Okładka książki - Nad stawem w Dobrowoli

Nad stawem w Dobrowoli

,,Nad stawem w Dobrowoli" to niezwykła opowieść o miłości, lecz nie jest to romans jak wiele innych.

Natka Pietruszki, jak urokliwie Jarek nazywa Natalię Pietruszkę - główną bohaterkę, której perspektywę obieramy - przeprowadza nas przez różne odcienie miłości. Młodzieńcza, starcza, dojrzała, figlarna, ojcowska, matczyna, gwałtowna i dojrzała. Taka, która - zgodnie ze znanym porzekadłem - nigdy nie rdzewieje oraz rodząca się nieoczekiwanie w chwili, gdy kompletnie się tego nie spodziewamy, w ciszy u boku bratniej duszy. Widzimy miłość, która nigdy nie powinna się wydarzyć i taką, na jaką czeka się z utęsknieniem. I chociaż miłość rośnie wokół nas, ta książka to nie jest zwyczajny romans, mimo że tu nawet świnki się kochają, a Oszust to dziarski knur.

To opowieść o rodzinie. O ludziach, którzy są sobie bliscy i obcy zarazem. O tym, jak łatwo nas zranić i jak mocno wznosimy wokół siebie obronne fortyfikacje lub - wręcz przeciwnie - obdarzamy wszystkich ciepłem dwakroć mocniej.

Natalia uważa, że brak jej intuicji. Ja powiedziałabym, że nawala instynkt samozachowawczy, a potrzeba robienia wszystkim dobrze - by nie tylko świat był lepszy - zaślepia ją dosadnie i ułatwia pakowanie się w kłopoty. Niemniej bywa śmiesznie, szczególnie że Natka ma niesamowite poczucie humoru, a jej metafory to więcej niż smętne przeinaczanie porzekadeł. I nawet kiedy sama bywa zagubiona, daje radę, choć czasem potrzebuje do tego wsparcia córki, która może i jest wynikiem błędu durnej małolaty, ale jednocześnie dla Natki stanowi największy dar od losu.

Bardzo podoba mi się kreacja postaci, a tych w książce nie brakuje. I choć początkowo poznając rodzinę Dobrowolskich można się nieco pogubić - cztery pokolenia to już tłok - to szybko nabiera się rozeznania wśród poszczególnych członków. Choć bohaterowie zawsze są jacyś, posiadają swoją wiodącą cechę charakteru, to nie jest ona jedynym, co ich określa. Każdy ma swoja historię, każdy stał się taki z pewnych przyczyn i nie każdy da się lubić.

Nie zatrzymujemy się tylko na rodzinie. Dobrowola to wieś pełna przyjaciół, a rodzinna atmosfera niczym neon daje po oczach. Dlatego urodziny seniorki rodu to wydarzenie na miarę koncertu 50 Cent na warszawskim PGE Narodowym. Ludzie schodzą nie tyle poimprezować, ale pobyć ze sobą, wspólnie się pośmiać i porozmawiać, a jedzenie...? To tylko przy okazji, a że - jak to na wsi - każdy coś od siebie przynosi, solidną wałówkę dostaje później całe potomstwo wraz z gośćmi.

Autorka zaserwowała nam prawdziwe życie w lekkiej pierzynce, bo dzięki humorystycznemu podejściu Natki do wielu spraw nie odczuwamy tak mocno szarej codzienności. Natalia umie się zatrzymać, zastanowić, poczuć otaczające ją zapachy poszczególnych chwil, które odciska głęboko w sercu.

Poza Dobrowolą też kręci się życie i tu kompletnie o tym nie zapominamy, choć na dwa tygodnie - większą część książki - odrywamy się od zwykłej rzeczywistości. Jednak przyjaciół Natki oraz jej rodziców nie brak ani na początku książki ani na końcu. Żyją, istnieją, funkcjonują i z pewnością nie przepadli w zapomnienie po kilku rozdziałach.

Zakończenie? Czy ja mogłam liczyć na lepsze zwieńczenie wyjazdu do dworku osadzonego nad dobrowolskim stawem? Nie sądzę. Tu wszystko ładnie się ze sobą spięło bez zbędnego przeciągania czy zapomnianych wśród akcji wątków.

I jeśli miałabym się do czegoś przyczepić w tej książce, to - UWAGA - nie jestem w stanie tego zrobić. Pióro świetne, kreacja bohaterów na poziomie, konsekwencja rewelacyjna, akcja idealnie rozłożona, zwroty zaskakują, a temat przewodni bawi, uczy, a czasem irytuje. Czy mogłabym dać tej pozycji mniej niż 10/10 lub 6/6 ? Pewnie i bym mogła, ale wtedy nie mogłabym uznać się za rzetelną.

[współpraca recenzencka][współpraca barterowa]

Kup książkę Nad stawem w Dobrowoli

Życie zaczyna się jutro
Magdalena Czmochowska0
Okładka ksiązki - Życie zaczyna się jutro

,,Mocna. Poruszająca. Prawdziwa. Inspirująca opowieść o sile uczucia, które może zaskoczyć cię w najmniej oczekiwanym momencie." Wiktor Krajewski ...

Tylko miłość
Magdalena Czmochowska0
Okładka ksiązki - Tylko miłość

Hanka Fszak jest pogodną, pozytywną trzydziestolatką z wyróżniającym ją znakiem szczególnym, a mianowicie heterochromią. Ma kochających, zupełnie normalnych...