Okładka książki - Razem. W stadzie, ławicy i chmarze

Razem. W stadzie, ławicy i chmarze

Joanna Rzezak (autorka i ilustratorka) jest sprawczynią kolejnej gratki dla małych miłośników przyrody. "Razem w stadzie, ławicy i chmarze" to książka o życiu w grupie, ale również o "damskiej solidarności", hierarchii w stadzie (również tej rodzinnej), haremach. Autorka porusza i omawia znaczenie przebywania w grupach, pokazuje kto i dlaczego jest przewodnikiem danego stada. Młody i ciekawy świata czytelnik znajduje tu informacje dotyczące m.in. życia motyli, węży, pingwinów, flamingów, delfinów, wilków, słoni, zebr czy pawianów.

Publikacja ma niecodzienny wymiar - zdecydowanie wyróżnia się na tle innych książek i to nie tylko za sprawą wielkiego formatu. Zawiera interesujące ilustracje, które stanowią bazę dla treści o wymiarze edukacyjnym. Zwraca uwagę na piękno i różnorodność przyrody. Uwrażliwia na problemy, z którymi mierzą się zwierzęta, ale i na piękno oraz różnorodność otaczającego świata.

Autorka przekazuje wiadomości w sposób przystępny, stosuje odnośniki do trudniejszych zagadnień. Wyjaśnia nie tylko przy pomocy treści, ale i obrazów. Na końcu znajduje się słowniczek, w którym można sprawdzić znaczenia takich terminów jak np.: ławice, roślinożerca, zwierzęta zimnokrwiste.

Uważam, że książka spodoba się każdemu wielbicielowi zwierząt. Odnoszę wrażenie, że ze względu na zawarte w niej ciekawostki sprawi, iż mali pasjonaci będą chcieli poznać ich jeszcze więcej. Jeśli chodzi o format publikacji to może wywołać pewien zachwyt u młodych czytelników. Jeśli o mnie chodzi to wolę bardziej standardowe rozmiary, ale zwracam uwagę, że nie jestem grupą docelową autorki - ta książka zdecydowanie ma cieszyć dziecko, a nie zadowalać dorosłego. I tak też się dzieje. Dzieci uwielbiają wielkie formaty!

Czy bycie razem niesie same korzyści? Czy zawsze jest super? Komu i dlaczego przynosi te korzyści? Dlaczego na grzbietach hipopotamów można zaobserwować ptaki? Czy to dobrze czy źle, że one tam są? Na te i wiele innych pytań można znaleźć odpowiedzi właśnie w tej niezwykle interesującej książce. Polecam!

Informacje dodatkowe o Razem. W stadzie, ławicy i chmarze:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2021-08-11
Dodał/a opinię: paulinarobak

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży bóg

Zobacz opinie o książce Razem. W stadzie, ławicy i chmarze

Kup książkę Razem. W stadzie, ławicy i chmarze

Tysiąc i jedna mrówka
Joanna Rzezak0
Okładka ksiązki - Tysiąc i jedna mrówka

W środku lasu, w otoczeniu drzew, stoi mrowisko przykryte igłami i piaskiem. To dom tysiąca mrówek! Przyjrzyj się, a zobaczysz, jak wiele dzieje się...

Wielkie eksperymenty dla małych ludzi
Joanna Rzezak0
Okładka ksiązki - Wielkie eksperymenty dla małych ludzi

Dziennikarz naukowy i autor książek dla dzieci Wojciech Mikołuszko, biorąc się za pisanie książki "Wielkie eksperymenty dla małych ludzi",  nie miał...

Opad
Opad