"Człowiek poirytowany łatwiej zdradza swe prawdziwe myśli. Wzburzeni ludzie nie umieją kłamać".
W Tokio zostaje zamordowany znany prawnik. Do winy przyznaje się niepozorny emeryt. Dzieci zauważają jednak coś niepokojącego w zachowaniu swoich ojców i docierają do dramatycznych wydarzeń sprzed trzydziestu lat…
Czy prawda zawsze wyzwala? A może istnieją sekrety, które powinny pozostać ukryte?
To kryminał, który stara się odpowiedzieć na pytanie o zbrodnię i karę. Autor z dużą precyzją odsłania mechanizmy rodzinnych dramatów i pokazuje, jak bolesne może być zaglądanie w głąb ludzkiego serca.
Książka wciąga powoli, ale gdy już wgryziesz się w jej tajemnice, trudno się od niej oderwać. To nie jest prosty kryminał – to psychologiczna podróż w głąb ludzkich sekretów i rodzinnych traum, a historia rzuca długi cień na dwie rodziny. To, co pozornie wydaje się banalną sprawą, okazuje się początkiem skomplikowanej układanki.
Podczas czytania miałam wrażenie, że autor użył zbrodni jako pretekstu – tak naprawdę chciał pokazać, jak bardzo nasze wybory, sekrety i milczenie mogą ranić i zmieniać losy wielu osób. To nie książka o spektakularnych pościgach – to spojrzenie na relacje międzyludzkie i niedopowiedziane emocje.
Autor pokazuje, że popełniona zbrodnia odbija się przez pokolenia – to, co ktoś ukrywa, może wrócić ze zdwojoną siłą i dokonać spustoszenia.
Postacie są bardzo ludzkie, ale też skomplikowane. Godai i Nakamachi nie są typowymi detektywami – maszynami do rozwiązywania zagadek. Są emocjonalni i powściągliwi – często kieruje nimi lojalność, wstyd albo odpowiedzialność wobec rodziny. Myślą, analizują, nie odrzucają żadnej hipotezy – dążą do prawdy. Ich śledztwo nie jest tylko logiczną łamigłówką. Każdy rodzic marzy, aby mieć takie dzieci jak K i M. Mają świadomość swoich racji i walczą o prawdę, jaka by ona nie była. Ich determinacja jest godna podziwu.
Narracja autora jest spokojna, wręcz medytacyjna. Nie ma tu efektownych zwrotów akcji – są subtelne wskazówki, które powoli budują obraz przeszłości i motywów bohaterów. Ta cisza, spokój i powaga sprawiają, że czytelnik czuje się, jakby sam odkrywał tajemnicę kawałek po kawałku.
Dla mnie największe przesłanie tej książki jest jasne: rodzinna historia, sekret i wina kształtują naszą teraźniejszość. Nie zawsze jesteśmy gotowi na prawdę, nawet jeśli bardzo jej pragniemy. Autor pokazuje, że konsekwencje jej poznania mogą być bolesne – czasem lepiej pozostawić pewne rzeczy nieodkryte.
To powolny, głęboki i refleksyjny kryminał o winie, odkupieniu, karze, milczeniu i rodzinie. Jeśli cenisz powieści, w których tajemnice prowadzą do emocjonalnego oczyszczenia, zdecydowanie warto dać tej książce szansę. Polecam.
[współpraca @WydawnictwoRelacja]
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-11-26
Tytuł oryginału: HAKUCHO TO KOMORI
BOOKSARE_MYPASSI
Hipnotyzujący thriller mistrza kryminału Keigo Higashino. Ponad 2 miliony sprzedanych egzemplarzy. W Tokio dochodzi do brutalnej zbrodni. Śledztwo prowadzone...
Jedna z najlepszych powieści japońskiego mistrza kryminału Keigo Higashino, autora ,,Podejrzanego X". Genialna gra pozorów i tajemnic, w której motyw zbrodni...