Okładka książki - Łajdak w garniturze patronujemy

Łajdak w garniturze

Anna M. Brengos kolejny raz udowadnia, że potrafi wnikać w kobiecą psychikę z wrażliwością, ironią i dużą dozą realizmu. W Łajdaku w garniturze przedstawia historię Melanii – kobiety, która po latach życia w toksycznym związku podejmuje desperacki, ale wyzwalający krok: odchodzi od męża i zaczyna wszystko od nowa.

Już sam tytuł – prowokacyjny i nieco kąśliwy – sygnalizuje, że nie będzie to typowa, lekka opowiastka o nowym początku. To opowieść o ucieczce od przemocy, ale też o odzyskiwaniu siebie – krok po kroku, czasem z lękiem, czasem z determinacją. Melania opuszcza dotychczasowe życie, zostawia za sobą dobrą pracę, dom i pozory normalności, które przez lata służyły jako zasłona dla domowej gehenny.

Brengos nie moralizuje i nie epatuje przemocą. Zamiast tego skupia się na emocjach, napięciach i procesie odbudowy. Melania nie jest superbohaterką – jest kobietą z krwi i kości, z bagażem doświadczeń, zranioną, ale niepokonaną. Jej decyzje są trudne, często niepewne, ale prawdziwe. Czytelniczki bez trudu odnajdą w niej cząstkę siebie – tej, która kiedyś wątpiła, tej, która musiała wybrać między wygodą a wolnością, tej, która bała się zacząć od zera.

Akcja przenosi się do sennego miasteczka, które tylko z pozoru jest spokojne. Nowe otoczenie wprowadza do fabuły całą galerię barwnych postaci – sąsiedzi z tajemnicami, przyjaciele z nieoczywistą przeszłością, a nawet osoby, których intencje trudno odczytać. Ta lokalna, małomiasteczkowa atmosfera dodaje powieści klimatu i sprawia, że historia nabiera nieoczekiwanej głębi. Autorka subtelnie łączy obyczajowy realizm z intrygującym wątkiem tajemnicy, co utrzymuje napięcie do samego końca.

Język Brengos jest jak zawsze pełen lekkości, a jednocześnie precyzyjny i celny. Nie brakuje tu ironii i inteligentnego humoru, który nie rozmywa powagi tematu, lecz wręcz pozwala spojrzeć na trudne sprawy z dystansem. Dzięki temu książka nie jest ciężka emocjonalnie, choć podejmuje bardzo poważne tematy – przemoc, samotność, odbudowa tożsamości.

Łajdak w garniturze to powieść nie tylko o ucieczce od krzywdy, ale przede wszystkim o drodze do siebie. O tym, że nigdy nie jest za późno, by powiedzieć „dość”, postawić granice i zacząć życie na własnych zasadach. Anna M. Brengos daje czytelnikowi historię do przemyślenia, ale też do odczucia – pełną emocji, napięcia i nadziei.

To książka, która może stać się dla wielu kobiet lustrem i drogowskazem. A dla wszystkich – po prostu dobrą, poruszającą i wciągającą lekturą. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć.

Informacje dodatkowe o Łajdak w garniturze:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-03-11
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Łajdak w garniturze

Kup książkę Łajdak w garniturze

Scenariusz z życia
Anna M. Brengos0
Okładka ksiązki - Scenariusz z życia

Nie byłam pewna, czy to pierwsze objawy klimakterium, czy też moje ciało tak zareagowało na widok, który się przede mną objawił. Najpierw zrobiło...

Sami sobie nigdy
Anna M. Brengos0
Okładka ksiązki - Sami sobie nigdy

Co wiesz o swoich sąsiadach, oprócz tego, że palą papierosy na balkonie, w niedzielę jedzą kotlety, a ci z góry przelewają kwiaty...