Okładka książki - Klątwa smoka

📖 „Klątwa smoka”

Autor: Elise Kova

Wydawnictwo: Filia

[współpraca reklamowa]

„Jest tak, jakby powoli mnie zabijał, a ja nigdy nie czułam się równie żywa”.

"...nic nie może mnie tam zranić nawet w połowie tak bardzo, jak to, co wydarzyło sie właśnie tutaj."

Czy największym potworem naprawdę jest smok? A może to, w co może zamienić się człowiek?

Od pierwszych stron „Klątwa smoka” udowadnia, że nie jest kolejną historią o ziejących ogniem bestiach. Elise Kova stworzyła mroczny świat, w którym największy lęk rodzi się nie wtedy, gdy na niebie pojawiają się smoki, lecz wtedy, gdy zaczynasz zastanawiać się, czy potwór nie kryje się tuż obok... albo w tobie samym.

Vingard – ostatni bastion ludzkości, otoczony jest wysokimi murami, ale szybko okazuje się, że nie chronią one jedynie przed zagrożeniem z zewnątrz. Strach, fanatyzm, manipulacja i bezwzględne prawa zamieniły miasto w złotą klatkę, gdzie każdy może zostać oskarżony, a jedno podejrzenie wystarczy, by odebrać komuś życie. Atmosfera nieustannego napięcia towarzyszy czytelnikowi od pierwszej do ostatniej strony.

Isola od razu skradła moje serce. To bohaterka silna, lecz daleka od ideału. Walczy, upada, popełnia błędy, wątpi i każdego dnia próbuje nie utracić samej siebie. Jej największym przeciwnikiem nie zawsze okazują się smoki, lecz strach i tajemnica, którą nosi od lat. Dzięki temu jest niezwykle autentyczna i łatwo kibicować jej w każdej kolejnej próbie.

Jednym z najbardziej fascynujących elementów powieści okazał się Trybunał. To nie tylko seria niebezpiecznych zadań, ale brutalny mechanizm kontroli, w którym liczy się nie tylko siła, lecz także odporność psychiczna. Każda próba budzi coraz większe emocje, a granica między sprawiedliwością a okrucieństwem zaciera się z każdym kolejnym rozdziałem.

Ogromne wrażenie zrobił na mnie również sam świat. System magii oparty na eterze i pieczęciach jest oryginalny, logiczny i świetnie przemyślany. Autorka stopniowo odsłania kolejne sekrety Vingardu, dzięki czemu z każdą stroną rośnie ciekawość i potrzeba odkrycia prawdy. Uwielbiam, gdy fantasy nie wykłada wszystkich kart od razu, lecz pozwala czytelnikowi samodzielnie składać elementy układanki.

I jest jeszcze Lucan...

Tajemniczy, zdystansowany, niejednoznaczny. Nigdy do końca nie wiadomo, po której stoi stronie i jakie są jego prawdziwe intencje. Właśnie dlatego każda scena z jego udziałem elektryzuje. Relacja między nim a Isolą rozwija się powoli, naturalnie i bez pośpiechu. To slow burn w najlepszym wydaniu – pełen napięcia, niedopowiedzeń, spojrzeń znaczących więcej niż słowa i zaufania, które trzeba sobie dopiero wywalczyć.

Najbardziej zachwyciło mnie jednak to, że pod warstwą fantastycznej przygody kryje się historia o człowieczeństwie. O strachu wykorzystywanym jako narzędzie władzy. O manipulacji, fanatyzmie i cenie ślepego posłuszeństwa. To książka, która skłania do refleksji i pokazuje, że prawdziwe potwory nie zawsze mają łuski i skrzydła.

Finał był dokładnie taki, jakiego oczekiwałam od pierwszego tomu serii. Pełen emocji, zaskoczeń i odkryć, które wywracają wszystko do góry nogami. Zamknęłam książkę z niedosytem i natychmiastową potrzebą sięgnięcia po kontynuację.

„Klątwa smoka” to romantasy z mrocznym klimatem, dopracowanym światem, świetnie wykreowanymi bohaterami i historią, która wciąga od pierwszej strony. To opowieść o przeznaczeniu, odwadze, poświęceniu i walce o zachowanie własnej tożsamości w świecie, gdzie granica między człowiekiem a potworem jest niezwykle cienka.

Jeśli kochacie mroczne fantasy, wyraziste bohaterki, motyw slow burn, polityczne intrygi, sekrety i smoki przedstawione w zupełnie nowy sposób, ta książka zdecydowanie powinna znaleźć się na Waszej półce.

To początek serii, który rozpala wyobraźnię niczym smoczy ogień i pozostawia czytelnika z jednym pragnieniem, jak najszybciej wrócić do Vingardu.

Informacje dodatkowe o Klątwa smoka:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-06-17
Tytuł oryginału: Dragon Cursed
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Tagi: fantasy

Zobacz opinie o książce Klątwa smoka

Kup książkę Klątwa smoka

Przebudzenie powietrza
Elise Kova0
Okładka ksiązki - Przebudzenie powietrza

Uczennica z bibliotekiKsiążę czarodziejI nierozerwalna magiczna więź Jeden podbój dzieli Cesarstwo Solaris od zjednoczenia kontynentu, a rzadki...

Zniszczenie Ziemi
Elise Kova0
Okładka ksiązki - Zniszczenie Ziemi

Kobieta przebudzona w powietrzu.Żołnierka wykuta w ogniu.Broń powstała z krwi. Vhalla Yarl dotarła na front na Północy. Wykuta w krwi i ogniu, utwardziła...