„London Fairytales” to opowieść o dwóch młodych kobietach, które próbują odnaleźć swoje miejsce w Londynie, mieście pełnym możliwości, ale i wyzwań. Liv i Scarlett, mimo że zupełnie różne, łączy pragnienie zmiany oraz potrzeba odkrycia, kim naprawdę są. Liv marzy o karierze aktorskiej, jednak strach przed porażką powstrzymuje ją przed podjęciem odważniejszych kroków. Jej codzienność upływa na pracy kelnerki i samotnych chwilach spędzanych nad Tamizą, gdzie znajduje chwilowe ukojenie. To właśnie tam zauważa tajemniczego mężczyznę, którego obecność staje się impulsem do zmian. Z kolei Scarlett wiedzie pozornie poukładane życie. Ma grono przyjaciół i stabilną codzienność, lecz nagłe wydarzenia burzą jej dotychczasowy porządek. Spotkanie z intrygującym mężczyzną na balu oraz sekrety, które zaczynają wychodzić na jaw sprawiają, że jej świat zmienia się w nieprzewidywalny sposób.
Fabuła prowadzona jest w formie dwutorowej narracji, co pozwala śledzić losy obu bohaterek równolegle. Dzięki temu historia nabiera dynamiki i pozwala nam lepiej zrozumieć motywacje każdej z postaci. Trochę mi ten zabieg przypomniał książki Ericha Segala, które kiedyś miałam okazję czytać. Głównie z powodu kończenia rozdziałów każdej z postaci (tam perspektyw było więcej niż dwie) w najbardziej napiętych momentach, co sprawiało, że miało się ochotę czytać dalej perspektywę danej postaci, pomijając rozdziały dotyczące innej. Tu było dokładnie tak samo. Akcja powieści nie jest zbyt szybka, ale jednocześnie nie jest nużąca. Autorka umiejętnie buduje napięcie, przeplatając spokojniejsze momenty z intensywnymi zwrotami akcji. W szczególności relacje międzyludzkie i emocjonalne dylematy bohaterów zostały przedstawione w realistyczny, a przez to niezwykle angażujący sposób.
W powieści pojawiają się wątki romantyczne, jednak to nie one są głównym motorem opowieści. To przede wszystkim historia o marzeniach, lękach, samotności i dążeniu do odnalezienia własnej ścieżki. Powieść skłania do refleksji nad tym, czy każda bajka kończy się szczęśliwie i jaką cenę trzeba zapłacić za spełnienie marzeń. Postaci są przedstawione w realistyczny sposób, pełen niuansów i niedoskonałości, co sprawia, że z łatwością można się z nimi utożsamić i śledzić ich rozwój z zainteresowaniem. Liv jest postacią pełną wątpliwości i niepewności, ale również wrażliwą i ambitną. Jej rozwój w trakcie powieści pokazuje, jak trudno jest przełamać własne bariery i zmierzyć się z rzeczywistością, która często odbiega od ideałów. W przeciwieństwie do Liv, Scarlett sprawia wrażenie pewnej siebie i świadomej swojej wartości, jednak w miarę rozwoju fabuły okazuje się, że również ona zmaga się z wewnętrznymi rozterkami i lękiem przed nieznanym. Jej przemiana jest intrygująca, ale dziewczyna momentami budzi ambiwalentne odczucia. Bywa impulsywna i naiwna, lecz jednocześnie przejawia determinację, by odnaleźć własną drogę.
Jednym z istotniejszych elementów powieści jest pięknie przedstawiony Londyn. Jego ulice, miejsca nad rzeką i deszczowe dni dodają opowieści wyjątkowego klimatu, który wpływa na bohaterki i ich wybory. Historia pokazuje zarówno piękno miasta, jak i jego bardziej mroczne strony. Londyn jawi się jako przestrzeń pełna kontrastów. Z jednej strony daje poczucie wolności i spełnienia, z drugiej kryje w sobie samotność i rozczarowania.
„London Fairytales” to poruszająca opowieść o poszukiwaniu siebie, o odwadze, determinacji i cenie, jaką czasem trzeba zapłacić za bycie sobą. Pełna emocji i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Wciąga i pozostawia z przemyśleniami na temat wyborów, jakie każdy musi podjąć w swoim życiu. Pokazuje, że droga do realizacji marzeń bywa kręta i pełna wyzwań. Dobrze się czyta i w ogóle nie czuć, że jest to debiut. Serdecznie polecam 💙
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-12-03