"Pawełek i cała reszta" Jacka Galińskiego to literacki wehikuł czasu do dzieciństwa, z pozoru beztroskiego, a jednak wiele spraw nie idzie po myśli dziecka. Pewnie pamiętacie jak Wasze oczekiwania względem wielu spraw mijało się z tym, co dostawaliście finalnie. Nie inaczej było w przypadku bohatera tejże książki.
Już dawno zapomnieliśmy, jaki jest świat widziany oczami dziecka. Autor świetnie oddał ducha tego świata w postaci uczęszczającego do piątej klasy Pawełka, który przypomina nam, dorosłym, podejście do niektórych spraw.
Zapewne spotkaliście się z sytuacją, kiedy do klasy dołącza nowy uczeń i jakie poruszenie wśród klasy wywołuje. Pragnęliście psa, którego co prawda otrzymaliście, ale... nie takiego, o jakim marzyliście. Zostawaliście pod opieką taty, który niekoniecznie podtrzymuje zasady nałożone przez mamę, po prostu nie pamięta o niektórych rzeczach. Może zaznaliście dręczenia, przemocy od swojego rówieśnika czy kogoś strasznego. Zastanawialiście się, czy Mikołaj naprawdę istnieje i czemu lubicie, bądź nie, święta.
Opowieści znajdujące się w książce są wyjęte z prawdziwego życia. Na pewno nie raz i nie dwa spotkaliście się z tym, co przeżył na kartach książki Pawełek. Jestem zaskoczona i zdumiona, ponieważ każdy znajdzie tu choć jedną historię, którą przeżył na własnej skórze. Narracja Pawełka jest trochę ironiczna, ale nie brakuje jej humoru, dzięki czemu można spędzić przy książce naprawdę fajnie czas. Dotyczy to nie tylko dzieci, ale również dorosłych, którzy czytają razem ze swoimi pociechami.
Twarda oprawa, duża czcionka, przejrzysty tekst sprawiają, że książka jest przyjemna i lekka w odbiorze. Myślę, że bez wahania mogę polecić ją każdemu. Nieczęsto udaje się autorom, by zabrać czytelnika w przeszłość i przeżywać wszystko drugi raz. Tutaj ta magia się zadziała i naprawdę polecam. Jeśli Jacek Galiński wyda kolejne książki dla dzieci, sięgnę po nie bez wahania. Polecam!
Data wydania: 2022-06-06
gdziejatamksiazk
Rześka i bezkompromisowa emerytka Zofia Wilkońska umiera i trafia na rozmowę do miejsca, które wydaje się być niczym inny, jak czyśćcem. Po odpowiedzi...
JAK WIELE NIESZCZĘŚĆ MOŻE SPAŚĆ NA GŁOWĘ JEDNEJ STARUSZKI? Pociąg dopiero rusza ze stacji w Legionowie, a Sabina już czuje, że zaczynają się kłopoty...