Okładka książki - Motyw

Motyw

Miłośnicy thrillerów, STOP!

Wiem, że macie ochotę na coś, co wymyka się poza ramy gatunku i pachnie świeżością.
Już nie musicie szukać!
Przed Wami „MOTYW” Małgorzaty Starosty!

Nie wiem, od czego zacząć, bo w mojej głowie zagościło tornado, a emocje po lekturze „Motywu” wciąż trzymają mnie w żelaznym uścisku. Wiedziałam, że to będzie dobra książka, bo Gosia Starosta innych nie pisze, ale to, co dostałam, przerosło moje oczekiwania!

„Motyw” to opowieść przedstawiona z różnych perspektyw, co pozwala na głębokie zanurzenie się w sprawie. Pełna psychologicznej głębi, duszna, niepokojąca i niejednoznaczna.
Podrzucone przez Autorkę informacje sprawiły, że widziałam już zakończenie, jednak im dalej wchodziłam w fabułę, tym bardziej czułam, że coś tu nie gra. Fakty zaczęły tworzyć niesamowitą mozaikę, której elementy trudno ze sobą połączyć. Wybrałam więc przewodniczkę, która kupiła mnie swoją intuicją. Pomyślałam, że będę podążać za podkomisarz Moniką Baer i to był strzał w dziesiątkę, musiałam tylko zsynchronizować swoje myśli z jej detektywistycznym zacięciem. Razem było  łatwiej dotrzeć do motywu.

Zastanawiam się, co mogę napisać o fabule, by nie wyprzedzać faktów i zdradzać istotnych szczegółów. Na pewno jest misternie zaplanowana, bardzo medialna, skomplikowana. Dotyka przeszłości, niezabliźnionych ran, uzależnień i sekretów. Ma w sobie coś z teatralnego przedstawienia, takiego oglądanego na żywo. Łączy w sobie emocje, wnikliwą analizę psychologii postaci, sądowe elementy, zaskakujące zwroty akcji i niepokojący klimat domestic noir. Gdy te wszystkie elementy łączą się w całość, to możecie być pewni, że to literacka petarda!

Gosia Starosta wprowadza do literatury świeże spojrzenie. Bawi się gatunkami, wprowadza niekonwencjonalne rozwiązania, które wbijają w fotel. Czuć, że jako pisarka nieustannie się rozwija, że stara się zaskakiwać czytelników. Czy to literatura obyczajowa, komedia kryminalna, książka dla dzieci czy też thriller, w wykonaniu Starosty są zawsze rewelacyjne. Autorka dba nie tylko o fabułę, ale też o język, styl i dynamikę. Ja to bardzo doceniam, bo dobra literatura, to coś, co kocham!

„Motyw” to majstersztyk! To mroczny, intensywny, inteligentny, przenikliwy thriller, który z całą pewnością jest jednym z moich tegorocznych faworytów. Jeśli szukacie lektury, która nie da Wam spać i będzie trzymać w niepewności do ostatniego zdania – musicie to przeczytać! Gwarantuję, że nie będziecie żałować!

Informacje dodatkowe o Motyw:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-09-24
Dodał/a opinię: anetaiksiazki

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Motyw

Kup książkę Motyw

Wesela nie będzie!
Małgorzata Starosta0
Okładka ksiązki - Wesela nie będzie!

Plan Edyty był prosty: rozwieść się z Rafałem, spakować manatki i wrócić na Podlasie. Najpierw jednak należy pożegnać stan wolny Magdusi. Kiedy...

Tajemnica Carycy
Małgorzata Starosta0
Okładka ksiązki - Tajemnica Carycy

Agata Śródka - restauratorka celebrytka - zostaje zaproszona do jurorowania w finale telewizyjnego talent show, którego tematem jest wykonanie jadalnej...