Okładka książki - Przemiana

Przemiana

Tak się zdarzyło, że w okolicach sierpniowego długiego weekendu rozchorowałam się. Podczas leżenia w łóżku zbawienne stały się lekkie i rozweselające książki, takie jak "Przemiana" Amelii Jabłońskiej.

Zanurzając się w strony tej powieści zostajemy wciągnięci w fabułę kryminału okraszonego poczuciem humoru i zabawnymi zwrotami akcji. Być może podczas czytania nie nabawimy się ataku śmiechu, ale z pewnością nie jeden raz się uśmiechniemy pod nosem. Ton opowieści ma wymiar słodko-gorzki, tak jak to bywa w życiu.

Lekkość pióra autorki sprawiła, że książkę czyta się dosyć szybko i przyjemnie. Wartka akcja przyczynia się do tego, że pozycja wciąga. A naturalny język dialogów nie powoduje, że czytelnik czerwieni się z zażenowania. I w sumie jestem wdzięczna losowi za to przeziębienie i przykucie mnie do łóżka, bo dzięki temu żadne sprzątanie czy gotowanie mnie nie odciągało od tej lektury i mogłam się jej poświęcić w 100%, a wszystko bez wyrzutów sumienia i ku chwale zdrowia!

Podobało mi się również to, że głos w książce został oddany przedstawicielom starszej generacji, a pan Ryszard mimo przeciwności losu nie był gnuśnym staruszkiem, który narzekał na wszystko i najchętniej spędzał czas na kanapie przed telewizorem, tylko brał sprawy w swoje ręce i próbował je rozwiązać. Wiem, że nie jest to jedyny emeryt w literaturze rozrywkowej polskiej, ale przeciwieństwie do bohaterki książek Jacka Galińskiego, pan Ryszard jest sympatycznym i miłym człowiek, a nie postacią groteskową i bardzo irytującą. Bohaterem większości zabawnych sytuacji nie jest sam emeryt, a zwierzęta czy inne postacie, dlatego mam wrażenie, że kreacja pana Ryszarda została stworzona z należytym szacunkiem i nie ma tutaj mowy o wyśmiewywaniu jego problemów związanych z wiekiem.

Mogę ze spokojem napisać, że "Przemiana" to książka, którą warto zabrać do wakacyjnej walizki, bo z pewnością umili czas spędzony podczas urlopu.

A ja sama z niecierpliwością czekam na kontynuację.

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu SQN.

Informacje dodatkowe o Przemiana:

Kup książkę Przemiana

Zniknięcie
Amelia Jabłońska0
Okładka ksiązki - Zniknięcie

Gdy siedemdziesięcioośmioletni Ryszard Woźniak - pogodny emeryt z poczuciem humoru, sercem po bajpasach i z dogiem angielskim u boku - zaczyna otrzymywać...