Okładka książki - Na szlaku przeznaczenia

Na szlaku przeznaczenia

Czasem w życiu przychodzi taki moment, gdy trzeba się zatrzymać, zostawić za sobą to, co boli, i odnaleźć spokój w miejscu, które potrafi uleczyć duszę. Właśnie dlatego sięgnęłam po książkę Katarzyny Fiołek „Na szlaku przeznaczenia” – trzeci tom cudownego cyklu „Druga szansa”. To cykl wyjątkowy, przemyślany i pięknie napisany, w którym każda historia jest odrębną opowieścią. Nie trzeba znać poprzednich części, by w pełni się nią zachwycić, ale każda z nich ma w sobie to „coś”, co sprawia, że chce się poznać wszystkie.

Katarzyna Fiołek od debiutu skradła moje serce. Jej sposób pisania, ciepło, jakie wlewa w każdą stronę, i bohaterowie, których nie sposób nie polubić. Ma to coś, za co się ją kocha od pierwszego zdania. „Na szlaku przeznaczenia” to już piąta książka autorki i kolejny dowód na to, że jej twórczość to prawdziwa literacka perełka.

Okładka tej książki od razu przyciąga uwagę, jest pełna barw, delikatna, a jednocześnie tajemnicza. Pozwala się wczuć w klimat Bieszczad – gór, które są nie tylko tłem, ale i jednym z bohaterów tej opowieści.

Z opisu wiemy, że Pola ucieka w góry, by uleczyć złamane serce. Szuka ciszy, wytchnienia i może samej siebie. Los jednak ma wobec niej inne plany. W barze spotyka Michała, strażnika granicznego, dla którego służba to całe życie. To spotkanie zmienia wszystko, jak górska burza, która przychodzi nagle i niesie ze sobą emocje, na które nikt nie jest przygotowany.

Ta historia ma w sobie magię, nie tylko Bieszczad, ale też domu pełnego zapachu racuchów, ciepła i kart tarota, które dodają powieści wyjątkowego, lekko baśniowego klimatu. Każda rozmowa Poli z babcią, każdy wieczór spędzony z jej przyjaciółkami to chwile, które rozgrzewają serce i wywołują uśmiech. Te sceny wprowadzają radość, lekkość i autentyczność, której tak często szukamy w literaturze obyczajowej.

Najciekawsze momenty? Zdecydowanie te, w których Pola staje przed wyborem czy zostać w miejscu, które ją leczy, czy wrócić do życia, które zostawiła. Czy odważy się otworzyć serce po raz drugi? Czy zaufanie, które raz zostało zniszczone, może się odrodzić?

Te pytania sprawiają, że trudno oderwać się od książki, a każda kolejna strona przybliża nas do odpowiedzi, które jak to u Fiołek bywa, nie są oczywiste.

Podczas lektury towarzyszyły mi emocje, które trudno opisać jednym słowem wzruszenie, spokój, radość, ale też nostalgia i nadzieja. Autorka potrafi idealnie balansować między humorem a refleksją, między realnością życia a jego magiczną stroną.

Najbardziej spodobało mi się w tej książce to, że nie jest to tylko historia o miłości, ale o odwadze, by zacząć od nowa, o powrotach do siebie i do miejsc, które leczą serce. Czuć, że Katarzyna Fiołek pisze z serca i dla serca i właśnie to sprawia, że jej książki tak głęboko trafiają do czytelnika.

„Na szlaku przeznaczenia” to opowieść, która otula ciepłem, pachnie domem i daje wiarę w to, że czasem przeznaczenie naprawdę wie, co robi.

Polecam ją każdemu, kto potrzebuje chwili wytchnienia, wzruszeń i tej delikatnej iskry nadziei, którą tylko dobra literatura potrafi zapalić.

Informacje dodatkowe o Na szlaku przeznaczenia:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-10-08
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: romans

Zobacz opinie o książce Na szlaku przeznaczenia

Kup książkę Na szlaku przeznaczenia

Tam, gdzie czeka spokój
Katarzyna Fiołek0
Okładka ksiązki - Tam, gdzie czeka spokój

Druga szansa? Tylko w Bieszczadach! Liliana chce zacząć od nowa. Po rozwodzie z mężem, który okazał się jej wielkim rozczarowaniem, pragnie znaleźć spokój...

Zabiorę cię do domu
Katarzyna Fiołek0
Okładka ksiązki - Zabiorę cię do domu

Myślała, że wszystko, co najlepsze już za nią. Nie napisze drugiej tak dobrej książki, nie zakocha się ponownie, nie przeżyje już niczego spektakularnego...