#recenzja
Bernardyna Darecka-Władzimiruk
Pisząca Bernardyna
Wydawnictwo WasPos
"Kim jesteś Nikolo?" to książka pełna emocji i prawd ponadczasowych. Ta historia pokazuje, że często w dobrych relacjach międzyludzkich nie najważniejsze są więzy krwi a człowiek ze swoją empatią i rozumieniem innych.
Ta książka wciąga już od pierwszych stron i nie pozwala się oderwać od niej do samego końca.
Historia dwóch sióstr bliźniaczek Natalii i Nikoli porusza najdelikatniejsze struny naszej duszy i naszych emocji.
Pokazuje jak cienka granica dzieli miłość od zdrady, bliskość od samotności i zaufanie od skrywanych tajemnic.
Dwie siostry są identyczne zewnętrznie, ale psychiką i osobowością tak bardzo różne.
Natalia jest subtelna. W życiu kieruje się sercem a największą dla niej wartością jest rodzina. Dla Nikoli najważniejsze są dobra materialne a swój zły świat chroni za murem tajemnic.
Ich relacja, która kiedyś była spójna zostaje wystawiona na próbę życia i śmierci, wyborów i konsekwencji podjętych decyzji.
I jest on, Maks, który sprawia, że te różnice między dziewczynami się jeszcze bardziej uwidaczniają. Jego obecność w życiu sióstr pokazuje jak niejednoznaczne bywają uczucia, jak czasem źle odczytujemy informacje i sygnały płynące z zewnątrz.
A przecież często w życiu bywa tak, że kto się czubi ten się lubi.
Autorka w perfekcyjny sposób prowadzi czytelnika przez meandry rodzinnych relacji i trudnych więzi.
Siostry wychowane w tym samym domu, pełnym miłości i akceptacji w przyszłości preferują odmienne życiowe wartości.
Na Natalię rodzina może liczyć, na Nikolę niestety nie.
"Nadszedł moment, kiedy skończyłyśmy osiemnaście lat. Stałyśmy się dorosłymi osobami. I coraz bardziej się od siebie oddaliłyśmy."
Ta książka przypomina, że życie nie jest ani białe, ani czarne a prawda, którą znamy może okazać się tylko niewielkim fragmentem zupełnie innej całości.
Jakie tajemnice skrywa Nikola?
Jak siostry poradzą sobie z tym wszystkim, co je dzieli?
Jaki symboliczny tatuaż ma na swoim ciele Maksymilian?
Czy stara miłość nie rdzewieje?
Na te pytania i wiele innych znajdziecie odpowiedź w treści książki.
W tej powieści jest też pokazana siła i moc prawdziwej przyjaźni pomiędzy Natalią i Matyldą. To Matylda staje się dla Natalii jakby siostrą, zastępuje Nikolę. Ona nie ocenia i zawsze potrafi wysłuchać. Jest wtedy, kiedy Natalia potrzebuje jej najbardziej.
"Matylda zawsze mówiła, że ja jestem tą rozważną i romantyczną, a Nikola beztroską i bez uczuć. (...) Moja przyjaciółka zawsze mówiła, że Nikolę ciągnie na ciemną stronę mocy..."
Pojawia się też przyjaźń między kobietą i mężczyzną.
Czy taka przyjaźń jest możliwa?
Okazuje się, że tak.
Łukasz partner Natalii z pracy jest tego dowodem. To on razem z Matyldą pomagają Natalii wstać po każdym najmniejszym jej upadku.
Kolejnym ważnym tematem jest hazard i jego konsekwencje dla osoby uzależnionej i jej najbliższych.
Reasumując jest to historia o miłości w różnych jej odmianach, o wyborach i o tym, że czasem największą tajemnicą jest człowiek, którego wydawało nam się, że dobrze znamy.
Pisarka zwraca też uwagę na rolę rozmowy w kontaktach z ludźmi. I na konsekwencje jakie ponosimy nie rozmawiając z sobą szczerze.
Ta książka intryguje i zostaje na długo w naszej pamięci i umyśle.
Po jej przeczytaniu zadajemy sobie pytanie: czy naprawdę znamy tych, których kochamy?
Wisienką na torcie są dwa różne zakończenia, tak różne, jak różne są Natalia i Nikola.
Nie zdradzę jakie. Ja wybieram pierwsze zakończenie.
A które Wy wybierzecie?...
Zachęcam Was do przeczytania książki a ja czekam z niecierpliwością na kolejną.
#czytamipromujępolskichautorów
#współpracarecenzencka
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-11-25
Iwona Nikodemska
Zapach pieczonego chleba i woń kwiatów – to z tym kojarzyły się Ninie szczęśliwe dzieciństwo i dorosłość. Od dziecka kochała kwiaty i tak już zostało...