Beatriz Serrano w swojej powieści "Ogród rozpaczy ziemskich" tworzy przejmujący portret współczesnego, pełnego fałszu, pozorów i ułudy szczęścia świata. Człowiek każdego dnia staje ofiarą rzeczywistości zbudowanej na reklamach, idealnych obrazkach z mediów społecznościowych i bezrefleksyjnym konsumpcjonizmie, gdzie coraz częściej gubi samego siebie.
Narracja prowadzona jest z perspektywy głównej bohaterki, Marisy, która nie tyle opowiada historię, co snuje refleksje nad światem i samą sobą, próbuje oddzielać prawdę od kłamstwa. To właśnie trafne, uniwersalne i głęboko poruszające rozważania stanowią esencję historii. Autorka ukazuje ludzi przepełnionych egoizmem, tak zabieganych i zajętych codziennością, że nawet nagłe zniknięcie koleżanki z pracy nie wywołuje w nich większych emocji, oprócz lęku przed dodatkowymi obowiązkami.
Książka skłania do refleksji nad sensem współczesnego życia i czy pogoń za przyjemnościami i „dobrostanem” naprawdę daje spełnienie? Czy nie jesteśmy jak chomiki w kołowrotku, które biegną bez celu, napędzane jedynie społecznymi oczekiwaniami i medialnymi wzorcami?
Autorka pisze prostym językiem o ważnych sprawach. Dzięki temu książka jest przystępna, ale jednocześnie zmusza do zatrzymania się i przemyśleń. Ciekawym i nieprzypadkowym punktem odniesienia jest tu obraz Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich", który pojawia się jako symboliczna rama, która przypomina o iluzorycznym raju i pożądaniu prowadzącym ku zatraceniu. Szukanie analogii między dziełem malarza a treścią książki to fascynujące doświadczenie, które dodaje głębi lekturze.
"Ogród rozpaczy ziemskich" to powieść niepokojąca, bolesna i bardzo aktualna. Bo i czy my sami nie ulegamy czasem iluzji, jaką serwują nam media i reklamy? To pytanie zostawiam otwarte, aby każdy z nas mógł przez chwilę się nad tym zastanowić. A książkę oczywiście gorąco polecam.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-08-13