Okładka książki - Miłość i odwaga

Miłość i odwaga

Temat Powstania Wielkopolskiego to historia nader rzadko poruszana w naszej literaturze ( w porównaniu choćby z tematem Powstania Warszawskiego). Dlatego bardzo się cieszę, że Pani Aneta w swojej powieści poruszyła ten temat.

Pietyzm i dokładny research, który wręcz bije z każdej strony czynią z tej powieści wspaniałą lekcję historii podaną w sposób prosty i bardzo interesujący. Pojawiające się w powieści postaci autentyczne ( jak choćby sam Paderewski) są dużym atutem tej książki. Przybliżenie czytelnikowi ówczesnych wydarzeń, walki o polskość, o kraj sprawiają, że książka przesycona jest patriotyzmem. Jednocześnie uświadamiając czytelnikowi tak dalece inną mentalność Polaków, dla których Bóg, honor i ojczyzna miały kiedyś najważniejszą wartość.

Ta powieść to również wciągająca historia dwójki młodych ludzi - Felicji i Bronka. Ich poznania, rodzącej się na naszych oczach miłości, a przede wszystkim walki o ojczyznę. Ich dusze przesycone patriotycznymi ideałami wyrywają się do walki, a my jako cisi obserwatorzy jesteśmy świadkami ich odwagi, porażek, a nawet walki o życie i wzajemne uczucie.

Ukłony należą się również wydawnictwu, które treść książki pięknie oddało w wydaniu książki. Sama okładka, barwione brzegi i wnętrze książki oddają retro charakter powieści i są pięknym dopełnieniem całości.

To powieść, która mnie oczarowała i zachwyciła i którą gorąco Wam polecam. Opowieść ta, nie tylko spodoba się pasjonatom powieści z "z historią w tle", ale tym wszystkim którzy pragną doświadczyć pięknej lekcji historii, a przede wszystkim poznać historię młodych ludzi.

Informacje dodatkowe o Miłość i odwaga:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-05-08
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: Klasyka prozy literackiej

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Miłość i odwaga

Kup książkę Miłość i odwaga

Sanitariuszka
Aneta Krasińska0
Okładka ksiązki - Sanitariuszka

Pełna emocji, poruszająca powieść o determinacji i poświęceniu kobiet walczących o wolną Polskę. Wybuch II wojny światowej i wieloletnia okupacja Polski...

Pragnienia Elżbiety. Małe tęsknoty
Aneta Krasińska0
Okładka ksiązki - Pragnienia Elżbiety. Małe tęsknoty

W drugiej części trylogii Małe tęsknoty spotykamy znajome już bohaterki: Kalinę, Elżbietę i Lenę. Pewnego dnia przewrotny los przypadkowo splótł ze sobą...