Okładka książki - Przejścia. Którędy do miłości

Przejścia. Którędy do miłości

"Przejścia. Którędy do miłości?" autorstwa Natalii de Barbaro to pozycja, która wpisuje się w charakterystyczny styl autorki – pełen czułości, refleksji i uważności wobec ludzkiego doświadczenia. Jednocześnie jednak stanowi pewien krok dalej w jej twórczości, bo zamiast skupiać się głównie na wewnętrznych rolach czy schematach (jak w „Czułej przewodniczce”), rozszerza perspektywę na historię rodu i dziedziczone emocjonalne ślady przeszłości.

Największą siłą tej książki jest jej ton – kojący, spokojny, niemal medytacyjny. De Barbaro nie narzuca czytelniczce gotowych odpowiedzi, lecz zaprasza ją do refleksji nad własnym życiem i korzeniami. Miłość, o której pisze, nie jest tu banalnym uczuciem ani romantycznym ideałem. To raczej głęboka, egzystencjalna jakość bycia – coś, co istnieje niezależnie od zewnętrznych okoliczności i co można w sobie odnaleźć, nawet jeśli życie było naznaczone trudnościami.

Autorka umiejętnie splata wątki osobiste z uniwersalnymi. Opowieści o przodkach, rodzinnych historiach czy przekazach międzypokoleniowych nie są jedynie tłem – stają się kluczem do zrozumienia samej siebie. De Barbaro pokazuje, że nosimy w sobie nie tylko traumy, ale także zasoby: odwagę, troskę, zdolność do przetrwania. To ważne przesunięcie akcentu, które może być dla wielu czytelniczek odkrywcze i wzmacniające.

Nie oznacza to jednak, że książka jest pozbawiona wad. Dla niektórych odbiorców jej tempo może okazać się zbyt wolne, a język – momentami zbyt metaforyczny lub „miękki”. Osoby oczekujące konkretnych narzędzi psychologicznych czy jasno sformułowanych wskazówek mogą poczuć niedosyt. To nie jest poradnik w klasycznym sensie, lecz raczej esej duchowo-psychologiczny, który działa bardziej poprzez emocje i skojarzenia niż konkretne instrukcje.

Warto też zauważyć, że książka jest wyraźnie skierowana głównie do kobiet – co nie musi być wadą, ale może ograniczać jej uniwersalność w odbiorze. Mimo to poruszane tematy – tożsamość, przynależność, pamięć, miłość – mają charakter uniwersalny i mogą trafić do szerszego grona czytelników.

Podsumowując, „Przejścia. Którędy do miłości?” to książka dla tych, którzy szukają nie tyle odpowiedzi, co przestrzeni do zadawania ważnych pytań. To lektura, która nie przytłacza, lecz otula – i właśnie w tym tkwi jej siła. Nie jest to książka spektakularna czy przełomowa w sensie formy, ale ma w sobie coś rzadkiego: autentyczność i głęboką uważność na ludzkie doświadczenie. Dla wielu czytelniczek może stać się ważnym towarzyszem w procesie lepszego rozumienia siebie i swoich korzeni.

Informacje dodatkowe o Przejścia. Którędy do miłości:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2026-04-08
Kategoria: Poradniki
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Zobacz opinie o książce Przejścia. Którędy do miłości

Kup książkę Przejścia. Którędy do miłości

Przędza. W poszukiwaniu wewnętrznej wolności
Natalia de Barbaro0
Okładka ksiązki - Przędza. W poszukiwaniu wewnętrznej wolności

Autorka ,,Czułej Przewodniczki", fenomenu wydawniczego ostatnich lat, powraca z nową inspirującą książką dla kobiet. Ta książka rodzi się we mnie z mieszanki...

Ciemnia
Natalia de Barbaro0
Okładka ksiązki - Ciemnia

Tom wierszy Natalii de Barbaro, laureatki Nagrody Zeszytów Literackich im. Konstantego A. Jeleńskiego za debiut poetycki. Czemu tutaj siedzicie, czemu...