Okładka książki - Mona Mysia

Mona Mysia

Monet, Picasso, Dali, Rembrandt - dzieciom zapewne nic nie mówią te nazwiska. Jednak poznają bliżej sławnych artystów wraz z Moną Mysią, która podczas poszukiwań smacznego sera trafia do muzeum. Tam w salach z obrazami dzieją się magiczne rzeczy - kwadratowe ogonki, słonie na szczudłach, komar w garniturach i cylindrze.

Książka "Mona Mysia" to urocza i pełna przygód opowieść, która wprowadza młodych czytelników w świat sztuki w sposób niezwykle przyjemny i oryginalny. Autor, wprowadzając nas w życie Mony Mysiej, pokazuje, jak małe stworzenie odkrywa magię muzeum i wielkich mistrzów malarstwa, co sprawia, że książka staje się nie tylko bajką, ale również edukacyjnym doświadczeniem. Jednak nie jest to lektura, z której wprost wynika proste przesłanie dla dzieci. To lektura idealna na wspólne spędzenie czasu, ponieważ rodzic musi pomóc dziecku ją zrozumieć. Z pomocą rodzica, staje się wyjątkową lekturą, która w pełnej fantazji sposób wprowadza najmłodszych w świat sztuki.

Od samego początku historia przyciąga uwagę. Mona, poruszona widokiem plakatu z napisem „SER…”, nie zdaje sobie sprawy, że jej poszukiwania przyniosą jej znacznie więcej niż tylko smakołyk. To właśnie ta niewinna ciekawość i chęć pozyskania ulubionego smakołyku, prowadzi ją do odkrywania piękna sztuki, od obrazów Moneta, po dzieła Rembrandta. Takie połączenie codzienności z wielką sztuką uczy dzieci, że kultura i sztuka są dostępne dla każdego, niezależnie od rozmiaru.

Ale ta lektura nie byłaby aż tak wyjątkowa, gdyby nie uzupełniające ją, przepiękne, barwne ilustracje. Grafika, którą przygotowała Monika Urbaniak, to prawdziwa perełka tej książki. Barwne, dynamiczne i pełne szczegółów, doskonale oddają klimat muzeum oraz emocje bohaterki. Każda strona to małe dzieło sztuki samo w sobie, co sprawia, że czytanie staje się prawdziwą przyjemnością, a dzieci chętnie wracają do oglądania obrazów i zgadywania, co kryje się na kolejnych stronach. Ilustracje są wyjątkowe i nieoczywiste, a jednocześnie niezwykle pochłaniające.

Postać Mony Mysiej jest sympatyczna i łatwo się z nią utożsamić. Jej przygody w muzeum, spotkania z różnymi osobliwościami, a także styczność po raz pierwszy ze sztuką, wprowadzają elementy humoru, zaskoczenia i niepewności, które utrzymują uwagę młodych czytelników, a także pozwalają zobaczyć, że to co nieznane potrafi wprowadzić w zakłopotanie i nie jest to nic złego. Dzięki takim postaciom dzieci uczą się, że sztuka to nie tylko nudne obrazy, ale także przestrzeń pełna radości, wyobraźni i niespodzianek.

"Moja Mysia" to doskonały sposób na wprowadzenie dzieci w świat sztuki. Uczy, bawi i inspiruje, a także zachęca do kreatywnego myślenia. To książka, która z pewnością znajdzie swoje miejsce na półce każdego małego miłośnika przygód. Zdecydowanie polecam ją nie tylko dla dzieci, ale także dla rodziców, którzy chcą wspólnie z pociechami odkrywać świat sztuki w radosny i przyjazny sposób.

Informacje dodatkowe o Mona Mysia:

Kup książkę Mona Mysia

Mona Mysia (#2). Mona Mysia w kinie
Marcin Kozioł0
Okładka ksiązki - Mona Mysia (#2). Mona Mysia w kinie

Mona Mysia z pewnością nie zapomni tej nocy w kinie. Czy poradzi sobie na wrotkach w kostiumie Charliego Chaplina? A może poleci w kosmos lub wybierze...

Maść na maść
Marcin Kozioł0
Okładka ksiązki - Maść na maść

Uwaga! W ,,Stajni pod tęczą" pojawią się nowi mieszkańcy. Państwo pozwolą, że dokonamy prezentacji: Duet Lorneta i Rakieta! W ,,Stajni pod tęczą" wszystko...