Okładka książki - Przemiana

Przemiana

Gdy przypominamy sobie książki, które czytaliśmy i zastanowimy się w jakim wieku są ich główni bohaterowie najprawdopodobniej dojdziemy do wniosku, że w zdecydowanej większości są to ludzie młodzi i w sile wieku. Seniorzy rzadko pojawiają się w powieściach, a jeszcze rzadziej stają się ich głównymi bohaterami. Jeśli chcecie zapoznać się z książką, której główny bohater jest już od dawna na emeryturze "Przemiana" Amelii Jabłońskiej będzie odpowiednim wyborem.
Ryszard Woźniak, który chce dorobić do emerytury, by utrzymać mieszkanie podejmuje pracę w firmie WeCare i zostaje dog walkerem. Wyprowadzanie na spacery psów zamożnych warszawiaków nie wydaje się skomplikowanym zajęciem. Jednak wszystko się zmienia, gdy jeden z psów zwraca na trawnik ludzki palec. Ryszard bojąc się utraty pracy zwleka w wezwaniem policji i na własną rękę próbuje rozwiązać zagadkę odciętej części ludzkiego ciała w psim żołądku. W tym zadaniu pomaga mu czternastoletni sąsiad zwany przez wszystkich Jamochłonem. Jakie tajemnice odkryją? Czy przy okazji nie wplączą się w jeszcze większe kłopoty?
Głównym bohaterem powieści jest siedemdziesięcioośmioletni Ryszard Woźniak. Jest wdowcem i byłym księgowym w zoo. Lata jego świetności dawno minęły, a zmieniający się świat zaczyna być dla niego co raz bardziej obcy i niezrozumiały. Wydawać by się mogło, że będzie to postać nudna, przewidywalna i zbudowana na stereotypach. Jednak Rysio o razu zyskuje naszą sympatię i gwarantuje, że potrafi zaskoczyć. Wybranie na głównego bohatera tego starszego pana było ryzykowne, ale stał się on mocną stroną tej książki. Na uwagę zasługują również psi bohaterowie tej powieści: Alexis, Pavarotti, Mieczysław, Carlos i Gołota, sprawili, że zapamiętam tą książkę na długo.
"Przemiana" to świetny kryminalny debiut Amelii Jabłońskiej. Jest pierwszą częścią cyklu Mściciele. Historia stworzona przez autorkę jest ciekawa i wciągająca. Choć wydarzenia w niej zawarte mają raczej małe prawdopodobieństwo na ziszczenie się w prawdziwym życiu to czyta się ją z niesłabnącą uwagą i zainteresowaniem. Dynamiczna akcja nie daje nam ani na chwilę powodów do nudy i stracenia nią zainteresowania. Książka jest napisana z dozą humoru, który dodaje jej lekkości. Jedyne co bym zmieniła to długość rozdziałów. Myślę, że czytało by się ją jeszcze lepiej gdyby były krótsze. Niezaprzeczalnym plusem tej historii jest jej zakończenie, które kompletnie mnie zaskoczyło.
Amelia Jabłońska stworzyła książkę, która trochę łamie stereotypy. Ludzi starszych często uważamy za zgorzkniałych, trochę zrzędliwych i wiecznie z czegoś niezadowolonych, którzy już tylko czekają na śmierć. Tymczasem mamy sympatycznego pana, który lubi swoje monotonne i poukładane życie i chce się nim cieszyć jak najdłużej. Ta książka pokazuje, że każdy ma takie same prawo do szczęścia, bez względu na to ile ma lat.
"Przemiana" to bardzo udany literacki debiut. Ciekawa historia, charakterystyczni bohaterowie, doza humoru i zaskakujące zakończenie sprawiają, że książka na długo zostaje w pamięci. Myślę, że spodoba się każdemu, kto lubi niecodziennych bohaterów łamiących stereotypy i nieprzewidywalne zakończenia.

Informacje dodatkowe o Przemiana:

Kup książkę Przemiana

Zniknięcie
Amelia Jabłońska0
Okładka ksiązki - Zniknięcie

Gdy siedemdziesięcioośmioletni Ryszard Woźniak - pogodny emeryt z poczuciem humoru, sercem po bajpasach i z dogiem angielskim u boku - zaczyna otrzymywać...