Okładka książki - Kim jesteś, Nikolo?

Kim jesteś, Nikolo?

Natalia i Nikola – jednojajowe bliźniaczki. W dzieciństwie były jednością, jednak z czasem wszystko zaczęło się zmieniać. Jedna z nich miała jasno określony plan na życie, w którym nie było miejsca dla bliskich. Po ogólniaku ich drogi się rozeszły, by po latach na krótko ponownie przeciąć się w Warszawie. Była też Matylda -„przyszywana siostra” Nati, oraz on - Maksymilian, kolega z podwórka, który jednej dokuczał, a drugą…
Szybko okazuje się, że nie wszystko jest takie, jak się wydaje. Czy siostrzaną więź można jeszcze naprawić? Czy miłość okaże się silniejsza niż sekret? Czy tajemnica potrafi połączyć, czy wręcz przeciwnie - jeszcze bardziej rozdzieli siostry?

Po książkę zgłosiłam się na Instagramie w akcji „poszukiwani recenzenci” i zupełnie nie liczyłam na to, że moje konto zostanie wybrane. Tym większe było więc moje zaskoczenie i radość, gdy okazało się, że będę mogła ją przeczytać i zrecenzować. Sięgnęłam po nią bez większych oczekiwań, a okazało się, że wciągnęła mnie znacznie bardziej, niż przypuszczałam.

To historia o relacjach międzyludzkich, rodzinnych tajemnicach i o tym, jak bardzo możemy nie znać osób, które wydają się nam najbliższe. Autorka pokazuje rodzeństwo wychowywane w jednym domu, z którego ostatecznie wychodzą dwie zupełnie różne osoby - mimo wspólnych doświadczeń i tego samego dzieciństwa. Głównymi bohaterkami są siostry bliźniaczki: Natalia i Nikola. Z wyglądu niemal identyczne, charakterami - całkowicie odmienne. Początkowo wydają się sobie bardzo bliskie, jednak z czasem między nimi narasta dystans, niedomówienia i sekrety. Szczególnie postać Nikoli owiana jest tajemnicą i przez większą część książki zastanawiałam się, co tak naprawdę kryje się za jej zachowaniem.

Ważnym elementem tej historii jest również ból rodziców, którzy nie potrafią dotrzeć do własnego dziecka i stopniowo tracą z nim więź. Mamy prawo decydować o sobie i swoim życiu, ale warto pamiętać także o tych, którzy nas kochają. Książka porusza temat odpowiedzialności za rodzeństwo oraz tego, jak często starsi lub „silniejsi” czują się zobowiązani do chronienia tych, na których im zależy.

Świetną postacią jest Matylda - mieć kogoś takiego obok siebie, to jak wygrać milion w totka. W historii ważną rolę odgrywa także Maks, który dodatkowo komplikuje relacje między siostrami. Najbardziej spodobało mi się to, że książka pokazuje, jak trudno być sobą i mówić prawdę, zwłaszcza gdy boimy się ośmieszenia czy niezrozumienia. Autorka bardzo dobrze oddaje emocje bohaterów - ich zagubienie, strach, ale też silne pragnienie bycia akceptowanym. Podczas czytania kilkukrotnie łapałam się na tym, że irytują mnie decyzje postaci, ale jednocześnie rozumiałam, dlaczego tak postępują.

Styl pisania jest prosty i przyjemny, dzięki czemu książkę czyta się bardzo szybko. To idealna pozycja na jeden lub dwa wieczory. Choć momentami fabuła była dla mnie nieco przewidywalna, nie odebrało mi to przyjemności z lektury. To książka poruszająca ważne tematy i skłaniająca do refleksji nad relacjami z bliskimi. Ponad to ma dwa zakończenia - pierwszy raz się z tym spotkałam. Polecam.

Informacje dodatkowe o Kim jesteś, Nikolo?:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-11-25
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: romans

Zobacz opinie o książce Kim jesteś, Nikolo?

Kup książkę Kim jesteś, Nikolo?

Zapisane w kwiatach
Bernardyna Darecka-Władzimiruk0
Okładka ksiązki - Zapisane w kwiatach

Zapach pieczonego chleba i woń kwiatów – to z tym kojarzyły się Ninie szczęśliwe dzieciństwo i dorosłość. Od dziecka kochała kwiaty i tak już zostało...