nieznany palec, to nie jest to pamiątka od losu. Reagujcie.

„Jedną nogą w grobie” czyta się błyskawicznie jak serial, który miał być „tylko na jeden odcinek”, a kończy się po północy z kubkiem zimnej herbaty obok.

Jeśli macie ochotę na książkę, która rozbawi, wciągnie i poprawi humor nawet po ciężkim dniu, Rudnicka dowozi to z pełną mocą. Polecam obiema nogami.

Informacje dodatkowe o Jedną nogą w grobie:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-10-14
Dodał/a opinię: Magdalena Grzejszczyk

Tagi: Komedie kryminalne

Zobacz opinie o książce Jedną nogą w grobie

Kup książkę Jedną nogą w grobie

Zacisze 13
Olga Rudnicka0
Okładka ksiązki - Zacisze 13

Czarna komedia z wątkiem kryminalnym. Marta i jej przyjaciółka Aneta znajdują dwa trupy i z różnych powodów zamiast zgłosić sprawę na policję.....

Rączka rączkę myje
Olga Rudnicka0
Okładka ksiązki - Rączka rączkę myje

Od kilku miesięcy rodzinne ogródki działkowe padają ofiarą wandali. Ktoś niszczy altanki, okrada domki, przekopuje kolejne działki. Zdaniem detektyw...