Okładka książki - Mój sąsiad wróg. Tom 1

Mój sąsiad wróg. Tom 1

Izraelczycy i Palestyńczycy, dwa żyjące obok siebie narody, od pokoleń żyjące w nienawiści. Wśród konfliktu trwającego od tysięcy lat rodzi się miłość. Wbrew rozsądkowi, nie zważając na religię, podziały, politykę. Erzsébet i Hassan, żydówka i muzułmanin.
Muszą stawić czoła całemu światu, w którym na każdym kroku będą im rzucane kłody pod nogi.
Przekonamy się, jak potężna jest nienawiść, ale równie silna jest miłość.
A życie ogromnie ich doświadczy.

Marcin Margielewski to znany i ceniony autor powieści o kulturze arabskiej. To moje pierwsze spotkanie z jego twórczością. Przyznam, że opowieść o ziemi obiecanej mnie nieco nużyła. Jednak nie zniechęciłam się, a czytając dalej, przechodząc do właściwej opowieści, przekonałam się, że był to przemyślany zabieg! Autor chciał nam pokazać, od czego zaczął się konflikt na Bliskim Wschodzie. Nie miałam pojęcia, że powód znajdziemy w Biblii, a dokładniej-tysiące lat temu Bóg dał Izraelczykom ziemię, a oni nadal o te tereny toczą wojny. Aż ciężko w to uwierzyć! I to żydzi, którzy tyle przecież wycierpieli podczas drugiej wojny światowej. Z ofiar stali się katami.
Czytam sporo powieści osadzonych w czasie drugiej wojny światowej, często spotykałam się z tym, iż żydzi ocaleni z Holokaustu wyjeżdżali do Palestyny. Nie zastanawiałam się jednak nad tym dlaczego tam i w jaki sposób zbudują tam swoje życie.
Autor pokazuje nam brutalną rzeczywistość- prześladowania, nienawiść, wygnanie. Izrael powstał kosztem morza przelanej krwi, cierpienia mnóstwa ludzi. To przerażające... A przecież to nadal się dzieje!
Pan Margielewski wiele rozjaśnił mi w głowie, zmusił do głębszego zastanowienia się, przeglądałam również mapy chcąc na nich umiejscowić sobie te informacje.

Historia Erzsébet i Hassana urzekła mnie. Postać Erzsébet, stała mi się bardzo bliska, to niezwykła, pokorna, szlachetna osoba. To jak gotowa była walczyć o miłość jest godne podziwu.
Bardzo podobało mi się, że poznajemy ją już w okresie dzieciństwa, widzimy, jak wiele przeszła.

"Erzsébet szła przez życie po cichu i niezauważona, ale w kluczowych momentach chwytała za lejce i potrafiła nim sterować w kierunku, który sobie obrała. Nawet w sytuacjach, na które, jak się wydawało, nie miała żadnego wpływu".

"Babcia Eli była w tej kwestii niereformowalny. Nigdy nie zdarzyło jej się zapomnieć o innych, zawsze zapominała o sobie[...]".

Jestem ogromnie ciekawa jak potoczą się dalsze losy bohaterów. Wyczekuję informacji czy kobieta odnajdzie utraconego przed laty brata lub choćby dowie się czegokolwiek o jego losie.

Jestem zachwycona tą historią i planuję sięgnąć po inne powieści autora.

Informacje dodatkowe o Mój sąsiad wróg. Tom 1:

Kup książkę Mój sąsiad wróg. Tom 1

Zaginiony arabski książę
Marcin Margielewski0
Okładka ksiązki - Zaginiony arabski książę

Saudyjscy mężowie decydują o losie swoich żon, a narzędziem ich władzy często stają się dzieci. Poruszająca historia kobiety, która straciła prawo do...

Zaginione arabskie księżniczki
Marcin Margielewski0
Okładka ksiązki - Zaginione arabskie księżniczki

Wstrząsająca prawda o życiu arabskich księżniczek. Jak się żyje w złotej klatce? Jaka jest cena wolności? I dlaczego niektóre z nich zaginęły w niewyjaśnionych...

Opad
Opad