Okładka książki - Malarz

Malarz

W lesie znaleziono zwłoki mężczyzny a przy nim naprawdę bardzo idealna kopię obrazu Gustave Doré z dość dosadnym cytatem. Morderca oczywiście ukrył w obrazie zaszyfrowaną wiadomość. Śledztwo prowadzi Marzena Branicka a pomaga jej kryminolog Marcin Koch.

~

Ale nasz cichy zabójca jest dużo sprytniejszy niż na początku by się wydawało zawsze jest krok przed organami ścigania. Pojawia się kolejna ofiara, kolejny obraz i kolejna ukryta wiadomość. Niestety policja wraz z Kochem musi poprosić o pomoc znanego a za razem niebezpiecznego przestępcy profesora Bogusława Kleina.

~

Ofiar przybywa, pomysłów na kolejne morderstwa nie brakuje, ale nasi śledczy są coraz bliżej rozwiązania zagadki. Chociaż nie jest ona taka łatwa. Zasięgając porad specjalistów w końcu wpadają na właściwe tory. Czy uda im się złapać Malarza? Co kierowało mordercą? Jak potoczy się całe śledztwo?

~

Głównym bohaterem jest oczywiście Marcin Koch, który miał ciężkie chwile w życiu. Niestety nie czytałam poprzedniej części więc nie wiem co się wydarzyło. Na szczęście nieznajomość pierwszego tomu nie wpływa na fabułę tej części. Bardzo polubiłam tego Marcina, naprawdę niezły by był z niego glina.

~

Cała fabuła fajnie się toczy, i czuć tę dynamikę podczas czytania. Powoduje to, że czytelnik pochłania tę książkę i za wszelką cenę chce poznać dalsze losy prowadzonej sprawy. Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością autora i muszę przyznać, że naprawdę stworzył bardzo ciekawych bohaterów, ale przede wszystkim naprawdę kryminalny wątek.

~

Podobało mi się to, że autor nie tylko zafundował czytelnikowi ciekawa zagadkę to porusza on jeszcze kwestę winy ale też przebaczania. Trochę autor mnie rozczarował zakończeniem. A mianowicie nie pozostawia się czytelnika w niedosycie i napięciu na samym końcu książki!

~

"Malarz" to naprawdę bardzo intrygująca książka z dopracowaną do perfekcji fabułą. Każdy fan kryminałów na pewno będzie zadowolony i z miłą chęcią będzie wraz z każdą stroną rozwiązywał zagadkę z naszymi bohaterami. Ja czekam na dalsze losy Kocha a ja chyba muszę przeczytać poprzednia część "Kucharz" bo czuję się zaintrygowana.

Dziękuję wydawnictwu Muza oraz serwisowi lubimy czytać za egzemplarz ❤️

Kup książkę Malarz

Statysta
Piotr Chomczyński0
Okładka ksiązki - Statysta

Kolejna powieść uznanego polskiego kryminologa, Piotra Chomczyńskiego. Tym razem odważnie eksploruje przestrzenie, które kryją sekrety mogące zagrozić...

Kucharz
Piotr Chomczyński0
Okładka ksiązki - Kucharz

PIOTR CHOMCZYŃSKI, UZNANY KRYMINOLOG, PRZEMYCA NIUANSE SWOJEJ PRACY W POWIEŚCI O NARKOTYKACH SYNTETYCZNYCH, KTÓRE ZALEWAJĄ POLSKIE ULICE. Nowa trucizna...