*współpraca reklamowa*
Jaka by była ostatnia rzecz jaką byście chcieli zrobić przed śmiercią? Ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia...Uwielbiam takie książki, gdzie granica pomiędzy młodzieżówką a drugim dominującym gatunkiem, tutaj kryminałem/thrillerem jest tak cienka, że trudno jednoznacznie książkę określić jako młodzieżówkę i nadaje się ona niemal dla każdego czytelnika. Pierwszy raz spotkałam się z twórczością autorki, ale już wiem, że na pewno nie będzie to nasze ostatnie spotkanie.
Jet w noc halloweenową zostaje napadnięta, cudem unika śmierci, jednak lekarska diagnoza nie pozostawia wielkiego pola do manewru. Dziewczynie został tydzień życia, dotąd wszelkie sprawy zostawiała na później, jednak teraz w obliczu nadchodzącej śmierci postanawia, że w końcu musi doprowadzić jakąś sprawę do końca. Tą sprawą jest znalezienie swojego mordercy. Jet zaczyna własne śledztwo, jej stan z każdym dniem się pogarsza, ale ma sojusznika - Billy'ego z którym zaczynają coraz bardziej zagłębiają się w sprawę, w rodzinne relacje i tajemnice, które całkowicie zmieniają dotychczasowe spojrzenie Jet na świat.
Kurcze, to była naprawdę świetna i nietuzinkowa opowieść, powiem szczerze, że mnie najbardziej w tym wszystkim zaintrygował tytuł, przy zgłoszeniu się na recenzentkę nie patrzyłam na opis, tylko właśnie na ten podejrzany tytuł, który już na wstępie wręcz krzyczał, że to będzie coś innego, coś co trzeba przeczytać. Moje wnioski po lekturze dokładnie zgadzaj się z tym pierwszym wrażeniem. To lektura, która była oryginalna, inna, wychodząca poza schematy, fabuła była tak wciągająca, że nie chciało się tej książki odkładać ani na chwilę. Z drugiej strony jak na mój gust fabuła była nieco zbyt przewidywalna, choć też pojawiły się elementy które nieco zaskakiwały i zmuszały do zmiany toku myślenia.
Akcja książki ma określone ramy czasowe, główna akcja trwa siedem dni, w których wraz z Jet i Billym staramy się znaleźć mordercę dziewczyny, przez ten czas dowiadujemy się wiele zarówno o głównych bohaterach jak i o rodzinie Jet, którą ja określiłabym jako mega toksyczną, choć żyjącą w cieniu kolejnej wielkiej tragedii. Znajdziemy tutaj wiele przysłowiowych trupów w szafie, to co się tutaj wyprawia przechodzi wszelkie pojęcie, niemal każda postać w powieści ma niecne zamiary, a ostateczne rozwiązanie choć częściowo można je odgadnąć, mimo wszytko zaskakuje może i nieco szokuje. Końcówka zostawiła mnie z mieszanymi uczuciami, mama wrażenie jakby powieść nie została skończona tylko urwana.
Choć lektura określana jest jako młodzieżówka, to ja nazwałabym ją kryminałem z elementami thrillera, można dopisać że młodzieżowym. Z młodzieżówki mamy tutaj chyba tylko fabularną lekkość i czasami komediowy wydźwięk oparty raczej na czarnym humorze. Jeżeli zaś chodzi o kryminał to zdecydowanie on tutaj wiedzie prym, dzieje się sporo, jest próba morderstwa, morderstwo odroczone w czasie, spiski, intrygi, ukryte motywy, podstępy, zemsta i wiele innych wątków, które są charakterystyczne zarówno dla kryminału jak i thrillera. Fani zagadek będą zachwyceni, tak samo jak fani oryginalnych czy wielowątkowych powieści.
Mi książka bardzo się podobała, była intrygująca i ciekawa, choć wiele rzeczy udało mi się przewidzieć to autorce też czasami udało się mnie zaskoczyć. To lektura, która czytała się sama, była pełna zwrotów akcji, niebanalnych tematów i ciekawych wątków, które zdecydowanie sprawiają, że ta historia może pozostać w pamięci na dłużej. To lektura, którą polecam każdemu, zarówno młodszy jak i starszy czytelnik znajdzie w niej coś dla siebie. Naprawdę jestem pod wrażeniem.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Not Quite Dead Yet
Aleksandra Iwanek
Osiem godzin. Sześcioro przyjaciół. Jeden snajper. To miała być zwyczajna podróż kamperem podczas wakacyjnej przerwy. Osiemnastoletnia Red i jej przyjaciele...
Światła. Kamera. Kłamstwa ,,Nie wiem, nie pamiętam" - te słowa Bel Price powtarzała przez całe życie jak mantrę w odpowiedzi na pytanie o tamten dzień...