Okładka książki - Klątwa smoka

Klątwa smoka

Klątwa smoka - Elise Kova

Dziękuję wydawnictwu Hype/ Filia za możliwość przeczytania tej książki.

Uwielbiam romantasy. Nie tylko dla tego, że łączy w sobie dwa gatunki. Romans i fantastyka. Ten niepowtarzalny klimat mroku i echo legendy.

Smoki to temat bardzo rozległy i nadal niewyczerpany. Z niecierpliwością chwyciłam za ten tytuł. Przeczytam te książkę bardzo szybko, mimo jej 565 stron. To książka pełna tajemnic, emocji i trudnych decyzji.

Jest to historia, która pokazuje, jak rodzina i przyjaciele mogą okazać się zgubne. Uczucia, są wykorzystywane jak broń, do posłuszeństwa. Kiedy jest się tylko pionkiem w grze. Wszystko z góry ustalone i nie ma drogi ucieczki.

Świat, w którym łatwiej jest osądzać niż zaufać.

Przyszły mi tu na myśl porównania takich tytułów jak: "Więzień labiryntu", "Wiecznie żywy", "Niezgodna", czy też "Igrzyska Śmierci".

A także serial animowany "Ameryka Smok - Jake Long". Jest tu bardzo dużo podobieństw, a jednocześnie, pisarka stworzyła coś nowego. Coś indywidualnego, pełnego ludzkich niedoskonałości i nienawiści.

Isola, Saipa i Lucan, to postacie, które muszą przetrwać wszystkie próby, aby móc dostać zaszczyte miejsce jako Rycerze Miłosierdzia.

Jak tak ich analizowałam, to nie są to nadzbyt pozytywne postacie. Uwielbiają zabijać i to bez skrupułów.

Ta lektura prezentowana jest jako młodzieżowa. Może i tak, ale jak już, to powyżej 15/16 roku życia. Szczególnie to, jak autorka przedstawia, jak ten najważniejszy, kręci się wokół Isoli i te jej myśli... Nie jest to wskazane dla młodego czytelnika.

Czy polecam?

Tak. To naprawdę bardzo wciągająca historia o 18-latkach. Zostali wciągnięci w brutalną próbę, aby udowodnić władzy, że zasługują, aby żyć. A także o sile rodziny i przyjaźni, które dają wytchnienie...

Jestem bardzo ciekawa, co będzie dalej. Epilog nie pozostawił złudzeń.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"Płomienie, gorętsze niż kiedykolwiek wcześniej. Tak gorące, że kamień wokół mnie zaczyna się topić. Zwłoki. Zniszczenie Śmierć. Dziwię się, że moje oczy nie wyparowały z oczodołów, gdy z gęstego dymu wyłania się ogromny pysk.

Bestia czołga się do przodu. Jej oczy spotykają się z moimi. Wyciąga szponiastą łapę prosto w kierunku mojej klatki piersiowej, jakby chciała pobawić się jedzeniem, zanim..."

"- Kocham cię bardziej niż Eter - szepczę w końcu pierwszą część naszego pożegnania.

- kocham cię bardziej niż cały Eter tego świata - kończy mama."

"Czasem najbardziej oczywiste rozwiązanie jest tym właściwym."

"Moc zdobywa się poprzez walkę i poświęcenie."

"W ciemności wszystko wygląda inaczej."

"Czasami trzeba udawać, że potwory nie istnieją, żeby móc zasnąć."

"Łatwiej było cię nie lubić, kiedy myślałam, że jesteś pochlebcą Creda."

"Zawsze tak robisz. Ale kiedy wydaje ci się, że nikt nie patrzy, masz takie spojrzenie, jakbyś chciała nas wszystkich ocalić, choć wiesz, że nie możesz. A ten gniew sprawi, że będziesz chciała wszystko spalić."

"Nie jestem już tą samą dziewczyną, którą byłam, gdy tu weszłam. Jestem kimś więcej.

Kimś znacznie gorszym.

W końcu tylko potwory mogą zabijać potwory. I właśnie tym mnie uczynili."

"A co, jeśli nikt nie jest przeklęty przez smoka i to wszystko jest kłamstwem?"

Informacje dodatkowe o Klątwa smoka:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-06-17
Tytuł oryginału: Dragon Cursed
Dodał/a opinię: Oliwia Zalewska

Tagi: fantasy

Zobacz opinie o książce Klątwa smoka

Kup książkę Klątwa smoka

Przebudzenie powietrza
Elise Kova0
Okładka ksiązki - Przebudzenie powietrza

Uczennica z bibliotekiKsiążę czarodziejI nierozerwalna magiczna więź Jeden podbój dzieli Cesarstwo Solaris od zjednoczenia kontynentu, a rzadki...

Kryształowa korona
Elise Kova0
Okładka ksiązki - Kryształowa korona

NIECH ŻYJE SOLARIS Jeden żądny krwi władca został obalony przez innego, a na Cesarstwo Solaris padł cień śmierci. Vhalla Yarl stanęła na scenie przeznaczenia...